---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Damestarten under NM-stafetten i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Damestarten under NM-stafetten i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

NSF om kvinnedeltakelse

- I en del media skapes det et inntrykk av at åpningsrennet omtrent er årets viktigste konkurranse, poengterer Hermod Bjørkestøl i en kommentar fra Norges Skiforbund her på Langrenn.com.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Kvinnedeltakelse i langrenn
Langrenn.com har i noen artikler satt søkelyset på kvinnedeltakelse i langrenn med utgangspunkt i åpningsrennet på Beitostølen. Vi i NSF/LK er glade for den oppmerksomhet mange medier viser oss. Det at det settes søkelys på ting som kan rettes opp bidrar til at vi hele tiden må arbeide for å forbedre oss slik at vår visjon om ”Mange gode og glade langrennsløpere” oppnås.

I en del media skapes det et inntrykk av at åpningsrennet omtrent er årets viktigste konkurranse. Fra LK’s side har vi i flere år gått ut med budskapet om at åpningsrennet er for de som har ambisjoner om World Cup deltakelse. Jentene har nok oppfattet budskapet raskere enn guttene. Dog ser vi at flere gutter har skjønt budskapet og tatt dette inn over seg, slik at deltakelsen også her har gått noe ned.

Når det er sagt er selvfølgelig også vi opptatt av vår visjon om ”Mange gode og glade langrennsløpere”, også på kvinnesiden. Derfor følger også vi med på utviklingen, men da med deltakelse i NM som basis. Dette fordi vi mener at for de fleste er NM årets høydepunkt. Vi prøver selvfølgelig også å nå frem til og stimulere kvinnelige løpere som ikke primært har internasjonal deltakelse som hovedmål. Blant mennene er det så mange som har dette som ambisjon at vi har deltakerbegrensing på 30 km jaktstart og 15 km intervallstart i NM’s første del.

Utviklingen i kvinnenes NM deltakelse siste 10 år kan leses av nedenstående plansje.Ser vi på stafett er det en tredobling i deltakelsen fra 2004 til 2011. I 15 km jaktstart og 30 km fellesstart er det også en gledelig utvikling. 10 km intervallstart har deltakelsen variert rundt 50 – 60 løpere, noe som vel ikke er så ille sammenlignet med andre idretter.

Ser vi på hvor mange kvinner som har oppnådd poeng i World Cup ser vi også at det har vært en økning etter 2000. De senere år har tallet vært mellom 15 og 20, noe som indikerer at norske kvinner holder et bra internasjonalt nivå. Tallet samsvarer ganske bra med antallet som deltar på åpningsrennet.

Så pekes det på at det er få tilbud til kvinner som ikke er på landslag. Utgangspunktet er team, og så tas det ikke hensyn til de tilbud som klubber og kretser har. Jeg har nå bare de siste par uker melding fra kretssamling for begge kjønn i Troms med 10 kvinnelige seniordeltakere, og fra Buskerud hvor det av en samling med 18 deltakere var 15 kvinner.

Jeg er selvfølgelig oppmerksom på at det bør være tilbud mellom krets- og landslagsnivå. Fra LK’s side har det over noen år vært arbeidet med å få etablert regionale treningsgrupper/miljøer. ”Team Trøndelag” er et vellykket eksempel hvor både kvinner og menn får tilbud. Akkurat nå arbeides det med å få etablert ”Team Lillehammer” og ”Team Nord-Norge”. Jeg regner med at våren 2012 skal vi ha disse oppe å gå. ”Team Oslo” tar vi sikte på å ha etablert våren 2013. Målgruppen er unge seniorløpere og dette vil i realiteten være 4 regionale rekruttlag. Stedene er valgt fordi det på disse stedene er mulig å kombinere studier med satsing på langrenn. Det har vært viktig for oss å få til et samarbeid med underliggende ledd i organisasjonen. Dette for ikke å passivisere disse samtidig som vi ønsker å bygge et tilbud som organisatorisk er robust over tid.

Kommentar av Hermod Bjørkestøl
Leder av Langrennskomitéen i Norges Skiforbund


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut