-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

Norges syn på sport for barn og ungdom

Norges modell for satsning innenfor idrett for barn og ungdom skiller seg fra de aller fleste land i verden. Selv med et fokus på at alle skal med og at sport først og fremst skal være gøy, hevder Norge seg på et høyt internasjonalt nivå.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Sportslig suksess internasjonalt tross fokus lek og mestring

Med kun litt over 5 millioner innbyggere har Norge år etter år dominert vinter-OL. Vi har produsert noen av verdens beste utøvere innenfor både langrenn, alpint og skiskyting. Det på tross av store vinternasjoner som USA, Russland og Canada også deltar har vi ofte vært å se øverst på medaljestatistikken.

Det skal sies at store deler av USA egner seg lite til vinteridretter. Derfor er det muligens bedre å sammenligne med andre land som Canada, Russland, Østerrike og Sveits - som har mye av den samme vinteren som oss. Likevel står Norge igjen som en av de aller beste. Med våre 39 medaljer i OL i Sør-Korea 2018 har ingen annen nasjon noensinne tatt like mange.

Norsk friidrett ser samtidig sterkere ut nå enn noen gang tidligere, med Ingebritsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen i en ekstremt krevende idrett med høy internasjonal konkurranse.

Selv om det har blitt dårlig med etappeseire i årets Tour de France har Norge med rekordmange 6 utøvere. Vi hevder oss også godt internasjonalt i håndball og på kvinnesiden i fotball.

Herrenes fotballag har derimot slitt helt siden “Drillos” på 90-tallet med å prestere på et høyt nivå. Et spill på at Norge vinner EM i 2020 gir deg 101 ganger pengene tilbake hos Betsson odds. Med andre ord er det få som har tro på at Norge kan være med å kjempe om å være best i Europa i fotball, om vi i det hele tatt klarer å kvalifisere oss.

Hvordan arrangeres sport for unge i Norge?

I 2007 ble idrettens rettigheter for barn vedtatt på Idrettstinget. Disse rettighetene baserer seg på FNs barnekonvensjon og er:

  1. Trygghet
  2. Vennskap og trivsel
  3. Mestring
  4. Påvirkning
  5. Frihet til å velge
  6. Konkurranser for alle
  7. På barnas premisser

Vedtaket setter også rammer for hva som skal stå i fokus på de ulike alderstrinnene innenfor sport i Norge:

For små barn opptil 6 år skal det være fokus på aktivitet i lek for å styrke koordinasjon og barnas bevegelighet.

Når barna blir mellom 7 og 9 år skal det være gode muligheter til å både utforske og øve på fysiske aktiviteter. Det skal brukes øvelser med ulike bevegelsesmønstre slik at barna får god bevegelseserfaring. Dette kan gjøres innenfor flere idretter, men hver idrett skal legge opp til variasjon og være tilpasset barnas utviklingsnivå.

Fra de blir 10 til de er 12 skal idretten bestå av et høyt aktivitetsnivå, men fortsatt med god variasjon innenfor hver av idrettene. Dette vil sikre gode basisferdigheter. Fordypning i en eller to idretter vil gi et godt grunnlag for videre utvikling innen idretten(e).

Idrett skal være tilgjengelig og gøy for alle

Det er viktig at idrett er tilgjengelig for alle. Det er derfor nødvendig at kostnaden for å delta i en idrett er lav. Det er den i de fleste idretter i Norge, selv om det finnes unntak. Spesielt ser vi dette på satsningslag fra 13 år og oppover.

Det er også når de blir 13 år at det innføres offisielle resultatlister og tabeller. Dette gir et større konkurransepreg for mange. Dessverre er det fortsatt mange som faller av rundt denne tiden. Om det er på grunn av konkurranse-elementet er vanskelig å si, det er tross alt mange faktorer. Barna begynner på ungdomsskolen og det er en rekke andre interesser som tar mer plass. Barn som har hengt med mye på grunn av press fra foreldre har også større sannsynlighet til å falle av i ungdomsårene hvor de får mer å si enn tidligere.

Uansett grunn må vi fortsette å jobbe med å få flest mulig barn og ungdom til å bli værende i idretten.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus