---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Herrestafetten under NM i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Herrestafetten under NM i Stokke 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

NSF om talentdyrking

Norges Skiforbund ved Hermod Bjørkestøl kommer her på Langrenn.com med et tilsvar til saken "Roper varsko om talentdyrking".
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Roper varsko om talentdyrking
Tilbud om internasjonale konkurranser for stadig yngre utøver øker. Siste skudd er ungdoms OL som blir for hele verden fra 2012. Tidligere har dette vært en europeisk sak. Samtidig opplever vi i Norges Skiforbund at mange sponsorer ønsker å bidra i utviklingen av unge talenter. Formen på dette har hittil gått på å plukke ut unge utøvere som skal få spesialoppfølging. Vi har nå sett at dette kan ha uheldige konsekvenser i form av oppskrudde forventninger både fra omgivelsene og til seg sjøl og som kan være vanskelige å leve opp til.

Denne problemstillingen var et hovedtema på NSF/Langrenn’s fagmøte nå i vår under temaet ”Struktur på utvikling av langrennsløpere”. Både skikretsene og skigymnasene deltok i diskusjonen. Slik jeg oppfattet diskusjonen var det stor enighet om å vise tilbakeholdenhet i forhold til unødig krevende eksponering av unge utøvere.

Tradisjonen i NSF langrenn har vært at vi ikke tar ut løpere til representasjonsoppgaver under junioralder. I noen år nå har vi tatt ut løpere til ”Nordisk juniorlandskamp” og til ”Europeisk Ungdoms OL”. Juniorlandslag består som regel av løpere i eldre junior. Så er det inngått samarbeidsavtaler med sponsorer som har ønsket å stimulere vårt rekrutteringsarbeid, noe vi selvfølgelig er glade for. Der har vi fra langrenn meldt tilbake at midler til dette ønsker vi skal gå til klubber/kretser som har gode program for dette, noe som nå er akseptert.

Når det så pekes på hvor mye en juniorløper skal trene er det for så vidt en annen side av samme sak, men dog like viktig. I en så stor organisasjon er det naturlig at det er ulik oppfatning av hvordan det skal trenes. Derfor ble prosjekt ”Treningsfilosofi” startet opp for halvannet år siden. Dette også fordi det i media vanket mye treningstips. Det var derfor nødvendig at NSF/langrenn kom ut med noe som er NSF’s offisielle syn på hvordan det skal trenes på de ulike nivåer.

Prosjektet går grundig til verks. Det kartlegges hvordan de beste har trent på de ulike alderstrinn fra de begynte med langrenn til de vant sine mesterskap. Like interessant som antall timer er hvilket innhold timene har. Vi regner med å konkludere i løpet av første halvår 2012. Da vil vi selvfølgelig forankre våre anbefalinger i hele organisasjonen. Blant de som bidrar inn i arbeidet er også skigymnaset i Meråker v/ Ole Morten Iversen.

Kommentar av Hermod Bjørkestøl
Leder av Langrennskomitéen i Norges Skiforbund

---

Se også:
Roper Varsko om talentdyrking - sak på Langrenn.com 7. september 2011.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut