Reisebrev fra USA.

Skiløper og student i USA

Fra USA-studentene Håkon Loe Johansen og Ola Berger har vi fått et reisebrev om hvordan det er å være langrennsløpere i USA. De fleste har nok hørt om denne muligheten, men de færreste vet hvordan det faktisk er å bo, studere og trene "over dammen".
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Universitetene i USA prioriterer idrett høyt. Det er viktig for univeritetet og vise seg frem idrettslig. Derfor tilbyr de fleste universitetene utdanningsstipend til utøvere som kan representere godt i ulike idrettsgrener. I USA har universitetene langrennslag i Montana, New Mexico, Utah, New Hampshire, Nevada, Vermont, Maine, Massaschusets, Wisconsin, Michigan, Minnesota, Alaska, Washington og Colorado.

Håkon kom hit i fjor og har allerede ett år på baken som college-løper. Han kan vel med hånda på hjertet si at han har gått fortere på ski enn han presterte i fjorårs-sesongen. Det amerikanske kostholdet kombinert med overgangen fra kvart-tids hjemmestudier på TØH til 24- timers-studenten-Loe gjorde vel sitt til at han ikke ble så veldig vanskelig å slå i skisporet. Heldigvis gjorde grunnfagsstudiene i Meråker at Håkon “rulte” stort med papers og homework på engelsk det første semesteret….Ola er mer “fresh” i gamet, han ble “headhunted” og nølte ikke mye med å takke ja til høydetrening i Denver for ett år. Skolen har for Ola også vært en smule ulik fra hva han var vant til hjemme, men med Håkon’s eksepsjonelle studieveiledning basert på “Less is more…”, gikk Ola’s skole hverdag mye bedre etterhvert.

Hverdagen for oss her i Denver er ganske forskjellig fra hvordan den fortonte seg hjemme i Norge. Det man fort innser er at skolesystemet her er veldig forskjellig fra hjemme. Karakterene her er basert på innleveringer gjennom hele semesteret samt flere små eksamener. Dette gjør at det kreves mer jevn jobbing, men at man slipper den berømte eksamensperioden vi har i Norge. Her i Denver trener vi derfor jevnt godt gjennom hele skolesemesteret og når skolen er over i midten av november har vi muligheten til å være på treningsleir på nesten 3000 meter helt fram til begynnelsen av januar. Ola velger I år jul med høydetrening med tykt blod og tygging av tynnluft, mens Håkon med sine 89 kilo velger å dra til gamlelandet for å banke gutta hjemme i norges-cup.

Skilaget på University of Denver har en meget profesjonell holdning i forhold til idretten. Med gode ressurser, norske trenere og ypperlige treningsforhold ligger forholdene til rette for de som ønsker å forbedre seg som skiløpere. Vi har hatt fellestrening hver dag gjennom hele høsten, og tre dager i uken har vi hatt to økter.Vi har som regel hatt to intervalløkter i uken, en elghufs med staver og en rulleski alla Trollstigen. Ellers har vi hatt den typiske 3-timers langturen på Søndag (som forøevrig Håkon har hatt litt problemer med å komme seg opp til).Vi har også pleid å legge inn ett par styrke- og spenst økter. Av litt annerledes motiverende trening er in-line skates langs kanalene i Denver “downtown” en av favorittene. Skolens enorme treningssenter tilbyr også innendørs aktiviteter som fotball, ishockey, svømming, volleyball, klatring, squash og styrke.

Treningen er som nevnt mye det samme som i Norge, men den store forskjellen er klimaet som bare kan beskrives som eksepsjonelt. Antall regndager denne høsten kan nok regnes paa en hånd; sol og skyfri himmel møter deg hver dag når du står opp. Som en liten vekker spilte Håkon golf i t-skjorte og shorts når gutta hjemme i Norge gikk åpningsrennet på Beitostølen. Og idag, 1 uke senere er vi iferd med å avslutte en 6-dagers treningsleir oppe i Rocky Mountains(Winter Park) hvor vi har hatt en halv meter snø og glimrende skiforhold. Her har vi trent godt med mange lange turer i solskinnet. Høyden (3000m) gjør sitt til at man må være forsiktig og lytte til kroppen, men med nesten tre måneders tilvenning til høyden i Denver(1600m) går det faktisk greit å kjøre hardøkter selv på 3000m høyde. I dag hadde vi testrenn og her får dere resultatene fra “Winterpark-sprinten”.

15km Klassisk Herrer:

1.Ola Berger 42.07
2.Håkon Loe Johansen 43.19
3.Dylan Proser 44.00
4.Trond Nystad 44.42
5.August Teague 46.41
6.Knut Nystad 47.25
7.Bryce 48.07
8.Will Gervais 49.05
9. Beau Terhaar 51.55
BRUTT Oddvar Brå
BRUTT Vegard Ulvang
BRUTT Bjørn Dæhlie


Avslutningsvis vil vi ønske alle skiløpere hjemme i Norge lykke til videre i sesongen. Forhåpentligvis vil vi komme tilbake med flere reisebrev når sesongen begynner å ta til.

Skihilsen!
Håkon Loe Johansen og Ola Berger

Hvis dere lurer på noe kan dere kontakte oss på e-mail: oberger@du.edu eller hjohanse@du.edu

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut