Per Morten Hoff

Per Morten Hoff

Private Team og NSF-avgift

På Skitinget ble det i helgen fattet et svært oppsiktsvekkende vedtak om private team.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Av Per Morten Hoff

Forslaget fra  Arnfinn Paus fra Nordland Skikrets vedrørende private team,  fikk enstemmig flertall. Det kan dessverre ikke tyde på annet enn at Norges Skiforbund lever i sin egen boble. Vedtaket lød som følger: «Skistyret må revidere godkjenningsordningen for kommersielle team. Det må innholde en etableringslisens ved oppstart. Videre må det inneholde en årskontingent til Skiforbundet som står i rimelig forhold til de enkelte teams omsetning» Dette kan ikke tolkes annerledes enn at NSF ikke ønsker private team.

Nå skal Skistyret behandle denne saken og det er bare å håpe at de tar til vettet. Skitinget har tydeligvis tatt som utgangspunkt at private team stjeler ressurser fra NSF. Paus sa i sin argumentasjon: “ Forretningen til kommersielle team er jo ingen ting uten NSF, de bygger på merkevaren til NSF. De må gi mer tilbake ellers blir det veldig ubalansert.”  Merk at Paus bruker betegnelsen kommersielle team. Meg bekjent er ikke et eneste team i Norge i dag bygget opp for å tjene penger, men for å gi skiløpere et alternativ til å kunne satse.  Er det i strid med NSF´s interesser?

Det har vokst frem rekrutteringsteam nettopp fordi NSF har måttet skjære ned på sin rekruttsatsing. Det har vokst frem langløps-team nettopp fordi NSF ikke har satset på langløp osv. Dersom Ski-Norge lever i den villfarelse at det å drifte et team er god butikk, bør de snarest ta en kikk på regnskapene til teamene. Fakta er jo at private team sparer NSF for betydelige beløp. NSF har spart store summer på at f.eks Team Manpower har stått for rekruttsatsingen.

Team Xtrapersonell har dekket alle kostnader for sesongoppkjøringen til Jens Arne Svartedal som ble uttatt til Vancouver og  gikk 5-mila for Norge. Private team bidrar til å gjøre kaken større for hele langrenns-Norge og ikke mindre. Det er kanskje irriterende at noen team er bedre på PR enn NSF, men det kan ikke utløse en økonomisk straff. Dessuten er løperne medlem av sin respektive skiklubber og betaler sin lisens som alle andre til NSF.

En avgiftslegging av private team vil svekke ski-Norge. Jeg tviler på at det meget positive treningssamarbeidet som er gjort i regi av Team Sector Alarm i Oslo-regionenen hadde blitt etablert, dersom ildsjelene bak måtte punge ut med et etableringsgebyr og siden med en omsetningsavgift til NSF. Vi får håpe at Skistyret innser at en slik avgift vil være å skyte seg selv i foten. Paus og Nordland Skikrets liker ikke at andre tjener på deres gratisarbeid. Det kan jeg ha forståelse for, men her er det mange som er ildsjeler og som jobber gratis også i private team. Skulle man “ta” de som virkelig tjener penger på langrenn burde NSF legge en avgift på aktører som Swix, Fischer, Atomic, Madshus m.fl. Samt kanskje også på kjente langrennsdestinasjoner som Sjusjøen, Beitostølen og Geilo. 

De fleste innser vel hvor urimelig det ville være. En annen sak er om NSF vil ha et rettslig grunnlag for å kunne kreve avgift fra et privat team som er organisert som et  AS. Er det fornuftig å bruke sine ressurser i rettsapparatet? Og her må  NSF faktisk skille mellom snørr og barter. Det er lenge siden kirken avskaffet “Tienden,” men nå ønsker altså langrenn å innføre en slik avgift, eller er det kanskje mer snakk om en beskyttelsesavgift slik enkelte virksomheter på Sicilia må ut med for å få drive sin virksomhet i fred?

Ta til vettet Norges Skiforbund og la mangfoldet blomstre  - det styrker skiidretten.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut