Seierspallen etter herrestafetten under verdenscupen på Lillehammer 2015 besto av 12 norske løpere. Norges 1.-lag vant foran 3.- og 2.-laget. Foto: Modica/NordicFocus.

Seierspallen etter herrestafetten under verdenscupen på Lillehammer 2015 besto av 12 norske løpere. Norges 1.-lag vant foran 3.- og 2.-laget. Foto: Modica/NordicFocus.

Norsk dominans: Langrenn og afrikanere

Kommentar

- Vi MÅ jo ikke sende 100 personer til Val Senales om høsten. Vi MÅ ikke spyle penger etter løpere og støtteapparat, poengteres det i denne kronikken.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Igjen er den norske dominans i langrenn et tema.
Som regel blir dette avfeid med "vi kan ikke gå saktere med vilje", og "vi kan ikke trene mindre for å bli dårligere".

Naturligvis er dette en naturlig reaksjon, samtidig vitner uttalelsene om å ikke innse problemet, ja knapt innrømme at det er et problem for sporten.

Kanskje man bør stikke fingeren i jorda og forsøke å finne noe som kan hjelpe?

Trene mindre?

Det gjør vi jo i mange andre idretter, eksempelvis løping.

Nå er det nærmest et aksiom (red. anm.: forklaring av ordet) at vi må gjøre alt vi kan for å vinne flest mulig seire og medaljer.

Men vi MÅ jo ikke sende 100 personer til Val Senales om høsten.

Vi MÅ ikke spyle penger etter løpere og støtteapparat, og bruke millioner på smørebuss og forskning for å skaffe oss fordeler som skal gjøre forspranget enda større.

Professor Gunnar Breivik ved NIH sier. "Vi har kjøpt oss til gull og ære".

For hvor lenge vil mellomeuropeere, russere og finner være interessert i å sponse og sende fra konkurranser der ett land dominerer?

I USA og Canada er interessen, bortsett fra i OL, meget beskjeden. Svenskene vil nok sende så lenge Kalla kan ta en og annen pallplass.

Vi ser det samme i distanseløping der afrikanere og afrikanere som skifter nasjonalitet dominerer.

Interessen blant europeiske og amerikanske sponsorer og TV-seere har falt, det er tross høy kvalitet, i lengden lite spennende å se kenyanere og etiopere gjøre opp om topplasseringene.

Og dette har resultert i at færre og færre europeere og amerikanere satser ungdom og utdannelse på noe som er utenfor rekkevidde.

I år blir det en ski-Tour i Canada og USA, FIS håper dette vil øke interessen der. Det gjenstår å se.

Det er høyst usikkert om en serie distanseløp i Norge/Sverige der ti kenyanere gjorde opp om seirene, ville ha særlig interesse her på berget.

For slik kan det bli.

Skrevet av Øystein Madsen

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus