Skistaver i serien Madshus Redline kommer på markedet høsten 2021. Foto: Madshus.

Skistaver i serien Madshus Redline kommer på markedet høsten 2021. Foto: Madshus.

NYTT FRA MADSHUS – REDLINE SKISTAVER

– Alt i alt blir det en raskere stav men en bedre pendel

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

NÅ KOMMER MADSHUS MED REDLINE SKISTAVER

Ny unik dråpeformet fasong gjør de nye toppstavene fra Madshus enda stivere, enda sterkere og med enda raskere pendel.

Det er første gang Madshus lanserer en stav i flaggskipkategorien Redline, som fra før består av ski og skisko. Madshus har brukt to år på utviklingen av den nye Redline karbonstaven, som kommer i handelen fra høsten 2021.

Langrenn Pluss tok en prat med produktsjef på Madshus Martin Berge om den nye toppstaven.

Den nye Redline toppstaven er laget av 100 prosent Ultra High Modulus (UHM) karbon og basert på en helt unik dråpeformet fasong, såkalt Truncated Air Foil Shape.

BASERT PÅ PRINSIPPER FRA FLYINDUSTRIEN

Utformingen av den nye Redline staven bygger på teknologi og prinsipper fra flyindustrien, og hvordan flyvinger er formet for å redusere luftmotstand.

Men mens flyvinger har en klassisk dråpeform, eller air foil fasong, for å skjære mest mulig aerodynamisk gjennom lufta, har de nye stavene til Madshus en såkalt Truncated air foil fasong som er bedre tilpasset den måten en skiløper beveger seg på.

– Truncated air foil er ganske lik dråpeformen til flyvingene foran for å gi best mulig aerodynamikk på ideell vind rett i mot. Men Truncated air foil er butt i bakkant, slik at den blir mindre påvirket av sidevind enn en standard air foil fasong, forklarer Berge.

Resultatet er en stav som både er mer aerodynamisk, har en raskere pendel og er mer stabil i sidevind enn en tradisjonell rund stav.

NY PRODUKSJONSMETODE

På den nye Redline staven bruker Madshus en ny produksjonsmetode som kalles «Bladder Molding». Med Bladder Molding blåses karbonet inn i staven i stedet for at det rulles rundt stavrørkjernen slik som i tradisjonell produksjon av runde staver, såkalt Table roll.

– Med bladder molding kan du legge karbonforsterkningene i staven akkurat der du vil ha dem, og med å flytte karbonet på denne måten har vi gjort de nye Redline stavene stivere, forklarer Berge til Langrenn Pluss.

Dessuten har denne produksjonsmetoden gjort at Madshus kunne flytte balansepunktet på den nye Redline staven høyere opp mot håndtaket. Ved å flytte den tyngste delen av staven lenger opp, føles stavene lettere og bedre å føre.

– Den nye staven er sterkere i lengderetningen, like sterk sideveis, og i en mer aerodynamisk fasong som skjærer gjennom bedre gjennom vinden. Alt i alt blir det en raskere stav men en bedre pendel, sier Berge.

OPPDATERTE DETALJER OG NYTT TRINSESYSTEM

I tillegg til helt nytt stavrør, har Redline staven et nytt håndtak med bedre, mer ergonomisk form, samt en redesignet racing stropp som er enda mer behagelig samtidig som den sørger for maksimal kraftoverføring til stavtaket.

Redline stavene har også TBS-trinsesystem som gjør at du lett kan bytte trinser avhengig av snø- og løypeforhold, uten å bruke varmepistol, lim eller verktøy.

RASKERE MED LIK VEKT

Lettere i vekt enn den tidligere toppstaven Madshus Race Pro blir den nye Redline staven imidlertid ikke. Begge er laget av 100 prosent UHM karbon. Men fasongen og endringen på balansepunktet på den nye Redline staven, vil gjøre at den likevel vil oppleves lettere og raskere enn den tidligere toppstaven Madshus UHM og andre tilsvarende runde karbonstaver i samme sjikt.

– Det er en balanse mellom vekt og styrke. Lager du staven for lett, vil den bli skjør. Men her mener vi å ha truffet et godt kompromiss, sier Martin Berge avslutningsvis til Langrenn Pluss.

Redline staven veier 54 gram per meter. 


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Deler av forsiden til boka Skibygda Trysil - Slit og glede, utgitt av Trysil kommune og skrevet av Thor Gotaas.

THOR GOTAAS PODCAST NR. 8: SKIBYGDA TRYSIL – SLIT OG GLEDE – 2017

24 BØKER - 24 TIMER – GOTAAS-MARATON HOS WOLFGANG WEE

Deler av forsiden til boka Mitt liv som middels langrennsløper av Thor Gotaas på Gyldendal.

THOR GOTAAS PODCAST NR. 7: MITT LIV SOM MIDDELS LANGRENNSLØPER – 2016

24 BØKER - 24 TIMER – GOTAAS-MARATON HOS WOLFGANG WEE

Deler av forsiden til boka Birken av Thor Gotaas på Gyldendal. Omslag: Gyldendal Norsk Forlag.

THOR GOTAAS PODCAST NR. 6: BIRKEN – HISTORIEN OM DET SEIGE SLITET – 2015

24 BØKER - 24 TIMER – GOTAAS-MARATON HOS WOLFGANG WEE

Boken

THOR GOTAAS PODCAST NR. 5: ALVDAL – HISTORIEN OM SKILØPERBYGDA – 2014

24 BØKER - 24 TIMER – GOTAAS-MARATON HOS WOLFGANG WEE

Annonse