---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Langrenn.coms redaktør, Geir Nilsen, dresset i henhold til uværskravet fra JK Trophy i Wales 2014. Foto: Helge Kopland / PWT Travel.

Langrenn.coms redaktør, Geir Nilsen, dresset i henhold til uværskravet fra JK Trophy i Wales 2014. Foto: Helge Kopland / PWT Travel.

Så enkelt kan Birken gjøre det!

Kommentar

Ved flere anledninger har Birkebeinerrennet blitt avlyst de siste årene. Slik trenger det ikke være, det hele kan løses ganske enkelt.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

For noen få år siden ble Birkebeinerrennet besluttet avlyst. Årsaken var uvær i fjellet.

Sist sesong skjedde det igjen. Og også denne gangen var det ugjestmilde forhold i fjellet som var årsaken.

Mange tok turen mellom Rena og Lillehammer allikevel, blant disse Birken-kongen Erling Jevne.

- Hvis vi ikke kan gå Birkebeinerrennet i sånt vær som det var i dag, når kan vi da gjøre det, poengterte Erling Jevne overfor Langrenn.com på renndagen 15. mars i år.

Hans sluttid på sitt "private Birken-løp" ble tre timer blank, en sluttid som ikke akkurat vitner om umulige forhold.

Var ille, ble bra
Rett skal være rett, på det tidspunktet arrangørene av Birkebeinerrennet tok beslutningen om å avlyse, tidlig lørdag morgen, var det røffe tak over de få og relativt korte fjellpassasjene Birken består av.

Men vi må huske at fjellet mellom Rena og Lillehammer verken er Nordpolen eller Jotunheimen.

Og som flere av deltakerne sier, inklusive toppløperne; - Det skal være tøft å gå Birken.

Med ovenstående som bakteppe kan de iherdige arrangørene av Birkebeinerrennet gjøre det så enkelt som å stille høyere og tydligere krav til deltakerne.

Slik gjør andre det
La meg ta dere med en påsketur til de britiske øyer.

I april i år hang jeg meg med PWT Travel, et firma blant annet kjent for sine mange langrennsturer rundt om i verden, på en orienteringsreise til Wales og den 48. utgaven av JK International Festival of Orienteering.

Første dagen var vi cirka 3.000 løpere som sprintet rundt i sommervarm solsteik i et parkområde rundt Swansea University, skikkelig herlig var det å få en tidlig smak av sommer.

Dagen derpå skulle vi opp i hedene i Merthyr-terrenget. Løypene gikk cirka 500 til 600 meter over havet.

Vi er sørvest på de britiske øyer og der kan det være ganske så ruskete på den tiden av året, og vi snakker om områder som tross sin nokså lave høyde over havet er blottet for trær.

Det er med andre ord ingen ting som bremser opp vær, vind, regn og tåke når dette først angriper området.

Fortsetter nedenfor kart- og terrengbildene
2014-terrengbilde-etp3.jpg
Om vi bytter ut sol og blå himmel med hva som var tilfellet i påsken i år; regn, vind, torden og tåke, så sier det seg selv at dette området av Wales kan være rimelig røft værmessig. Foto fra nettsiden til JK International Festival of Orienteering - www.thejk.org.uk.

2014-kart-etp3.jpg
For de som er vant med å lese orienteringskart, så ser man her at det ikke finnes trær i det hele tatt. Gul farge er nemlig åpent landskap. Det er heller ikke spesielt mye høydekurver, noe som vitner om fravær av formasjoner som gir ly for vinden. Kart fra arrangørenes nettside: www.thejk.org.uk.

Tynnkledde orienteringsløpere
De av Langrenn.com's lesere som kjenner skogens idrett, orienteringen, vet at standard påkledning gjennom årtier har vært tynne og slitesterke trøyer, som oftest levert av Lillesand-bedriften Trimtex.

I lørdagens løp, på selve påskeaften, var været av en helt annen karakter enn hva Swansea serverte dagen i forveien. Gradestokken viste relativt få varmegrader og det var en kald vind som feide over hedene.

Min teori er at så lenge det ikke er nedbør, så fungerer det for meg med kortermet nylonbluse ned mot nesten null grader. Stort sett er det lunt og godt i skogen og når man er i gang i konkurransefart så produseres det mye varme.

Med fravær av trær, slik som på de walisiske heder, bør det nok være noen grader høyere, men allikevel, man skal ikke undervurdere den varmen en kropp under hardt arbeid skaper.

Før startskuddet smalt var det selvfølgelig bikkjekaldt å stå der i vinden, men så kom varmen fort.

Tordenvær
Søndag var det igjen klart for et nytt løp oppe på hedene. Værgudene hadde surnet enda et par hakk. Ikke bare var det minst like kaldt og vindfullt som på lørdagen, men det hadde i tillegg blitt både tåke, tordenvær og regn.

For meg var det opplagt at det da måtte bli en supertrøye under den tynne o-blusen. Men, arrangørene ville det annerledes.

Der vi satt i PWT-bussen og ventet på vår tur til å starte, oppdaget vi plutselig at løpere som hadde tidlige startnummer plutselig kom i retur.

Hva skjer???

Svaret vår så enkelt som at arrangørene hadde aktivert sitt krav om helt bestemt bekledning.

Vi sakser fra innbydelsen til arrangementet: "Organiser may require each competitor to carry or wear a lightweight waterproof hooded jacket".

Oversatt til norsk blir dette: "Arrangør kan kreve at hver deltaker tar med seg eller har på seg en lett vanntett jakke med hette".

I tillegg har de også et annet sikkerhetskrav, uavhengig av været. "No Whistle, No Go!" (ingen fløyte, da får du ikke starte).

På med regnjakker
Både lørdag og søndag måtte vi, rundt regnet 2.000 deltakere, vise frem at vi hadde med oss denne fløyta, mens de som kom til start uten regnjakke i det dårlige været i søndagens løp rett og slett ble sendt tilbake til arenaen.

Så enkelt kan også Birkebeinerrennet løse sitt uværsproblem. Still ikke bare krav til hva utøverne skal ha i sekken, men også hva de eventuelt skal ha på seg når startskuddet smeller.

Så får det heller bli som jeg opplevde inne på hedene i Wales at en rekke varmblodige løpere hadde regnjakka i en knute rundt livet. Det var et valg den enkelte utøver tok, arrangørene på sin side hadde "ryggen fri" og selv de varme av oss hadde da jakker med seg som en ekstra sikkerhet. For tid- og stedvis, i regnbygene, vinden og tåkehavet, var det virkelig kaldt med postjakt denne dagen.

Hvorfor ikke bruke det vi har i sekken?
Som flere birkebeinere har påpekt overfor meg det siste halve året:

"- Hvorfor er det krav om varme og vindtette klær i Birken-sekken, når rennet blir avlyst den dagen vi faktisk kunne få bruk for disse klærne."

Kort oppsummert:
Still lavere krav til Birken-været, still høyere krav til deltakerne!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus