---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Petter Northug spurter i mål til seier på VM-sprinten 2015 i Falun. Like bak følger Ola Vigen Hattestad inn til bronseplass. Foto: NordicFocus.

Petter Northug spurter i mål til seier på VM-sprinten 2015 i Falun. Like bak følger Ola Vigen Hattestad inn til bronseplass. Foto: NordicFocus.

Northug og Skiforbundet: - Gjøre seg opp en mening om følgende

Kommentar

- Enten må landslagsmodellen og norsk skiidretts organisering videreføres slik den er i dag, eller så må landslagsmodellen og dermed norsk skiidretts organisering endres totalt, poengterer Eirik Lund Røer om konflikten mellom Skiforbundet og Petter Northug:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Det Northug-saken egentlig handler om
Like sikkert som at det blir vinter i år også, er den årlige kontraktkonflikten mellom Petter Northug jr. og Norges Skiforbund.

En tradisjon de fleste skulle vært foruten, men som har dukket opp hver høst etter Northugs brudd med landslaget for snart tre år siden.

I et mediebilde som ikke har vært preget av stort annet de siste ukene, er det vanskelig å ikke mene noe om saken, eller engasjere seg i det som er en vanskelig og betent sak.

Det har vært sagt og skrevet mye om lovnader og intensjoner i den pågående konflikten.

Mange tar parti med Northug, rett og slett fordi han har heltestatus blant nordmenn, men også forbundet har fått forståelse for sine synspunkter.

Enten du tar parti med Northug, forbundet eller er delvis enig med begge, handler det til syvende og sist om å gjøre seg opp en mening om følgende:

Enten må landslagsmodellen og norsk skiidretts organisering videreføres slik den er i dag, eller så må landslagsmodellen og dermed norsk skiidretts organisering endres totalt.

Personlig heller jeg mot førstnevnte alternativ. Den norske landslagsmodellen er en suksessfaktor og garantist for fremtidige norske medaljer i skisporet.

At det er Northug som har stått for det som har vært av medaljesanking i norsk herrelangrenn de siste årene, er riktignok korrekt, men det betyr ikke at det alene er et argument for at landslagsmodellen bør endres.

På samme måte som at Northug ikke passer i landslagsmodellen, vil det være mange som ikke passer utenfor landslaget.

Jeg registrerer også at enkelte på grasrota gir uttrykk for støtte til Northug, og benytter anledningen til å rette søkelyset mot det de mener er et rigid forbund som begrenser klubbenes muligheter, blant annet i sponsormarkedet.

Det er naivt å tro at forbundets sponsorinntekter utelukkende går til toppidretten, og sånn sett får klubbene mye igjen i dagens modell.

Aker tildelte rundt fem millioner kroner til klubber med landslagsløpere i sin sponsorperiode.

Statoil er tungt inne på talentutvikling og står bak Hovedlandsrenn og Norges Cup.

Utdanning, kursvirksomhet og kompetanseutvikling, som hele ski-Norge nyter godt av, koster også penger. For å nevne noe.

Hvordan tror dere dette er finansiert?

Av Petter Northug og Coop eller Norges Skiforbund og deres sponsorer?

Som leder og trener i klubb ville jeg sett det som en ære å levere løpere til landslag. Ja, du mister markedsrettighetene til løperen, men klubbenes jobb vil aldri være å erstatte landslagene.

Bredden skal stå i fokus, og av den vil det fortsette å komme nye ledestjerner.

Når det er sagt, er jeg ikke enig i alt forbundet har gjort siden Northug brøt med landslaget.

Den første tabben var de påståtte lovnadene om at Petter skulle regnes som en vanlig løper utenfor landslaget.

At foten ikke ble satt ned allerede da har selvsagt skapt store problemer senere, og det er naturlig at Northug selv reagerer på endrede forhold etter hva han angivelig skal ha blitt forespeilet.

Samtidig var det en ny og krevende problemstilling som forbundet brukte tid på å tilpasse seg.

Men selv om nye vedtak og skjerpede regelverk i praksis kun går ut over Northug i dag, må folk forstå at tiltakene er gjort for å sikre den norske landslagsmodellen også i fremtiden.

At det vil være uenighet rundt Northug-konflikten er det ingen tvil om.

Men i diskusjonens hete kan det være greit å ta en pust i bakken og tenke på hva debatten faktisk handler om.

Det finnes saklige argumenter både for og mot landslagsmodellen, men at Northug er så unik at han bør få gjøre som han vil, er ikke et av dem.

Når det er sagt, har jeg tro på at det blir løsning på floka i år også, og da oppnår vi det de fleste kan enes om.

Nemlig at Petter Northug går verdenscup for Norge.

Skihilsen
Eirik Lund Røer
Redaktør i SKIsport
Sportslig leder i Bækkelagets Sportsklub

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus