Petter Northug i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug om Vibeke Skofterud: Ikke noen A4-person

Nyheten om Vibeke Skofteruds bortgang slo søndag ned som en bombe i idrettsmiljøet og landet for øvrig.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Nyheten om Vibeke Skofteruds (38) bortgang slo søndag ned som en bombe i idrettsmiljøet og landet for øvrig.

Den mangeårige langrennsløperen Skofterud ble bare 38 år gammel. Hun ble funnet død søndag formiddag etter en vannscooterulykke.

– Jeg skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått over den forferdelige nyheten jeg fikk i dag. Kjære Vibeke, dette var altfor tidlig, skrev skidronningen Marit Bjørgen.

Hun var blant mange som delte gode ord og uttrykte enorm sorg over at Ski-Norge har mistet en av sine folkekjære profiler.

– Dette er bare bunnløst tragisk. Mine tanker går til de aller nærmeste vennene og familien. Det blir som et sort hull der verden raser sammen, sa Vidar Løfshus, landslagssjef i langrenn, til NTB.

Tragisk ulykke

Skofterud ble meldt savnet klokken ett natt til søndag. Klokken 11.30 ble hun funnet på den lille øya St. Helena rett ved Tromøy i Arendal, og hun ble erklært død på stedet.

– Det var da en vannscooter ved holmen, og alt tyder på at dette var en vannscooterulykke, sa operasjonsleder Sveinung Alsaker i Agder-politiet.

– Trist nyhet om en stor idrettsutøver. Meningsløst når et menneske blir borte så ungt. Mine tanker går til familien, skrev kulturminister Trine Skei Grande (V).

Tung sorg

Vibeke Skofterud var i mange år i verdenseliten i langrenn. Hun la opp i 2015. Hennes største meritter som idrettsutøver var OL-gull i stafett fra 2010 og to VM-gull i stafett (2005 og 2011).

I 2012 gikk Vibeke Skofterud til topps i langløpet Vasaloppet som første norske kvinne. Hun tok også et individuelt NM-gull i sprint i 2002 og hadde 15 pallplasser individuelt i verdenscupen.

Hjemme på Slitu i Østfold ble det søndag flagget på halv stang til minne om tettstedets æresborger.

– Det er bunnløs sorg på Slitu, i Eidsberg, Mysen og i et samlet Idretts-Norge. Dette er min tristeste dag som ordfører, skrev ordfører Erik Unaas i Skofteruds hjemkommune Eidsberg.

Humør

Skofterud var ikke bare en skiløper i verdensklasse, men imponerte også mange med sitt gode humør, glimt i øyet og sin åpenhet. Hun fortalte ærlig om spiseforstyrrelser, dårlig selvbilde og var åpen om sin seksuelle legning.

Som skistjernen Petter Northug skriver:

– En skikkelig fargeklatt og ikke noen A4-person. Mine tanker går til hennes nærmeste.

Landslagssjef Løfshus sier at man først og fremst vil huske Skofterud som «en positiv livsglad jente». Han tror Langrenns-Norge vil være preget av sorg den nærmeste tiden.

– Dette vil prege oss i morgen, det vil prege oss i neste uke, om en måned og helt sikkert under sesongoppkjøringen på Beitostølen.

Savnet

Også representanter fra andre idretter uttrykte sorg og sjokk over Skofteruds bortgang.

– Hva blir skisporet uten deg? Ditt vesen, ditt smil, ditt glimt og den snille jenta du alltid var. Du vil bli dypt savnet. Tusen takk for alt du rakk. Takk for alle du engasjerte og gledet på din vei. Takk for at jeg ble kjent med deg, skriver roeren Olaf Tufte.

– Uendelig trist og meningsløst. Tankene går til dem som sto henne nærmest, skrev den tidligere snowboarderen og TV-profilen Helene Olafsen.

Hun jobbet sammen med Skofterud som Eurosport-ekspert under OL i Pyeongchang sist vinter. Skader og sykdom gjorde at Skofterud måtte stanse skikarrieren i 2015, men hun forble et kjent og kjært ansikt på norske TV-skjermer.

Se også:
Vibeke Skofterud er død


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut