Philip Boit

Philip Boit Foto: Ola Jordheim Halvorsen

Philip Boit raser mot FIS

Boit: - Ønsker man at OL og VM i framtiden kun er for 6-7 nasjoner? Idrettshistoriker: - Rart at langrennssporten ønsker å stenge folk ute.

Tips en venn  Skriv ut

Onsdag 23. februar klokken tolv arrangeres et kvalifiseringsrenn for alle løpere med over 120 FIS-poeng. Dette er åpningsdagen under VM i Oslo. Det er gratis inngang for publikum, men ingen tv-sending.

- 15 kilometeren enkeltstart er spesiell. Jeg har lyst til å gå den øvelsen, sier den kenyanske skiløperen Philip Boit, til Langrenn.com.

Men det får han høyst sannsynlig ikke. Kun 10 av 50-60 løpere blir kvalifisert.

- Skal inkludere, ikke ekskludere
Denne utviklingen synes Boit er skremmende. OL og VM skal inkludere, ikke ekskludere, mener han.

- Hva er det som til slutt skjer? Vil man ha et mesterskap bare for de beste, og med 6-7 nasjoner til start? Jeg vil at sønnen min skal få mulighet til å gå på ski, ikke bli fortalt at det blir vanskeligere og vanskeligere å få delta i store mesterskap.

I Liberec for to år siden ble det innført et kvalifiseringsrenn før den individuelle 15 kilometeren – til store protester fra de aktive fra de små langrennsnasjonene. Hele 55 herrer stilte til start, men kun de ti beste ble kvalifisert. Samme ordning skal praktiseres i Kollen.

Ulvang: - Positive og negative tilbakemeldinger
Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS. Han kjenner saken godt, og har vært med på å innføre nyvinningen.

- I FIS har vi en egen komité som behandler slike spørsmål – sub-committe for Cross Country development. Saken har vært diskutert der og vi har hatt direkte møte med de aktive både i Liberec og i Vancouver. Tilbakemeldingene var både positive og negative.

- Den kenyanske løperen, Philip Boit, synes dette strider mot idrettens inkluderingsprinsipp, hva tenker du om det?

- Alle får prøve seg
- Det er viktig å huske på at det i prinsippet er fri påmelding til VM, alle får prøve seg (i kvalifiseringsrennet og i sprinten) og får sin oppmerksomhet. Men det stemmer at det var en del som ikke likte at vi innførte dette, men det var også mange som likte det. Danskene var veldig positive.

Løpere som har mer enn 120 FIS poeng får gå én fellesstart, men blir en løper innhentet med en runde blir vedkommende tatt rett ut av rennet. Med dagens korte sløyfer betyr det at de svakeste mest sannsynlig ikke får mange konkurranseminuttene på fellesstarten de velger å gå.

Sikkerhetsaspekt
- Det er et sikkerhetsaspekt bak dette, både under en fellesstart og i enkeltstart. Mange års erfaringer viser at vinnere fort kan få ødelagt sitt løp i situasjoner der de kolliderer eller må bremse i møte med svake løpere, forteller Ulvang, som presiserer at beslutningen om å innføre kvalifiseringsrenn er tatt av den internasjonale langrenskomiteen der 16 land er representert.

Det er påmeldt 59 nasjoner til langrennsøvelsene i VM i Oslo. Bente Skari er rennleder og forteller at Kenya, Venezuela og Nepal er noen av landene som dukker opp på påmeldingslisten.

- Men det er mange nasjoner som bare har én løper som ønsker å stille, presiserer hun overfor Langrenn.com.

I VM kan hver nasjon stille med inntil fire løpere, eksklusiv tittelforsvarer på de forskjellige distansene.

Historiker: - Rart at man stenger folk ute
NIH-historiker Matti Goksøyr er skeptisk til bruk av kvalifiseringsrenn.

- Jeg synes det er rart at langrenn, som er en såpass smal idrett på verdensbasis, driver å stenger folk ute. Det er ikke med på å gjøre idretten større, sier professoren til Langrenn.com og legger til:

- Men det er helt sikkert gode arrangementsmessige årsaker til at man har et kvalifiseringsrenn.

Philip Boit greide ikke å kvalifisere seg til den individuelle starten i Liberec. Han tror heller ikke han klarer det i Kollen - selv om han den siste tiden har vært i Oslo og trent med Lillomarka Skiklubb. Han vet at i kvalifiseringsrennet er det flere gode løpere med fra land der langrenn er mer utbrett, enn for eksempel i hans eget hjemland.

Motiverende med OL og VM
- Det har vært en motivasjon å kunne få gå VM og OL for alle som kommer fra land der ski ikke er en stor sport. I Nagano var jeg den eneste afrikanske løperen med. Fire år senere, i Salt Lake City, var det ni løpere. I Torino enda flere. Da det ble innført kvalifiseringsrenn i Liberec var det mange som klagde, hevder han.

Den kenyanske skiløperen sier han har fått utrolig mange venner gjennom alle årene han har reist på mesterskap. Dette håper han også at andre løpere i hans situasjon får oppleve framover. Boit har selv tenkt å legge opp etter VM-sesongen.

- Tenk hvilken effekt det hadde vært hvis alle fikk stille i Oslo. Det bor jo mennesker fra mange nasjoner i Norge som helt sikkert kommer til å se litt på tv under VM. Det må vel være positivt for alle å se på tv at ikke bare de største langrennsnasjonene har løpere med, avslutter han.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut