---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Herrestafetten under NM i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Herrestafetten under NM i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

NM-stafetten – i tråd med NSFs visjon?

I disse dager er det NM på ski, og langrenns-Norge har blikket rettet mot Steinkjer.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Ski-NM arrangeres på forskjellige steder hvert år, noe som er med på å spre idrettsglede og engasjement rundt om i landet. Vi ønsker med dette innlegget, sendt som et åpent brev til NSF, å stille spørsmålstegn ved en praksis NSF vil benytte under årets NM-stafett.

I de individuelle distansene i NMs herreklasser, utenom sprinten, stilles det startkrav for å regulere deltakelsen. Dette betyr at mange løpere i skilandet Norge ikke får delta på NM-distansene.

NM-stafetten derimot, er åpen for alle som vil delta, og det er denne dagen bredden i norsk langrenn virkelig får vist seg fram. Lokale helter rundt om landet kan måle seg mot landslagsløperne og eliten.

NM-stafetten er en fest for skisporten i Norge, og den eneste dagen bredden konkurrerer mot toppen.

NM-stafetten viser det mangfoldet langrennssporten har i Norge, og ikke bare eliteløperne som vi ser på TV hver helg resten av vinteren.

Nå har imidlertid Norges Skiforbund bestemt at lag som blir tatt igjen med en runde på NM-stafetten, blir tatt ut av løpet. Dette vil si at laget ikke får gå i mål og dermed ikke får et resultat.

Dette betyr også at flere løpere som reiser til Steinkjer for å delta på NM-stafetten, ikke får starte på sitt NM-løp. Disse løperne er sannsynligvis ikke toppidrettsutøvere, men de er like fullt skiløpere som liker å gå på ski og som trener hele året for å stille lag i NM-stafetten.

Denne praksisen er for så vidt ikke helt ny. Under fjorårets NM-stafett ble ni lag nektet start på sin siste etappe. Her var det da ni løpere som hadde gledet seg til å gå, ordnet ski og brukt tid og ressurser på å reise til NM, og sto klare til å få klappet på skuldra av sin klubbkamerat.

Disse lagene ble plassert som DNF nederst på resultatlisten, og de fikk altså ikke et resultat. NSF forsvarer denne praksisen ved å vise til FIS' ICR-reglement (pkt. 340.1.5), som sier at stafettlag i OL, VM eller verdenscup som blir tatt igjen med en runde skal bli tatt ut av løpet.

Vi spør oss om det er nødvendig å benytte samme praksis i NM-stafetten som i VM-stafetten i Holmenkollen til vinteren.

Løypene som brukes i NM-stafetten er fem kilometer lange, og det er ikke mye som skal til før et elitelag har tatt igjen et amatørlag med 12-13 minutter. Hva er grunnen til at lag som blir tatt igjen med fem kilometer skal bli tatt ut av løpet?

Er disse lagene til sjenanse for TV-seerne? Er de dårlige ambassadører for skisporten? Det å bli tatt igjen med en runde og tatt ut av en fellesstart på en individuell distanse er for så vidt greit og kan forsvares. Men når laget ditt på stafetten blir tatt ut av løpet før sistemann får starte, blir det en form for kollektiv avstraffelse.

Norges Skiforbunds visjon er “Mange, gode og glade skiløpere”. Et av hovedmålene for perioden fra 2008 til 2012 er at “Ski skal være Norges nasjonalidrett og være forankret gjennom stor utbredelse i det norske folk”.

Kan det tenkes at hvis norgesmesterskapet kun legges til rette for eliten, så blir interessen for mesterskapet mindre? Uten lokale lag og utøvere, vil publikum i like stor grad trekke til NM-løypene? Kan det være at NSF undervurderer verdien av å la klubber få stille med amatørlag i NM-stafetten?

Etterhvert som denne regelen setter seg, vil man, etter vår mening, sannsynligvis oppleve en nedgang i antall stafettlag i NM. Vi tviler på at idrettslag vil sende stafettlag rundt om i landet dersom de ikke er 100 % sikre på at alle deltakerne vil få starte på eller fullføre sin etappe.

Etter fjorårets NM-stafett sendte Oslostudentenes Idrettsklubb et klagebrev til NSF, der det ble uttrykt misnøye med at enkelte av deres løpere ble nektet start på sin siste etappe.

I svarbrevet fra NSF begrunnes denne avgjørelsen med tre ulike argumenter.

Det første argumentet er av sportslig karakter, hvor NSF mener at løpere som blir tatt igjen med en runde kan påvirke resultatet på en urettferdig måte.

Vi tør å påstå at ingen NM-stafetter de siste årene har blitt avgjort på en urettferdig måte som en følge av at lag/løpere har blitt tatt igjen med en runde. Vårt inntrykk er at løpere som blir tatt igjen med en runde er flinke til å vise hensyn.

NTNUI-langrenns 2. lag ble i fjor tatt igjen med en runde, men ble dog ikke tatt ut av løpet, og fjernsynssendingene viste tydelig at tredjeetappeløperen på NTNUI-langrenns 2. lag ga plass til løperne som kom bakfra. NRKs nett-tv har fortsatt en oppsummering liggende ute på nettet der dette kan observeres.

NSFs andre argument i svarbrevet er av hensyn til TV-sendingen, at løpere som blir tatt igjen med en runde gjør det vanskeligere å følge teten.

Vi tror at NRKs kommentatorer er i stand til å se forskjell på tetlagene og amatørlag tatt igjen med en runde og at de vil gjøre TV-seerne oppmerksomme på denne situasjon. På den måten ser vi ikke dette som et reelt problem.

Til slutt blir det argumentert om at premieutdelingen må vente til siste løper er i mål, noe som vil føre til at utøverne vil kunne fryse og pådra seg sykdom, samt at en del av publikum ville ha forlatt stadion. Publikum er en stor del av NM, og det er viktig at de også får overvære blomsterseremonien.

Vi mener imidlertid at det bør sees på muligheter for at blomsterseremonien kan avholdes før siste lag er kommet i mål, da disse lagene uansett ikke vil ha innvirkning på stillingen i teten.

Det vi forsøker med dette innlegget er å få frem viktigheten av å bevare bredden i NM-stafetten, slik at denne dagen fortsatt skal beholde sin status som den store publikumsdagen under NM.

Ved å benytte seg av praksisen med å ta ut lag som blir tatt igjen med fem kilometer, vil man, etter vår mening, kunne miste mye av den bredden og entusiasmen som NM-stafetten fører med seg. Samtidig skaper denne praksisen usikkerhet og misnøye blant lag som er i risikosonen for å bli tatt ut av løpet.

Det å sende løpere til NM-stafetten, som kanskje ikke får starte på sin etappe, har vært et dilemma for oss i NTNUI-langrenn.

Vi ønsker å stille mange lag i NM-stafetten og har mange løpere som ønsker å gå, samtidig som vi frykter at flere av våre sisteetappeløpere aldri får starte.

At NSF skaper en slik usikkerhet mener vi er helt unødvendig, og det bør sees på andre alternativer for å skape en best mulig organisering av NM-stafetten.

Med sportslig hilsen
Styret i NTNUI-langrenn

---

Leserinnlegg, kommentarer, kåserier og lignende representerer på generell basis ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt syn og ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut