Resultater: Sykkel VM| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid for noen år siden, men han bruker fortsatt skiene, slik som her i  Birkebeinerrennet 2012. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid for noen år siden, men han bruker fortsatt skiene, slik som her i Birkebeinerrennet 2012. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Northug langt bak Dæhlie

OL - VM - Verdenscup

De er begge den mestvinnende langrennsløperen i sin tid, men hvordan måler egentlig Petter Northug jr. seg opp mot legenden Bjørn Dæhlie? Langrenn.com har sett på prestasjonene bak navnene.

Tips en venn  Skriv ut

Petter Northug er født i 1986. Da han på midten av 90-tallet vokste opp i Mosvika i Nord-Trøndelag var det Bjørn Dæhlie som regjerte i langrennssporet.

20 år senere er det Northug som har tatt Dæhlies plass som verdens beste langrennsløper, men hvem er egentlig best?

Store endringer
Langrennssporten har endret seg mye siden Dæhlies glansdager. Da var langrenn intervallstart, skøyting var fortsatt i startgropa, jaktstart gikk over to renn, den første verdenscupsprinten ble arrangert først i 1996 og en «tour» var noe syklistene gjorde i Frankrike hver sommer.

Det er heller ingen tvil om at langrennssporten har vokst de siste årene, og at stadig flere utøvere og nasjoner hevder seg i toppen i de ulike øvelsene. Det arrangeres også langt flere verdenscuprenn i dag enn det gjorde for 20 år siden, men samtidig er det færre renn som passer den enkelte løperen.

Å sammenlikne de to utøverne uten å ta hensyn til alt dette og mer er nær sagt umulig, men hvis man kun forholder seg til rene tall og statistikk går det likevel an å trekke noen paralleller.

Verdenscup
I verdenscupsammenheng er det ingen tvil om at Bjørn Dæhlie er den ubestridte eneren på herresiden. Med Dæhlies 46 individuelle seiere skal det mye til om Petter Northug med sine 18 seiere skal klare å tette denne luka.

OL-kongen fra Nannestad startet totalt i 117 verdenscuprenn, mens Northug med sine 85 starter må vente til vinteren med å runde 100. I løpet av de 117 rennene endte Dæhlie på pallen utrolige 81 ganger, noe som gir en prosentandel på hele 69 prosent.

Northug på sin side har «bare» 31 pallplasseringer, noe som betyr at han i snaut to tredeler av konkurransene ender utenfor pallen. Sammenlikner man antallet seiere skiller Dæhlie seg ut her også, med 39 prosent uttelling mot Northugs 21 prosent.

Det er vel heller ingen overraskelse at Bjørn Dæhlie derfor har seks sammenlagtseiere i verdenscupen, mens Petter Northug enn så lenge står med to.

VM
I VM-sammenheng kan derimot Northug skryte av å være hakket bedre enn forbildet. Bjørn Dæhlie kan vise til 19 VM-starter mot Northugs 12, og i løpet av disse rennene har de henholdsvis 12 og 7 medaljer. Det gir Dæhlie en liten fordel med 63 prosent uttelling mot Northugs 58.

Ser man på VM-gull er det derimot Mosvik-ekspressen som kan smile hele veien til premieutdelingen. Med fem gull til begge løperne har Northug vunnet nesten halvparten av alle verdensmesterskap han har startet i, mens Dæhlie måtte se seg slått i nesten 75 prosent av VM-startene.

OL
Det er ikke uten grunn at Langrenn.com og alle andre referer til Bjørn Dæhlie som OL-kongen. Riktignok hadde han marginene på sin side da vinter-OL ble arrangert i både 1992 og 1994, men gullene er ikke mindre verdt av den grunn.

I løpet av tre olympiske leker startet Dæhlie i 12 renn, endte på pallen i ni og vant utrolige seks individuelle OL-gull. Dette betyr at han endte på pallen i hele 75 prosent av OL-startene, mens han stakk av med den gjeveste medaljen i halvparten av rennene han gikk.

På grunn av et omdiskutert OL-uttak i 2006 kan Petter Northug foreløpig bare vise til ett olympisk mesterskap. I Vancouver i 2010 endte han etter fire starter opp med to medaljer og ett OL-gull. Det gir en uttelling på henholdsvis 50 og 25 prosent, altså et stykke bak Dæhlie.

Fortsetter nedenfor tabellen
statistikk_daehlie_northug_ol_vm_vc_13_01.jpg
Oversikt over Bjørn Dæhlie og Petter Northug jr.'s internasjonale prestasjoner i skiløypa. Kilde: www.fis-ski.com.

Valget faller på Dæhlie
Petter Northug har signalisert at han i hvert fall satser på tradisjonell langrenn til etter VM i Falun i 2015, men selv med suksess i de kommende olympiske lekene og i det påfølgende verdensmesterskapet vil han ha problemer med å bli den aller største.

På spørsmålet om hvem som er best av Petter Northug og Bjørn Dæhlie holder Langrenn.com derfor en knapp på sistnevnte. Selv om Northug konkurrerer i en annen tid med langt flere spesialister er det vanskelig å utkonkurrere den totale dominansen Bjørn Dæhlie hadde på 90-tallet.

I tillegg må man ta med i betraktningene at i mange av tilfellene Bjørn Dæhlie ble henvist til andreplass eller dårligere ble han slått av utøvere som senere er dopingdømt, og heldigvis har langrennsporten og antidopingbyråene kommet et stykke lenger i dag.

---

Hvem mener Langrenn.coms lesere fortjener å kalles tidenes beste mannlige langrennsløper? Er det Petter Northug på grunn av tiden han konkurrerer i, Bjørn Dæhlie med sin totale dominans eller er det noen andre som fortjener tittelen?

NB! Langrenn.com opplyser om at alle tall i denne artikkelen er hentet fra hjemmesiden til det internasjonale skiforbundet, www.fis-ski.com. Vi tar derfor forbehold om eventuelle feil.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Gjør som sykkel – rydd opp!

Kommentar - Doping

Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid for noen år siden, men han bruker fortsatt skiene, slik som her i  Birkebeinerrennet 2012. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Northug langt bak Dæhlie

OL - VM - Verdenscup

Illustrasjonsbilde fra Randsfjorden Rundt. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Klar tale: - La sykkelen stå!

Kommentar - Sommertrening for skiløpere

Audun fra ski- og orienteringsfamilien Hultgreen Weltzien er her på vei mot 7. post i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orientering og utstyr

Sommertrening for skiløpere

Magne Dæhli, NM-vinner for junior i langrenn for noen år siden, satser nå orientering for fullt og er her på vei mot 2. plass i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orienter deg til suksess i løypa

Sommertrening for skiløpere

Glenn Tjernø hos Intersport Gjøvik. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Valg av sykkelutstyr

Sommertrening for skiløpere

Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Derfor sykler Pølsa

Sommertrening for langrennsløpere

Fellesstart VM Val di Fiemme 2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Langt tøffere i herreklassen

Status etter sesongen 2012/2013

Illustrasjonsbilde. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Aukland gir råd om løping

Sommertrening for skiløpere

Fellesstarten under verdenscupen i Falun 2013. I front ser vi Marit Bjørgen. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Derfor dominerer de norske jentene

Status etter sesongen 2012/2013

Anders Aukland ute på sjøen. Foto: Privat.

Aukland om kajakkpadling som trening

Sommertrening for skiløpere