Utstyrssjekk: Er rulleskiene klare for sesongen? 

av Ingeborg Scheve • 19.05.2024
Det er ikke gitt at rulleskiene er klare til bruk etter å ha ligget i boden siden i fjor høst. Dette må du sjekke før du legger ut på vårens første rulleskiøkter.
Det er ikke gitt at rulleskiene er klare til bruk etter å ha ligget i boden siden i fjor høst. Dette må du sjekke før du legger ut på vårens første rulleskiøkter.

Rulleskisesongen er i gang, og mange er klare for mer systematisk trening. Men hvordan er det med rulleskiene: Er de klare for en ny sesong? 

– Fra slutten av mai begynner de fleste skiløpere, både aktive og mosjonister, å trene mer strukturert og gradvis mer skispesifikt. Da er rulleski en viktig del av treningen. Men sørg for at rulleskiene er i orden. Det er ikke gitt at rulleskiene er klare til bruk selv om de har ligget urørt over vinteren, sier Petter Soleng Skinstad til Langrenn.com.

Skinstad har over 15 år bak seg fra både langløp og som aktiv satsende utøver i distanselangrenn. Nå er han leder og utøver i langløpslager Team Coop Madshus. 

Dette er veteranens råd til klargjøring av rulleskiutstyr. 

Les også:
Den store rulleskiguiden 2024
Tre grep for tryggere rulleskitrening

Dette ser du etter på rulleskiene
– Se etter synlige skader på stammen, hjulene og bindingene. 

– Sjekk at hjulene ruller rundt, at de ruller lett og ikke hekter. I så fall må du finne ut hvorfor de ikke ruller som de skal. 

– Sjekk at bindingene åpner og lukker seg som de skal

– Sjekk at eventuelle skjermer sitter skikkelig på

– Gå over skruer og muttere, og sjekk at alt er godt skrudd til

Dette sjekker du på stavene
– Se over tuppene og at de sitter godt på stavrøret, at limet ikke har løsnet, og at det ikke er sprekker i plastfestet mellom piggen og staven. Er du i tvil, kjøp et par nye – det er billig forsikring

– Pass på at piggene er skarpe. Sløve pigger gir glipptak og kan både føre til irritasjon og øke risikoen for belastningsskader. Rulleskipigger skjerper du lett med et diamantbryne, som fås kjøpt rimelig i jernvarehandel, eller få din lokale skiforhandler til å hjelpe deg. 

– Trinser på diameter ≥ 30 mm anbefales under organisert trening, og det blir påbudt i rulleskikonkurranser fra 1.juli 2022.

Saken fortsetter under

Husk å holde rulleskituppene skarpe. Det er fort gjort med et diamantbryne.

De beste øktene på rulleski
Rulleski er en av de mest effektive og spesifikke formene for barmarkstrening for skiløpere, både når det gjelder rolig langkjøring, hardøkter og intervaller. 

Men er det lenge siden sist du trente på rulleski, er det greit å gi seg selv en myk overgang. Langrenn.com tok en prat med sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen 2022 Amund Korsæth om hvordan man bør legge opp treningen, ulike treningsformer og økter, sikkerhet og skadeforebygging. 

Her deler tre av landslagsløperne sine favorittøkter på rulleski, hvorfor de liker nettopp den økta så godt og hva som er det spesifikke treningsutbyttet av økta: Sprintimitasjon, 5×5 minutter og hurtighetsdrag.

Les mer:
Slik takler du overgangen til rulleski
De beste intervalløktene på rulleski

Saken fortsetter under

Elon Innlandet
Stafetter og sprintimitasjon er artige innslag i rulleskitreningen.

Husk rulleskivett
Repeter også rulleskivettreglene. De er utarbeidet av Skiforbundet, Trygg trafikk og Statens vegvesen, med formål om å redusere rulleskiulykker og bidra til gode holdninger. 

Dette er rulleskivettreglene
1. Løperen skal være godt trent i å beherske rulleski, særlig bremsing og vending.

2. All opplæring og undervisning av nybegynnere skal foregå på avskjermede områder uten motorisert trafikk.

3. Rulleskiløpere er definert som gående i trafikken. Trening for yngre bør foregå på sykkelsti eller andre bilfrie, godt asfalterte steder.

4. Det er lov til å benytte veibanen til trening der forholdene tilsier det. Det er allment akseptert at i veibanen går rulleskiløpere på høyre side.

5. Dersom man må trene på vei med motorisert trafikk, bør dette være på oversiktlige områder.

6. Vær tydelig og gjør deg forstått i trafikken. Ta hensyn til andre trafikanter, ikke glem at du er den myke.

7. Treningen bør helst foregå i godt dagslys eller på godt belyste områder uten motorisert trafikk om kvelden.

8. Refleks er obligatorisk dersom lysforholdene tilsier det, men det anbefales på all trening langs veien. Bruk vest og reflekstape på enden av rulleski og staver samt foran og bak på hjelm.

9. Godkjent sykkelhjelm bør brukes til enhver tid. Glem heller ikke briller. Rulleskipigger har ikke trinse og veien til øynene er kort.

10. Norge får stadig flere lukkede rulleskianlegg. Disse bør benyttes til trening der dette er praktisk mulig.

11. Staver og trinser på diameter ≥ 30 mm anbefales under organisert trening, og det blir påbudt i rulleskikonkurranser fra 1.juli 2022.

Rulleskivettreglene er utarbeidet av Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Statens vegvesen og Trygg Trafikk.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Tvinges til å stå over NM på Gåsbu

    Regionlagskometen leverer gang på gang i verdenscupen, men har ikke noen garantert plass i VM-troppen. Nå mister han hele NM på Gåsbu.
    av Ingeborg Scheve
    13.01.2025
  • Northug frykter at NM kan ryke, flere har kniven på strupen

    av Ingeborg Scheve
    13.01.2025
  • Ferdig som landslagssjef, går av etter VM

    av Langrenn.com
    13.01.2025
  • Ble umulig å unngå i verdenscuputtaket

    av Langrenn.com
    13.01.2025
  • – Kan gi en kjempefordel i skirenn

    av Ingeborg Scheve
    13.01.2025