www.langrenn.com

800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3

REDDES AV STAKEMASKINEN ERCOLINA: – Nesten umulig å legge ned nok staking utendørs til å hevde seg i Ski Classics og langløp, understreker Stian Berg

– Bruker Ercolina to til fire ganger i måneden (kontrolløkter og intervaller)

Tips en venn  Skriv ut
11.10.2020 - Ingeborg Scheve
Annonse

Stian Berg trener med sin Ercolina UpperBody Power. Foto: Privat.
Legg skjermen om ikke hele bildet vises i breddeformat. Stian Berg trener med sin Ercolina UpperBody Power. Foto: Privat.

Langløpseksperten reddes av stakemaskinen Ercolina: – Nesten umulig å legge ned nok staking utendørs til å hevde seg i Ski Classics og langløp.

Det mener Stian Berg som vant sprintkonkurransen i Ski Classics i vinter.

Han går nå inn i sin tredje sesong som langløper, og har vært en del av Team Kaffebryggeriet siden han begynte å satse fulltid på langløp i 2018.

Etter at Berg kom på tredjeplass sammenlagt i sprintkonkurransen den første sesongen han satset på langløp, var han ikke i tvil om at det var langløp han skulle satse på.

I fjor tok 26-åringen den grønne sprinttrøya sammenlagt, og hovedmålet for den kommende sesongen er å forsvare den.

Men på sikt vil han vinne hele Ski Classics serien, og Berg har blinket seg ut sesongen 2023-24 for den gule trøya.

– Man må tørre å sette seg tydelige mål. Da er det også lettere å lage en god plan, og motivere seg for å gjøre jobben hver eneste dag, sier Stian Berg til Langrenn.com Pluss. 

Som et delmål i den langsiktige planen om sammenlagtseieren har Berg ambisjoner om topp-10 plasseringer i Ski Classics-løpene denne sesongen.

– Da jeg satte opp en fem-årsplan i forkant av 2019-sesongen, var det første målet å vinne sprintkonkurransen i 2019-20, og det klarte jeg. Nå jobber jeg videre med den store planen, selv om jeg selvsagt vil forsvare den grønne trøya i år, sier han.  

Flere treningstimer
For å nå målene, både de han har satt for sesongen som står for døra og det overordnede målet om sammenlagtseier på sikt, må det legges ned et solid arbeid.

Inn mot kommende sesong har Berg blant annet trent flere timer totalt og mer motbakke for å heve kapasiteten og teknikken.

– Jeg lagt på flere timer totalt sett denne sesongen. Jeg har gjennomført flere økter med mer motbakkeklatring, både rolige økter, men også intensive økter, for å forbedre både kapasiteten generelt og motbakketeknikken spesifikt, sier han.  

Videre har Berg brukt sommeren til å ta tak i trening som forebygger skader og plager han har en tendens til å slite med utover vinteren.

– Jeg slet litt med hofte og ryggproblemer i fjor vinter, så i år har jeg lagt inn mer mobilitetstrening og styrketrening spesifikt mot de skadeutsatte områdene. Så langt har jeg vært mye mer skadefri i år enn i fjor, sier han.

Må supplere med stakemaskin
Berg trener 850 til 900 timer i året og gjennomsnittlig fra 10-12 timer i uka opp til 30 timer i uka, med mye fokus på staking og utholdende styrke.

Men med norsk klima, mørke kvelder og etter hvert stadig dårligere forhold for lange stakeøkter på rulleski ute, er det krevende å få lagt ned nok staketrening.

Derfor har Berg begynt å trene med stakemaskin denne sesongen.

– En av endringene jeg har gjort denne sesongen, er at jeg har begynt å bruke stakemaskinen fra Ercolina to til fire ganger i måneden, hovedsakelig til kontrolløkter og intervaller, sier Berg.

Han forklarer at stakemaskinen gjør det lettere å få trent nok harde og lange stakeøkter, og er et nyttig verktøy for å følge med på progresjonen.

– Det fine med maskinen er at jeg kan stille den inn på motstand og tid akkurat som jeg vil, og i tillegg får jeg talldata på all treningen og kan dermed sammenlikne og kontrollere økter opp mot hverandre, sier han, og legger til at stakemaskinen ikke vil bli mindre viktig for han i treningsarbeidet framover høsten.  

– Nå som høstmørket faller på og rulleskiværet blir dårligere og dårligere, er det også kjekt å kunne trekke innendørs, og å vite at man kan få gjort en god jobb uten å bli straffa av dårlige forhold, sier han.

Videre poengtere Stian Berg at er det lett å ta med seg Ercolina maskinen når han for eksempel er på samling eller borte hjemmefra i lengre perioder.

Det er en stor fordel, og gjør at han alltid vet han kan få trent bra uansett hvordan forholdene er der han skal.

Ercolina-maskinen tar liten plass, er enkel å montere og kan lett transporteres, siden den leveres med en egenutviklet bæreveske, sier Berg til Langrenn Pluss.

Utnyttet koronapausen
Berg forteller også at koronapandemien faktisk har gitt han mer tid til trening, ettersom nesten alt av konkurranser har vært avlyst siden mars.

– Jeg pleier å delta i en del konkurranser på sommerstid, og på den ene siden er det jo kjedelig at jeg ikke har fått konkurrert i sommer.

– Men at konkurranser er avlyst setter jo ingen stopper for å trene, så i år har jeg fått mer tid til grunntrening og har samtidig fått utforsket masse på hjemmebane, sier Berg.

Han regner imidlertid med at selve Ski Classics-sesongen vil avvikles mest mulig som normalt, og har lagt opp treningen basert på sesongstart i månedsskiftet november-desember. 

– Forberedelsene mine går som normalt, og jeg forbereder meg som at det skal bli en normal sesong. Eventuelle endringer får man ta som det kommer, sier Stian Berg.

* Nettside / Nettbutikk for Ercolina UpperBody Power

---

* Ercolina Norge er profileringspartner av Langrenn.com


* Verdenscup Lahti - Snarveier: Program| TV-tider| Norges Tropp| Startlister| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Swix Triac 3.0. Foto: Swix Sport.

HVA SKILLER TOPPSTAVENE PÅ ØVERSTE OG NEST ØVERSTE NIVÅ?

– I tillegg til triveligere pris, har de nest beste stavene flere fordeler

Atomic Redster S9 Gen S.

ATOMIC FORNYER SKØYTING MED REDSTER S9 GEN S

– Veien til målstreken blir mer direkte og kortere

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Falu Rödfärg og Vasaloppet går sammen.

FALU RÖDFÄRG BLIR NY PARTNER FOR VASALOPPET

Har fulgt samme grunnresept i over 250 år

Tore Bjørseth Berdal jubler over seier i Marcialonga 2020, sesongens 6. renn i Visma Ski Classics. Foto: Modica/NordicFocus.

MARCIALONGA: 120 NORDMENN ER PÅMELDT

2000 deltakere fra 24 land i den 48. utgaven

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet. Foto: Finn Oluf Nyquist.

ESPEN NAKSTAD I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Dersom man lykkes med å begrense spredningen av dette viruset nå, vil det bli lettere å drive idrett og annen aktivitet gjennom vinteren og våren uten strenge smitteverntiltak

SELV SKILØPER: – Jeg satset aktivt på langrenn

Annonse
Herrenes seierspall på åpningsetappen av Ski Tour sesongen 2019/2020. FV: Simen Hegstad Krüger (2. plass),  Sjur Røthe (1) og Finn Hågen Krogh (3). Foto: Thibaut/NordicFocus.

ALLE UTTAK: Landslag, lag og team 2020/2021

Skistav - Swix Triac 4.0.

TAR TAK – SKAL PRODUSERE MER BÆREKRAFTIGE STAVER: – Blir en brukket skistav liggende i naturen, blir den værende der for alltid

Åge Skinstad og Morten Sætha fra Swix og Toko. Foto: Swix og Geir Nilsen. Fotomontasje: Langrenn.com.

OVER 10 ÅR SIDEN OPPKJØPET: DERFOR ER SWIX OG TOKO FORTSATT SEPARATE MERKER

ÅGE SKINSTAD OG WORLD CUP-SMØRER MORTEN SÆTHA FORKLARER

Rekruttsamling 2021 ved Hovden Skigymnas.

INVITASJON: REKRUTTSAMLING 2021 HOS HOVDEN SKIGYMNAS

Kombinere langrennssatsing med skolegang

Damenes seierspall i Ski Classics-rennet Toblach-Cortina 2021. FV: Ida Dahl (2. plass), Lina Korsgren (1) og Emilie Fleten (3). Foto: Visma Ski Classics.

SKI CLASSICS: EMILIE FLETEN PÅ PALLEN – TOBLACH-CORTINA VUNNET AV LINA KORSGREN

Spurtoppgjør i Ski Classics-rennet Toblach-Cortina 2021. Ermil Vokuev var sterkest. Foto: Visma Ski Classics.

SKI CLASSICS: TRE NORDMENN RETT UTENFOR PALLEN I TOBLACH-CORTINA – ERMIL VOKUEV TOPPET DET HELE

La Diagonela i Ski Classics 2021 ble en iskald affære. For flere løpere, også de aller beste, gikk det hardt utover føtter og tær. Foto: Faksimiler fra Instagram-sidene til Britta Johansson Norgren og Andreas Nygaard.

UVISS FREMTID FOR VERDENS BESTE LANGLØPERE

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Nettopp fordi skisporten virkelig har vist seg tilliten verdig og tatt smittevern på største alvor, forstår jeg at de nye konkurranserestriksjonene oppleves som svært urimelige

Massiv frustrasjon ute i Ski-Norge etter regjeringens nedstengning

Langrenn på TV - Program og sendetider

Fra det innbydende langløpet Cortina - Toblach i Nord-Italia, et renn som inngår i langløpscupen Ski Classics. Foto: Bragotto/NordicFocus.

SISTE NYTT: MÅ HASTEFLYTTE RENN I SKI CLASSICS

Terminlistens Hovedpunkter 2020/2021

Pat Lam Thorstad og Christian Erichsen utgjør nå produktutviklingsteamet for staver på Swix, som skal bygge morgendagens råeste skistaver. Foto: Swix.

ØKER STABEN – DISSE SKAL BYGGE FRAMTIDAS STAVER: – Vet hva som kreves av de ulike komposittmaterialene

Lang fartstid med fiskestenger - Ser klare paralleller til skistaver

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – IRONIEN I DETTE ER AT JUNIORLØPERE KAN SETTE SEG PÅ EN PUB, MEN IKKE GÅ RENN

– Nå er de lei. Oppriktig lei seg

Se hele nyhetsarkivet