Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal jobber hardt for å sette Reistadløpet på kartet. Foto: Privat.

Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal jobber hardt for å sette Reistadløpet på kartet. Foto: Privat.

Ordføreren, som også er skiløper, tar tak for å sette Reistadløpet på kartet: – Det er et tøft mål, men vi håper å klare det

​Slik feirer man 60 år i Bardu: Ti nye år med Ski Classics og dobling i antall deltakere bare fra i fjor til i år.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Reistadløpet arrangeres i år for 60. gang, og det skal feires med 2000 løpere - dobbelt så mange deltakere som i fjor, sier ordfører Toralf Heimdal offensivt.

– Det er et tøft mål, men vi håper å klare det, sier ordføreren i Bardu om rennet som arrangeres 7. april som nest siste renn i Ski Classics 2018.

Vinn-vinn med Ski Classics-status

Ordføreren har jobbet hardt for rennet siden han overtok kjedet for Bardu kommune i 2016.

– Noe av det første jeg gjorde etter at jeg ble ordfører, var å kontakte David Nilsson, som er daglig leder i Ski Classics, og vi dro til Årefjällsloppet for å lansere Reistadløpet som nytt renn på Ski Classics-terminlista for 2017. Det viste seg å være godt anvendt tid, sier Heimdal.

– Å være en del av Visma Ski Classics i 2017 har virkelig løftet arrangementet, og vi legger nå mer vekt på at det skal være en folkefest over flere dager, sier Heimdal.

Med Ski Classics-statusen utvidet Reistadløpet fra 32 til 50 kilometer, men beholdt samtidig det opprinnelige løpet med en forlengelse i starten slik at det nå er 34 km.

– Løpet ble av Ski Classics kåret til det best organiserte i langløpsserien fjor, og det rennet med best gjennomføring sportslig.

– Viktig er det også at Ski Classics har fått en dimensjon til, med et tradisjonelt fjelløp der også de beste går med feste, sier Heimdal.

Rennet har inngått en avtale med langløpsserien for tre år (2017-2019) med opsjon på fem nye år (2020-2024), og med forhandlingsrett på ytterligere fem år (t.o.m. 2029).

Et realt skirenn med diagonalbakker

Heimdal mener rennet, som har vær arrangert i nær sagt samme trasé helt siden starten i 1958, har gode forutsetninger for å klare målsettingen om dobbelt så mange deltakere til jubileumsutgaven.

For det første har Reistadløpet en løypeprofil som skiller godt med reale motbakker og utfordrende terreng.

– Vår løype har bakker som stiger 500 meter på fem kilometer. Til sammenlikning stiger Birkebeinerrennet 500 meter på 12-13 kilometer opp til Dølfjellet, sier Heimdal.

Dermed er Reistadløpet et renn som innbyr til tradisjonelt klassisk langrenn, helt uten påtvungne stakefrie soner. Det tror han mange av deltakerne setter pris på.

– Det er et skikkelig fjelløp med fine bakker og spennende terreng. Og det er bratt nok til at det lønner seg kraftig å gå med festesmøring og tradisjonell diagonalgang.

– Da Tord Asle Gjerdalen staket rennet, endte han langt ned på lista og var i mål fem minutter bak de to tetgruppene, sier Heimdal.

Petter Eliassen og Justyna Kowalczyk vant den første Ski Classics-utgaven av rennet på henholdsvis 2:31:41 og 2:53:17.

Aldri for lite snø

Reistadløpet har aldri vært avlyst på grunn av for lite snø. Rennet har riktignok vært innstilt to ganger, sist gang på 1980-tallet, men da var det flom som tok løypa.

Disse utsatte stedene i løypa er for lengst utbedret med solide broer, slik at eventuelt flomvann ikke renner over skiløypa, forsikrer Heimdal.

Men selv om rennet har brukt nær samme trasé, har det blitt noen endringer underveis, også før løypeutvidelsen i 2017.

– I starten på 50 og 60-tallet var det innlagt måloppdagelse, avstandsbedømmelse, orientering og skyting og man gikk med sekk.

– Utover 70-tallet forsvant disse disiplinene og sekken forsvant i 2017, forteller Heimdal.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut