---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Petter Northug så lenge ut til å bli frosset ut av Skiforbundet, men nå har NSF endret kurs. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Petter Northug så lenge ut til å bli frosset ut av Skiforbundet, men nå har NSF endret kurs. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Petter Northug skaper nødvendig modernisering av Skiforbundet

Lederartikkel

Mange har med rette stusset over landslagsmodellen til Norges Skiforbund. Yrkesforbud er nemlig ikke god latin i 2015.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Samfunnet endrer seg, stort sett til det bedre.

Disse endringene må idrettsforbundene henge med på, enten de vil eller ei.

Lenge viste Norges Skiforbund en linje hvor synliggjøring av egen muskelkraft tilsynelatende var viktigere enn skisportens og fellesskapets beste.

Dette fikk nettavisen Langrenn.com til å skrive lederartikkelen "Foretrekker de tull fremfor gull" i midten av september i år.

- Det må være valgfritt for en idrettsutøver som er god nok om han/hun ønsker å takke ja til fast landslagsplass, eller ei, uten at norsk idrett svarer med utestengelse av vedkommende, og gjennom det langt på vei påfører idrettsutøveren yrkesforbud, var blant våre tidsriktige argumenter.

Den ene faste aviskommentatoren etter den andre skrev så blekket sprutet, med motsatt fortegn.

For så vidt vi kunne registrere på Internett støttet brorparten av disse systemet og Goliat (altså Skiforbundet) i sin kamp mot David, i dette tilfellet verdens beste skiløper.

Må tenke helhet
Det er opplagt at vi i 2015 ikke kan ha et samfunn og et felleskap hvor det ikke er rom for individuelle friheter og annerledeshet.

- Men Petter er bare på pengejakt, han skal berike seg selv, på bekostning av fellesskapet, var melodien fra flere av de som ropte høyest.

Langrenn.com på sin side forklarte gjennom følgende ord, og i form av en lignelse i retning skidronninga Marit Bjørgen, at det var feil å henge seg så veldig opp i pengesporet;

- Om vi hadde tittet inn i regnskapet til "Petter Northug AS" er det ikke gitt at den bunnlinjen nødvendigvis er noe større enn bunnlinjen for "Marit Bjørgen AS", kanskje tvert om, for mye av de kostnadene Petter dekker selv, dekker Skiforbundet for Marit, parerte Langrenn.com i nevnte lederartikkel.

Videre skrev vi også;

- Når andre løpere på tampen av sesongen har fått nok av snø og vinter, og rømmer til sydens sol og varme så fort verdenscupfinalen og NM del 2 er unnagjort, da fortsetter Petter Northug i skisporet, gjerne med startnummer på brystet.

- Han er jevnt å se som deltaker i små lokale skirenn rundt om i Trøndelag utover i vårukene, til stor begeistring for lokale ildsjeler og ikke minst den yngre garde, morgendagens helter.

Enten man er aviskommentator eller forbundstopp så gjelder det altså å sette seg inn i helheten, selv om den i dagens moderne samfunn ofte kan være både kompleks og uoversiktlig.

Reddet av fjellvettregel
Til slutt valgte Norges Skiforbund heldigvis å følge fjellvettregel nummer 8;

"Vend i tide, det er ingen skam å snu".

Søndag kom nyheten om at Skiforbundet og Petter Northug hadde inngått avtale.

Nå kan noen hevde at de ikke vendte "i tide", men at de gjorde det først langt langt "på overtid", og at både frostskader og snøblindhet var like om hjørnet.

Uansett, Skiforbundet har tatt seg noen ekstra runder på bakrommet, vi må kanskje bare respektere at de hadde dette behovet.

I alle fall så lenge fornuften seiret.

Alle er vinnere
Petter Northug har nå fått klarsignalet og avtalen han trengte, han kan nå planlegge med både verdenscup, VM og OL de neste årene.

Om han lykkes der vil tiden vise, men nå er i alle fall yrkesforbudet opphevet.

Samtidig kan han kombinere sin skisatsing med andre spennende prosjekter.

Petter Northug har altså allerede før sesongstart vunnet sin første viktige seier på vei mot forhåpentligvis nye bragder.

Vunnet har Norges Skiforbund, deres samarbeidsparter og skifellesskapet også gjort.

Ikke bare fordi at gullkalven er med videre.

Like viktig er det nemlig at prosessen har vist oss at både administrative ledere og tillitsvalgte ledere i Skiforbundet har evnen til å snu.

For å være en fullt ut god leder i 2015 må man besitte den typen evner.

Slik sett er det altså også meget positivt at forbundstoppene har vist endringsvilje, og at de i samarbeid med Petter Northug har staket ut ny kurs for landslagsmodellen.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com

Les også
* Foretrekker de tull fremfor gull 
* Petter Northug og Norges Skiforbund har inngått avtale
* Petter Northug: - Friheten jeg trenger for å vinne flere skirenn


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus