---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Kvartetten som kom først til mål i Marcialonga 2015, samtlige har vært en tur i kjelleren. Mannen med seierskransen er Tord Asle Gjerdalen, rundt ham ligger Anders Aukland, Øystein Pettersen og Jens Eriksson som er i knestående. Foto: Östh/NordicFocus.

Kvartetten som kom først til mål i Marcialonga 2015, samtlige har vært en tur i kjelleren. Mannen med seierskransen er Tord Asle Gjerdalen, rundt ham ligger Anders Aukland, Øystein Pettersen og Jens Eriksson som er i knestående. Foto: Östh/NordicFocus.

På tide med 42 og 65 km i Holmenkollen

Kommentar

Langrennseliten har akkurat gjort seg ferdig med verdenscupen. Heller ikke i år ble det noen tur ned i kjelleren.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Marit Bjørgen vant søndag 3-mila under verdenscupfinalen i Holmenkollen. Klokka stoppet på 1 time og 14 minutter.

Dagen i forveien gikk Sjur Røthe seirende ut av herrenes oppgjør på 5-mila. Hans arbeidstid varte 40 minutter lenger.

Selskapsreise
Med fellesstart, skiløyper striglet som parkettgulv, førsteklasses utstyr og flere muligheter for skibytter underveis, er det kanskje ikke så rart noen hevder at 30 og 50 kilometer ikke er hva det var.

- Noe av sjarmen og magien har svunnet hen, påstås det.

Hva er det så disse savner?

Ikke tømmerhogst
Nå er det ikke slik at folk ønsker seg tilbake til tiden da løperne kom gående på ski til start, nærmest rett fra tømmerhogst på Hedmarken.

Etter endt ærend vendte de så straks tilbake til øksa og de dype skoger.

De fleste synes tvert i mot det er greit at våre nasjonalhelter anno 2015 har tilhold i lyse og fine leiligheter i storbyene.

Og at det er tilbakelent restitusjon, i kombinasjon med oppdatering på sosiale medier, som venter etter passert målstrek.

Sånn sett speiler idretten og topputøverne tiden vi lever i.

Øker arbeidstiden
Men, hva er det så som savnes?

La oss tenke høyt:

På papiret er 30 og 50 kilometer både langt og hardt. Det er det også i praksis, selv om ordet selskapsreise allerede er løftet frem.

La oss allikevel være enige om at vinnertider på henholdsvis 1 time pluss noen få minutter og 2 timer minus noen minutter, hvor en del av tiden handler om å skli nedover, er nøkterne arbeidstider for løpere som loggfører og bygger kondis i rundt regnet tusen treningstimer hvert år.

Holmenkollen er tross alt ment å være verdenscupens kraftprøve, og det er liten tvil om at det bor mere i Bjørgen, Johaug, Northug, Sundby & co. enn hva de i dag får mulighet til å vise.

vc-oslo-15-01-f-felgenhauer.jpg
Denne trioen har akkurat gått i mål på det som er verdenscupens aller hardeste kraftprøve - 30 km fellesstart i Holmenkollen. Bildet viser tre damer som tilsynelatende virker å være like spreke, flotte og uberørte som før startskuddet smalt. Fra venstre: Therese Johaug (2. plass), Marit Bjørgen (1) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (3). Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

42 og 65 kilometer
Om løpets lengde øker fra 30 til 42 km for damene og fra 50 til 65 km for menn, oppnår vi dette:

Vinnertiden i dameklassen gjør et byks fra 1:14 til rundt 1:45 på gode forhold, nærmere 2 timer under tyngre føre enn hva vi opplevde i helgen.

For herrenes del utgjør 15 kilometer ekstra et sprang i vinnertiden fra 1:54 til cirka 2:30, kanskje opp mot 2:45 dersom større sug i snøen.

Gå på en smell
Når vi da snakker om 1 time og 3 kvarter for kvinner og 2 1/2 time for menn, blir dette med gode disponeringer et enda viktigere aspekt.

For i enda større grad vil økt arbeidstid føre med seg behovet av fornuftig og riktig balansering av forbruk av energi og inntak av næring.

Om man går næringstom etter et par timer, er konsekvensene naturlig nok langt større enn hva en sprekk på en 15 km tilsier.

Dette gjør at man i løpet av kort tid i rennets sluttfase erfaringsmessig vil oppleve store og interessante omveltninger.

Omveltninger som kommer etter at man med dagens vinnertider allerede er i mål.

Og for de lange distansenes del er dette aspektet et vesentlig spenningsmoment mange gjerne vil ha med seg.

Dagens relativt lave vinnertider gjør at denne biten i stor grad viskes bort, rett og slett fordi løperne med sitt gode treningsgrunnlag ikke maler på lenge nok til at de møter veggen.

Det er nettopp denne magien og sjarmen mange savner!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus