Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo med gullmedaljene fra lagsprint under VM i Seefeld 2019. Foto: GEPA-pictures/WSC Seefeld 2019.

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo med gullmedaljene fra lagsprint under VM i Seefeld 2019. Foto: GEPA-pictures/WSC Seefeld 2019.

LANGRENN: 800 artikler om trening, utstyr, teknikk, kosthold, smøring og styrke for skiløpere

En gullsamling uten sidestykke

Stort utvalg spesialartikler for skiløpere om trening, teknikk, utstyr, smøring, styrke og ernæring med mye mere.

Tips en venn  Skriv ut

SPESIELT UTVALGTE FAG-ARTIKLER I LANGRENN PLUSS (+)

Nye artikler om trening, utstyr, teknikk, styrke, smøring etc. legges stadig til.

De beste PLUSS-artiklene er delt inn i cirka 20 kategorier. Hopp rett til en bestemt kategori i oversikten ved å klikke på lenkene rett nedenfor:

TRENING + PRESTASJON: Skiplukkern Svarer (spenn, slip, struktur, konstruksjon, glid)Konkurranse - Birken / Turrenn / Langløp - Kondisjon - Styrke / Stakemaskin / Spenst - Teknikk - Ungdom / Junior / Overgang til senior - Diverse trening

IDRETTSKROPPEN: Ernæring / Kosthold / Drikke - Testing / Evaluering - Helse / Fysiologi / Psykologi

ANDRE KATEGORIER: Utstyr - Smøring - Rulleski - Løping - Sykling - Diverse generelt - Profiler - Kommentarer

Langrenn pluss-logo

Bli Pluss-abonnent du også!

Få full tilgang til Langrenn Pluss nå (+)

 

SKIPLUKKERN SVARER - SLIP - STRUKTUR - SPENN - GLIDING

* Spørsmål nr. 38: – Lurer på hvilke preferanser du har til dette med bindinger på stakeski? Klassisk, skate og eventuelt MOVE?

* Spørsmål nr. 37: – Hvor ofte er det viktig å rense skiparene sine, og hva skal til for å rense sålen godt nok? Hvor nyansert er dette forholdet mellom gliding og rensing av sålen (da rensing tørker ut sålen) i forhold til glid?

* Spørsmål nr. 36: – Har du noen tips til plukking av skøyteski med tanke på vekt og eventuelt kammerhøyde på halv og full vekt?

* Spørsmål nr. 35: – Spørsmålet mitt gjelder skitesting, og betydningen av om skiene føles tunge å gå på. La oss tenke oss at vi har to par ski som parallelltestes mot hverandre ...

* Spørsmål nr. 34: – Hva vil du si er et minimum antall ski en mosjonist (som går turrenn som Vasaloppet og Birken) bør ha i sin skipark og eventuelt hvilke type ski og slip burde disse ha?

* Spørsmål nr. 33: – Kan du si noe om hva temperatursensitiviteten betyr ved legging av glider og pulver? Er det noen øvre grense for temperatur på jernet for A5 ...

* Spørsmål nr. 32: – Er det mulig å finne en tørrvoksski som er bra å stake på, men samtidig er lett å tråkke ned? Utfordringen er at jeg veier fort 100 kg med klær og sekk

* Spørsmål nr. 31: – Har ei jente som konkurrerer i 15-årsklassen, hun er lett og liten av vekst ... ... Taper en del tid i slake nedoverbakker og flater. Kan jeg kjøpe lengre ski for å få lengre gliflater? Hvor mye lengre anbefaler ...

* Spørsmål nr. 30: – Sliper dere og har dere gode referanser?

* Spørsmål nr. 29: – Er lokalslip like god som de mer kjente rundt i Norge, vi bor på Vestlandet, blir skiene like gode på «vestlandsnø» ved slip på Østlandet?

* Spørsmål nr. 28: – Bør nye ski fra Fischer slipes før de tas i bruk for å få optimal glid?

* Spørsmål nr. 27: – Har bestilt et Fischer 812 Plus-par til junior etter anbefalinger, bør dette paret slipes da det skal være en voksski?

* Spørsmål nr. 26: – Det har vært skrevet mye om trykksoner og spennkurver. For å utvide litt: Hvilken betydning har torsjonsstivhet for skienes ytelse. Spesielt i skøyting? I hvilken grad har man observert at ski blir mykere etter bruk?

* Spørsmål nr. 25: – I en tidligere sak om fluorfri glider og rilling svarer du blant annet: "Det å treffe med rett struktur med riktig RA-verdi blir kjempeviktig." Kan en ha riktig struktur med feil RA-verdi? Hva er sammenhengen her?

* Spørsmål nr. 24: – Stakeski til en relativt høy og tung løper. 190/95 kg. Jeg ønsker å se etter en stakeski som passer meg og som går best i forhold fra -6 og opp mot 0. Hvilke egenskaper bør jeg se etter? (spm. har flere andre momenter)

* Spørsmål nr. 23: – Jeg synes det er veldig vanskelig å få tak i gode juniorski til mine barn, har du noen tips?

* Spørsmål nr. 22: – Så ditt siste svar. Betyr det at forskjellen på gode og litt mindre gode skipar kan bli større på enkelte fører?

* Spørsmål nr. 21: – Tror du at fluorfri glider vil påvirke bruk / valg av slip og manuell rill?

* Spørsmål nr. 20: – Takk for god og lærerik tjeneste! Er ivrig mosjonist, gått Marcialonga og Vasaloppet siste årene, stort sett blanke ski (plass rundt 300 og 500). Skipark er: Xxx + Yyy + Zzz. Noe du ville supplere med, flere / annen type / ...?

* Spørsmål nr. 19: – Mange rilleverktøy, disse tilbyr mange forskjellige typer og grovhetsgrader. Alle muligheter til å bruke mye penger, og gå seg vill. Hvor trår de fleste feil? Har du tips om en enkel måte å gi skia løft med rilling uansett føre?

* Spørsmål nr. 18: – Hvor stor forskjell er det på de forskjellige sålene hos de forskjellige produsentene? Er en transperant ski nødvendig? Jeg har kjøpt flere par Fischer kaldski av deg og alltid fått Plus ski, hvorfor?

* Spørsmål nr. 17: – Hvordan bør en mosjonist som har mange vanlige klassisk skipar, men som har gått gradvis mer over til staking bygge opp skiparken sin? Spesielt om hovedmålet er å gå fort i Vasaloppet. Hvilke type spenn og .... ?

* Spørsmål nr. 16: – Om trykksonene er egnet for varmt føre, i hvilken grad kan man oppnå bra glid på varmt føre for en ski med medium eller fin struktur pluss grov manuell struktur? Og i hvilken grad vil den grove manuelle struktur gå bort ved ...

* Spørsmål nr. 15: – Jeg lurer på noe angående valg av ski på Vasaloppet i år. Tror du jeg tapte noe tid på å velge 902 (hvit fin), istedenfor 812 (blå slip)?

* Spørsmål nr. 14: – Du snakker om kald par, hvit par, universal par, varm par etc. Finnes det noen standardisert skala med farger. F.eks. grønn = -10 og kaldere, blå = -5 til -10 etc. Hvor går grensene for når ulik konstruksjon på skia utgjør ...

* Spørsmål nr. 13: – Hva kan du fortelle om de nye Madshus 3.0 DP skiene og hvordan de er bygget opp? Kommer de med forskjellige trykksoner og flex?

* Spørsmål nr. 12: – Hvilke egenskaper er viktig å se etter på en ski når en skal stake mest mulig og gå uten feste i forhold til langløp?

* Spørsmål nr. 11: – Jeg har en sønn som er kontraktsløper hos Madshus. Når vi får ski derfra har vi ingen muligheter til å plukke selv blant flere alternativer. Har du denne muligheten? Har du inntrykk av at den plukkjobben de gjør på Biri er ...

* Spørsmål nr. 10: – Får alle langløpsteamene tilgang på like ski fra Fischer?

* Spørsmål nr. 9: – Er det forskjell på stakeskiene på spenn og hvilket spenn som går best flatt og oppover? Ville man valgt ulike par til Birken kontra Marcialonga?

* Spørsmål nr. 8: – Jeg har en junior i vekst, nå 184 cm og knappe 70 kg. Har du en tommelfingerregel for når en bør gå fra 202 cm klassisk til 207 cm lange ski?

* Spørsmål nr. 7: – Er det slik at det brukes mest stakeski og ikke vanlige klassiske ski å stake med for de beste langløperne? Brukes noen ganger vanlige skøyteski?

* Spørsmål nr. 6: – Kjøpte nye ski av deg forrige år der du da jobbet. Var veldig godt fornøyd med paret en stund, men så følte jeg at den ene skia i paret tapte seg veldig. Hva kan det komme av og er dette vanlig?

* Spørsmål nr. 5: – Jeg leser at Fischer sin 902 konstruksjon brukes i 90% av verdenscup-rennene. Til hvilke forhold anser du 812 konstruksjonen som klart best, og hvorfor?

* Spørsmål nr. 4: – FISCHERS 812 OG 902 SKI – UTVIDEDE SVAR FRA SKIPLUKKER'N

* Spørsmål nr. 3: – Har du tips til skipark for en mosjonist som hovedsakelig går i Nordmarka i Oslo?

* Spørsmål nr. 2: – Jeg har lest at et kaldpar bør ha lange kontaktflater og fin struktur, mens et varmpar bør ha korte kontaktflater (mer sprik) og grov struktur. Hvor lang kontaktflate snakker vi om egentlig i cm?

* Spørsmål nr. 1: – Hvilken skiegenskaper gjelder ved temp/snø rundt null grader?

** Noe du lurer på rundt ski i form av spenn, struktur, såle, slip, gliding. Send da inn ditt spørsmål ved å klikke her!

--- ---

BIRKEN + TURRENN / LANGLØP - TRENING

* Birken - Birkebeinerrennet: Alle vinnere og vinnertider gjennom tidene

* Petter Soleng Skinstads utstyrs- og næringsråd foran Vasan og Birken

* Vasaloppet: Dette gjør du fram til rennet

* Har løftet seg opp fra listefyll til langløpseliten på 3 år

* Langløpsekspertens tre utvalgte treningsmål

* Trening for Birkebeinere, del 9: Utnytt sesongene for enda bedre Birken-resultat

Trening for Birkebeinere, del 8: Tre grep for tryggere rulleskitrening

Trening for Birkebeinere, del 7: Fire tips til bedre sykkelkontroll

Trening for Birkebeinere, del 6: Utnytt kjørestyrken i terrenget

Trening for Birkebeinere, del 5: Slik takler du overgangen til rulleski

Trening for Birkebeinere, del 4: Øktene som gir fremgang i Birkebeinerrittet

Trening for Birkebeinere, del 3: Slik lykkes du i Birkebeinerrittet

Trening for Birkebeinere, del 2: Unngå oppstartstabbene

Trening for Birkebeinere, del 1: Slik lykkes du med løpetreningen

Unngå smøretabbene i Birken

Foran Birken: Stake alt – alltid?

En godt bevart Birken-hemmelighet - Essensiell for deg som har tidsmål i Birkebeinerrennet

Hvordan takle Birken etter Vasaloppet? Del 2: – Den største feilen man kan gjøre

Hvordan takle Birken etter Vasaloppet? Del 1: Langløpskongens beste tips

Vasaloppet kilometer for kilometer - Ekspertens beste tips

Tenker du på å stake Birken? – Bestem deg nå og legg opp treningen deretter

Lynraskt i form til turrennsesongen og Birken

* Slik når du tidsmålet i Birken - Justér taktikken med mellomtidskalkulatoren

* Hvordan prioritere skirenn å delta i?

Vasaloppet: Kontroll på detaljene inn mot renndagen

Mye urent trav i turlangrenn

* Trening – Få maks ut av vinterferien #2

Fyll vinterferien med smart trening

De verdifulle treningsrennene

* Marcialonga: Team Råskinn deler erfaringer om ski, pakking, næring og taktikk

* Erling Jevne: - Viktigere å få inn en del halvharde totimersturer

* - OBIK er de beste hardøktene / - Du angrer jo aldri etterpå

* Julestria og trening for birkebeinere - Tips fra merkeløper på 35 år

* Langløper Gjerdalen nyter å flytte grenser

* Veien mot Birkebeinerrennet - Slik takler du Birken som en proff

* Petter Eliassen: - Hjelper ikke bare å stake

* Hemmeligheten bak suksess i Birkebeinertrippelen

* Setter 3 ulike mål hvert år

* Treningsprogram for langrennsløpere med kun 5 timer i uka til rådighet

* John Kristian Dahl om Birkebeinerrennet (vant Vasaloppet 2016)

* Anders Aukland om treningen mellom Vasan og Birken

* Viktige nøkkeløkter for å bli topp 50 i klassen

* Erling Jevnes trening med Birken-sekk

* Ønsket å motbevise Birken-jaget, topp 25 i 45-49 år (damer)

* Denne treningen ga 25. plass i klasse 45-49 år (menn)

* Når jeg fikk det til kan andre klare det

* Gikk helt uten staver - Tok allikevel merket i Birken

* Trøbbel i sporet - Trener du for mye?

* Hovedfokus før Marcialonga: Teknikk- og styrketrening

* Slik lurer du fram formtoppen til Vasaloppet

--- ---

UTSTYR

* Atomic lanserer enda en fellevariant til sine felleski

* Madshus relanserer hele felleskiutvalget i Intelligrip-serien

* Slip og utviklnig av slip – Dette trenger du å vite

* Derfor lanserer Swix rotodeksel med avsug: – Vi målte veldig høye verdier av partikler inne i smørebodene

Lansering - Pro by Swix-serien: - Vi har gått utrolig mange kilometer på alle typer forhold med alle disse produktene

Rotoull: slik fungerer det (og dette er når og hvordan du skal bruke rotoull)

* Gjennomgang av Rossignols spekter av nyheter med Øyvind Mobakken

* Flere store nyheter fra Atomic

* Skifabrikkenes testing og produktutvikling - del 1

* Skifabrikkenes testing og produktutvikling - del 2: Dette har Madshus gjort på New Zealand

* Skifabrikkenes testing og produktutvikling - del 3: Veien til gullskiene på vm-5-mila var en thriller

* VM's beste skimerke på 5-mila: 5 ulike merker dominerte

* Tabell for lengde på ski og staver til barn

Bygg ditt eget treningsrom

Fordeler og ulemper med treningsapp: – Når det gjelder treningsapper, er jeg i utgangspunktet svært kritisk

Sørg for riktig slip og struktur: – Viktigere enn all verdens pulver

– Felleskiene kommer nok også på verdenscupen

Dette må du gjøre med felleskiene - Best glid og mest utbytte

* 6 enkle tips for å sikre en god base i kostholdet ditt

* Kompresjonstøy – hva kan du forvente?

Hvordan teste ski?

* Nye ski - Slik klargjør du disse for bruk

* Slik får du mest ut av felleskiene

* Stakerevolusjonen, del 1 - Utstyret

* Slik gjør du klar skiene for vinteren

* Alt om rubbeski - Slik unngår du is i rubben

* Tabell over tillatte stavlengder i klassisk om FIS vedtar ny regel

* Utstyrssjekk før vinteren

* Derfor bør du vente med å slipe nye ski

* Stor utstyrsguide: Ski, staver, skipakker, smøring - Her er ekspertenes råd

* Guide for valg av rulleski

* Fordeler og ulemper ved felleski

* ProLink - Nytt bindingssystem

Zero-ski: Derfor er disse nyttige

Utvikler rene stakeski

--- ---

ERNÆRNING - KOSTHOLD - DRIKKE

* Bør du trene på tom mage

* Hovedtrener med 70 ski-utøvere: - Fokuset på spiseproblematikk i langrenn er for lite nyansert

* Elitelagets jobbing med kosthold og ernæring: fem felles måltider om dagen - med trivsel på menyen

* Skiftet over til langløp - opplevde en ny verden: - I langløp handler det bare om å få i seg nok energi

* Periodisering av kosthold: Matinntak for ulike treningsperioder

* Drikkesekk eller drikkebelte - elitens vurderinger

* Øystein Pettersen inntok denne menyen under det 60 km lange blink classics onsdag kveld: - Gir meg mer karbohydrat

* Petter Soleng Skinstads utstyrs- og næringsråd foran Vasan og Birken

* Mat for lange løp på ski, sykkel og løping: - For egen del kjører jeg en veldig lett huskeregel

* Anders Aukland om mat: - For noen kan det med ernæring bli religion, men de beste er ganske avslappet til kosthold

* Anders Aukland: - Det er ikke farlig å gå tom

* Simen Hegstad Krügers kjøleskap: - Men du mente kanskje av mat, du-

* Helene Marie Fossesholms kjøleskap: - Nei, jeg spiser egentlig alt

* Hans Christer Holunds kjøleskap

* Hedda Østberg Amundsens kjøleskap: - Men det må ikke være i stedet for sunn mat

* Harald Østberg Amundsens kjøleskap: - Jeg har funnet ut hva som passer for meg og min kropp

* Emilie Fleten: - Du må tørre å få i deg nok næring til å trene mer, trene tøffere økter og tåle den treninga du må gjøre

* Therese Johaugs kjøleskap: - Det er en del av det å være idrettsutøver på dette nivået

* Stian Bergs kjøleskap: - Stor forskjell på hvordan jeg må spise nå som jeg satser langløp

* Ragnhild Hagas kjøleskap: - Jeg liker å gjøre det enkelt

* Linn Svahns kjøleskap: - Det var nesten litt flaut etterpå

* Lotta Udnes Wengs kjøleskap: - Jeg har oppdaget noen små ting som kan gjøre ganske stor forskjell

* Mathilde Myhrvolds kjøleskap

* Håvard Mosebys kjøleskap: - Jeg spiser heller en større lunsj

* Heidi Wengs kjøleskap: - Jeg sluttet med smågodt i koronatiden

* Even Northugs kjøleskap: - Det er fryktelig tungt å gå helt tom når du er midt ute i skauen

* Charlotte Kallas kjøleskap: - Til frokost spiser jeg alltid det samme, hver dag hele året, uansett om det er trening eller konkurranse

* Ane Appelkvist Stenseths kjøleskap: - Jeg er veldig glad i hverdagsluksus

Hvordan spise før en løpeøkt

Lettmelk versus proteinpulver: Hva gir best effekt? – 6 kg økning på 12 uker

De 7 matvaregruppene: Hvordan favne flest mulig i en aktiv hverdag?

Bør en diett følges for vektreduksjon?

Prestasjonsernæring for utholdenhetsutøvere - Før, under og etter konkurranse

* Næring under trening - Hva skal konsumeres og hvor mye?

* Trening med lav karbohydrat-tilgjengelighet

* Periodisering av kosthold i ulike treningsperioder

Karbohydrater for skiløpere, del 2: Typer og behov

* Karbohydrater for skiløpere, del 1: Oppbygging, funksjon og opptak

Tilrettelegging av kosthold for idrettsutøvere

Ernæringstips for et sunnere kosthold

Kosthold og restitusjon etter trening – Inklusive de 3 B'er

Gluten: Bør man være uten?

7 tips til å få i seg NOK mat ved høyt aktivitetsnivå

Spiser du for lite? Dette er konsekvensene

* Protein: Et livsviktig næringsstoff også for skiløpere - Del 2

* Gullkornet - Havre for helse og prestasjon

* Protein: Et livsviktig næringsstoff også for skiløpere - Del 1

* Sjokolademelk etter trening?

* Kan vitamin B gjøre deg til en bedre skiløper?

* Jern - Avgjørende for prestasjonen

Er det ett fett å spise fett?

Få optimalt ut av treningshverdagen med måltidsmønstre og et sunt kosthold

Trenger du kosttilskudd for å få maksimalt treningsutbytte?

Hvor mye protein trenger du?

* Karboloading – Detaljer for hvordan det gjøres – Meny kvinner og menn

Skiforeldre! Bidra til at barna holder på gode kostholdsvaner

Antioksidanter del 2: Hvilken mat inneholder mest antioksidanter

Antioksidanter del 1: Oksidativt stress + Dette er antioksidanter

Kosthold for unge idrettsutøvere

* Gode og enkle middagsoppskrifter for skiløpere og andre treningsentusiaster

* Gjør rødbeter deg bedre i skisporet

* Dette er prestasjonsernæring

* Julebordstida: Trening motvirker alkoholskader

* Nok jern i kosten for skiløpere - Viktig av flere årsaker

* Kulda dehydrerer - Få i deg nok væske i vinter

* Trening, mat og drikke - Optimal sammensetting i det åpne vinduet

* Beregning væsketap – Viktigheten av nok væske

* Viktig for best mulig gjennomføring og utbytte av alle treningsøkter

* Kosthold foran og under langløp

* Sunn snacks før og etter trening

Overskudd er avgjørende for prestasjonen

* Før Birkebeinerrittet - Kosthold inn mot Birken

* Derfor gir lavkarbo redusert prestasjon

Yt optimalt når det gjelder - Unngå disse fellene før start

* Reisematen knekker konkurranseformen - Dette er rådene for deg som vil prestere

* Kostholdet kan avgjøre spurten

* Slik får du maks ut av treningsøkta etter jobb

* Prester bedre med nok væske

* Enkle grep for best mulig restitusjon

* Kosthold for idrettsutøvere - Sommerens vitaminbomber

* Usunt tynne utøvere i sosiale medier - Et voksende problem

* Utholdenhetsidrett uten gluten?

* Lange skirenn: Fokus på prestasjonskosthold må starte i god tid

* Eirik Brandsdal - Nok energi til langvarige sprintkonkurranser

* Niklas Dyrhaug - Dette fungerer veldig bra for meg

* Petter Eliassens vei til fulle energilagre

--- ---

TRENING - KONDISJON

* Tren smart i hverdagsklemma - gode eksempler på effektive treningsopplegg

* Treningen som bremser forfallet

* Treningsfri i sommerferien- - så fort faller formen

* Unngå barmarksfellene - del 2: - Vi kjenner alle noen som er i knallform i august

* Unngå barmarksfellene: - Mister vesentlig både på kapasitet og styrke

* Unngå skippertak og oppstartstabber etter sommerferien - dette gjør du nå

* Tre solide og anbefalte økter i overgangen til barmark

* Testing og kontroll av treningen

* Tid for treningsveiledning: - Når man står midt i sin egen situasjon er det ikke alltid så lett å se hvilke grep som vil gi mest utbytte

* Slik utnytter du sommeren: - Ypperlig å ta tak i de områdene

* Regelmessig trening kan skru tida tilbake

* Relevante tester for skiløpere i sesongoppkjøringen - en fyldig gjennomgang

* På topp i to idretter: - Trener ikke langrennspesifikt mer enn én gang i uka

* Pass på i overgangen til barmark

* Hva forsvinner først: Farten eller kapasiteten-

* Forslag til økter: Tren best mulig i sommerferien - intensitetsstyring, restitusjon og øktplanlegging

* Derfor skal du trene rolig!

* Anders Auklands hemmeligheter: Slik holder Anders Aukland seg i toppen

* Barmarkstrening: ekspertens tips for smidig overgang

* Vasaloppsvinneren Tore Bjørseth Berdal: - Du blir sliten i overkroppen lenge før du blir skadet

* Heidi Weng fikk beskjed av mamma om å bremse

* Anders Aukland: - Etter samlingsukene tar jeg gjerne to-tre dager helt treningsfri

* Tour-vinner Golberg gjennomgår treningsåret og sin magiske sesong

* Trene i arbeidstiden når dagene blir korte og intense

* Treningstrendene for langrennsløpere og O2-snappere ved inngangen av et nytt tiår

* Therese og Karstein Johaugs favoritt-juleøkt: slår et slag for blodseriøst testrenn på selve julaften

* Slik holder Anders Aukland tritt med ungdommen, år etter år

* Slik testes landslaget - Og slik tester du selv: - Vi trener ikke så mange hardøkter i sesongen at vi har råd til å kaste bort tida på en test som ikke har noen funksjon i treningsarbeidet

* Solide økter på lur for travle tider: - Liker du tre ganger åtte minutter er det like bra

* Petter Soleng Skinstad: - Dette er grunnprinsippene (legg opp treningen mot sesongstart)

* Rekordlang snøtørke: - Utnytt perioden med lite snø riktig, du kan komme styrket ut av det

* Siri Wigger: pålitelig som et sveitsisk urverk og allsidig som en sveitserkniv - møt førsteårsjunioren som har dominert på internasjonalt nivå i vinter

* Pål Golberg: - Når jeg trener denne økta på høsten, bruker jeg tøffere og mer kupert terreng

* Noen responderer ikke på trening - er du en ikke-responderer-

* Ny krav skulle innfris: Lempet på med 200 ekstra treningstimer

* Odd-Bjørn og hans trener fra ungdommen går gjennom hele Hjelmesets idrettsliv

* Juniortrener Kari Vikhagen Gjeitnes: - Noe av det mest utfordrende som trener er å formidle erfaringene og treningsbudskapet til utøverne

* Kloke og krevende treningsvalg berget Brandsdal unna kjempesmeller - slik klarte han bragden

* Kollentrappa er favoritt - dette er økta: - Dragene kjøres på maks innsats

* Landslagstreneren beskriver den røde tråden

* Hans Christer Holund: - Skal jeg vinne en femmil, må jeg være den som er minst sliten når det er igjen 10-20 kilometer av rennet

* Helene Marie Fossesholm tegner opp sitt ukeshjul: - Jeg er ganske disiplinert og strukturert

* Formtoppingsråd fra Skinstad: de siste to ukene før start i turrenn og andre renn

* Frida Karlsson: - Det kreves mye kunnskap for å drive toppidrett

* Frida Karlsson: - Jeg synes dette er kult. det er viktig å være litt open-minded

* Gullguttens trening: - åpner på i3-intensitet ... og så øker til der jeg kjenner at jeg er akkurat på syregrensa

* Ragnhild Haga og Geir Endre Rogn om Norges treningsmodell: - Det blir en dynamikk utøverne imellom og mellom trenere og utøvere som er utviklende og spennende

* Ansgar Evensens treningsregime

* Årshjulet presenteres av hovedtrener

* 24-timers økt på sparket: bli med dypt inn i thea krokan muruds 347 km lange skitur

* Amerikanerne kommer: - En del av løperne har treukersrotasjoner, men jeg har et treningsopplegg der jeg periodiserer treningen i fireukersbolker

* Anders Aukland: - Jeg teller ikke timer, men kvalitet

* USA fant X-faktoren: - Det er mange treningsopplegg som kan føre til gode prestasjoner. men løperne har bare ett landslag

* Vil opp et hakk: - Da tror jeg mer trening er det som skal til

* Steinar Mundal beskriver suksessoppskriften til Team Telemark

* Steinar Mundal om trender: - Det vi ser, er at de gamle treningsprinsippene fortsatt gjelder

* Sjur Røthe: - Jeg legger opp til over 90 timer trening i juli

* Slik er treningsdagene til Erik Valnes

* Slik trener Helene Marie Fossesholm: - Det tenker jeg på under hver eneste hardøkt

* Even Northugs favorittøkt: - Vi skal definitivt bruke mye av det terrenget og de øktene jeg trente der sammen med Petter og Tomas

* Landslagstreneren: - Vi trenger en rival vi kan henge opp bilde av på veggen

* Linn Svahns trening: - Jeg har funnet et system for hvordan jeg skal trene slik at jeg får maks ut av treningen

* Maja Dahlqvist: - Derfor trener jeg mest terskelintervaller nå

* Charlotte Kalla: - Jeg fikk noen store aha-opplevelser hos Marit

* Krista Pärmäkoski: - Jeg driver heller ikke med intensitetsbolker i mitt treningsprogram

* Hva bør treningen inneholde (- det er lett å "drepe seg sjøl" med å trene på i3-nivå)

* I grøfta: - Det kommer til å ligge igjen mange i grøfta etter denne bølgen med intensitetsbolker også

* Hedda Østberg Amundsen: - Der går det enda mer på O2-opptak og det er sjelden noe lureløp

* Dette er forskjellene og likhetene i norske og svenske langløpslag

* Dette er hvordan Team Telemark jobber

* Eldar Rønning: - Det er det gamle som gjelder fortsatt hvis du skal bli god i langrenn

* Even Northug: - Jeg må tørre å gå ned litt på mengden

* Even Northug: - Går ikke an å sammenligne seg eller noen med Petter

* Fossesholm: - Alder er ikke noe tema. det gjelder å gå fortest til mål

* Fra listefyll til pallkandidater - slik fikk de det til

* Frida Karlsson: Formatet er at jeg kjører et femdagers strekk

* Therese Johaug: - Du kan ikke tyne en sliten kropp (dette skjedde på ettersommeren og slik hentet hun seg inn igjen)

* Therese Johaug: - Helt andre krav til hurtighet enn da jeg startet

* 50 prosent mer staking

* Slik trener Mathilde Myhrvold

* Håvard Moseby: - I år har jeg lagt opp til tydeligere definerte belastningsfokus for de ulike treningsperiodene

* Ola Vigen Hattestad snudde helt om på landslagets økter: - Dette er en økt som nå har et mye tydeligere fart- og sprintfokus

* På vei mot VM på hjemmebane: - Nå kjører jeg faser på 6 uker

* La om treningsfokuset - Gikk fra listefyll til pallkandidat

* Lær av de beste: sjelden (aldri) «all-out» innsats på landslagsutta når de trener hardøkter

* Intensitetsstyring i praksis: - For å lykkes i langrenn må du bli ekstremt god til å kjenne etter

* Intensitetsstyring: - Fart og følelse er viktigere enn puls og laktat

* Bruker ikke pulsklokke - Fossesholms forklaring er som følger:

* Anna Dyvik: - Da jeg slet i fjor høst, gikk jeg tilbake og kikket i treningsdagbøkene fra videregående

* Anna Svendsen: - Det er en hard økt der du virkelig får jobbe med syra på hvert eneste drag

* Vedlikehold grunnlaget uten at det går på bekostning av formtopping

* – Farten kan fortsette å være 90 prosent ... med en firedel mengde

* Få tida til å gå på tredemølla med denne økta

* NY METODE: Finn makspulsen uten labtest

* – Det går gjetord om alle trøndere som har løpt i myr og blitt veldig gode

* – Denne økta er helt sentral i barmarksesongen

* Marthe Kristoffersens intervalløkt: – Jeg liker å være skikkelig sluttkjørt på toppen

* Derfor er de lange rolige øktene uunnværlige for skiløpere - Slik kan de utføres

Slik prikker du formen til rett tid

Kapasitetsøkter gjennom vinteren: – Holder grunnivået oppe

Skal sommeren kun brukes til i3 intervall?

Gjennomgang av intensitetssonene

* Best effekt av korte eller lange intervaller? – Her er svaret

* Fysiologiske begreper innen utholdenhetstrening

* Hvordan prioritere skirenn å delta i?

Trening – Få maks ut av vinterferien #2

Fyll vinterferien med smart trening

Ferdig trent på ett minutt

Intensitetssoner for langrennsløpere

De verdifulle treningsrennene

Bygg grunnmuren med rolig langkjøring – Fyldig artikkel om viktige sider ved denne treningsformen

* Treningsdagboka – Nøkkel til framgang

* Treningsdagbok - Verdifullt verktøy for langrennsløpere

Korte eller lange intervaller? – Effekten ved lik akkumulert varighet over en 4-ukers intervensjonsperiode

Formtopping – Yt maks når det gjelder

* Julestria og trening for langrennsløpere

* Hva er treningsintelligens? – Verdenscupløperen Simen Sveen forklarer og gir eksempler

* Treningshverdagen til Martin Løwstrøm Nyenget

* Grunnleggende treningsprinsipper – Hvordan planlegge treningen

* Slik trener sprintesset

* Derfor bør du trene i3 økter

* Gode i3 økter på barmark

* Gode i3 økter på rulleski - Disse øktene trener du best på egenhånd

* Tren intervall - Styrker hjertet og påvirker O2-opptaket målbart

* Overtrening: Symptomer, behandling og forebygging

* Treningen bak verdens raskeste skiløper

* Treningsprogram for langrennsløpere med kun 5 timer i uka til rådighet

* Sone 1 - Grunnbasen

* Sone 2 - Opptil 3 timer

* Sone 3 - Anaerob terskel

* Sone 4 - Konkurransesonen

* Sone 5 - Hardt og vondt

* Sone 6 - Absolutt maks

* Treningens effekt på hjertet

* Modell for trening med maks puls

* Jukse-EPO gir ekte fremgang

* Skru opp intensiteten, ikke lengden på økten

--- ---

TRENING - STYRKE - STAKEMASKIN - SPENST

* Anders Aukland: - Stakemaskinen er like viktig for meg som tredemølla er for løpere

* Stakemaskiner: ekstremt overførbart og målbart

* De tre beste stakemaskinøktene

* Derfor trener Hedda Østberg Amundsen spenst og hurtighet som egne økter

* Sprintlandslagstreneren om spenst: - Spesifikke spenstøkter har aldri hatt noen stor plass i min treningsfilosofi

* Bli sterkere, uten treningsstudio og ute i frisk luft: - Dette er harde økter

* Spensttrening for skiløpere - I teori og praksis - Med øktforslag innbakt

* Trening av spenst for langrennsløpere: - Jeg har mer tro på å kjøre spenstøvelsene mer som friidrettsutøverne gjør det

* Lesser på med tunge vekter: - Bør ikke være mål for en langrennsløper å bli sterkest mulig

* Steinar Mundal: - Schwarzenegger ville vært ubrukelig som langrennsløper

* Petter Soleng Skinstads beste tips: Den mest effektive styrketreningen

* Mange av øvelsene i tradisjonell styrketrening kommer med vesentlig risiko for skader om de utføres feil - her er 5 selvbegrensende styrkeøvelser du ikke kan skade deg med

* Multitrening: mye automatisk styrketrening på kjøpet når du planlegger hverdagsøktene smart

* Slurver du med styrketreningen

* Faller styrken - så faller også teknikken sammen

* Deler sine treningsmetoder og timer: - Mine styrker er hurtighet og anaerob kapasitet

* Hedda Østberg Amundsens styrketrening: - Jeg føler meg sterkere, og jeg kjenner at jeg klarer å utføre rulleskiøktene med bedre teknikk

* Eldar Rønning: - Vi trente nok mer tung maksstyrke på slutten av min karriere enn det de fleste gjør i dag

* Dette er U23-verdensmesterens styrketrening

* Eirik Mysen: - Mange hadde nok blitt dårligere på ski av å trene så mye styrke som det jeg gjør

* VM-vinner Devon Kershaw: - Uten en skikkelig plan for styrketreningen er det bedre å droppe den ...

* Even Northug har gått brødrenes skole i styrkeavdelingen

* Hvor hard bør styrketreningen være for langrennsløpere?

* Få mer ut av basisøvelsene

* Muskelhukommelse - Med et godt grunnlag kommer du langt

* Kettlebells: Perfekt for utendørs styrketrening - Gode øvelser for skiløpere

* Styrketrening - Gjør ærlige øvelser - Denne øvelsen er i seg sjøl en tung og krevende utfordring

* 6 styrkeøvelser alle bør gjøre regelmessig

* Sterkere av seks om dagen?

Styrketrening – Viktig faktor i langrennstreningen – Grundig gjennomgang med øvelsesforslag

* Unngå disse tabbene og få maks ut av styrketreningen

Oppretthold styrketreningen: – Faller styrken, så faller også teknikken sammen

* Styrketreningsøvelser gjennom skisesongen

Få mest ut av skitrening uten snø

* Trening i førjulstida: Få mest mulig ut av travle dager

* Effektive øvelser for basisstyrke

* Treningen bak verdens raskeste skiløper

* Skinstads treningsprogram for maksstyrke: - Større fart og mer kraft mot underlaget

* Skinstads "Sundby-styrke": - Skaper fart i skøytingen

* Skinstads styrkeprogram for mage og rygg

* Turnøvelser inn i styrketreningen - Vasaloppsvinnner John Kristian Dahl

* Styrke - Hvilken effekt

* Beste styrkeøvelser for å bli bedre langrennsløper

* Styrketrening for langrennsløpere - Hvilke effekter

* Styrketrening for langrennsløpere - Periodisering og progresjon

* Styrkeprogram for skiløpere ferdig sammensatt

* Styrke- og bevegelighetstrening som hjelper kjente langrennsløpere

--- ---

TRENING - TEKNIKK

* Charlotte Kalla: - Jeg er blitt mye mer dynamisk i måten jeg bruker både overkroppen og beina, slik at jeg skaper mer kraft på kortere tid i alt jeg gjør

* Steinar Mundal: - For de som skal sesongdebutere på Beitostølen er tidligsnøen veldig viktig

* Sommertrening på bre: For hvem - Og hvorfor

* Teknikktrening og teknikkøvelser for langrenn på barmark

* Fokus på teknikk: - Derfor trener vi også ofte teknikk på intervalløkter

* Teknikk: Hvordan jobbe effektivt med teknikk i den daglige treninga

Dette jobber du med tidlig på sesongen

Barmarkstreningen er gull verdt

* Kvalitetsøkter i skitunnelen

Klæbo-teknikken: – Kom ikke over natta

* Grunnleggende innføring i skøyting

* Pigger seg sterke, men samtidig trege

* Derfor bør du filme din egen skiteknikk

* Stakerevolusjonen, del 3 - Treningen

* Stakerevolusjonen, del 2 - Teknikken

* Stakerevolusjonen, del 1 - Utstyret

* Takle overgangen til snø

* Hvor tidlig skal man oppsøke snø - Landslagsløper gir svar

* Grundig gjennomgang: Hva er egentlig effekten av lengre staver i staking?

* 10 spørsmål og svar om staver til klassisk teknikk: - Hva sier ny regel om du for eksempel brekker staven?

* Treningstips for overgangen fra barmark til snø

* Få mest mulig ut av tidligsnøen

* Tren opp balansen - Nøkkelen til god skiteknikk

* Petter Eliassen: - Hjelper ikke bare å stake

* Teknikktrening og teknikkøvelser for langrenn på barmark

* Bruk snøen så lenge som mulig

* Tenk skiteknikk kvar dag

* Balanse er utruleg viktig i langrenn

* Trening uten staver

* Staking og lange staver

* Teknikkanalyse: Lange skistaver

* Møysommelig testing av lengre staver i staking (Alsgaard sitt langløpslag)

* Øvelser som gir bedre skiteknikk i begge stilarter

* De beste behersker det meste

--- ---

TRENING - UNGDOM + JUNIOR + OVERGANG TIL SENIOR

* HOVEDLANDSRENNET - Alle vinnere fra 1963 til 2019

* Unik 13-åring vant på ekstremt vis i Holmenkollen: – Han staket rett opp, med driv og fart som ikke sto noe tilbake for de beste med feste, selv i de tyngste bakkene. Og dette er altså i brutale WC-løyper i Kollen

* Holder seg på 800-tallet: – Men jeg øker kvaliteten

* Suksess med svensk modell

* Derfor bør du gripe sjansen når skigymnasene holder åpen dag

* Den ferske VM-medaljøren deler med oss sitt O2-opptak og treningsregime – Skolegangen tar han hjemme

* Favorittøkt: – Vi kjører fast to hardøkter i uka, og dette er ofte en av dem

Regnestykkene som viser prisen: – Langrenn trenger ikke være dyrt

* Slik legger juniortalentet grunnlaget: – Det gjelder å stikke seg litt ut

* Skigymnas - Velge offentlig eller privat?

* – Det går gjetord om alle trøndere som har løpt i myr og blitt veldig gode

* Ung og lovende? Slik får du mest ut av barmarksesongen

* Talentenes beste høstøkter: Lange løpeturer og knallharde intervaller

* Snart junior? Innfør systematikk i treningsarbeidet ditt

160 Meråker-studenter har tatt 1000 mesterskapsmedaljer - Derfor lykkes de

Ny på skigymnas, del 4: Hvordan takle manglende framgang?

Ny på skigymnas, del 3: Slik takler du lange skade- eller sykdomsavbrekk

Ny på skigymnas, del 2: Trenernes anbefalinger - Slik unngår du ferskingfellen

Ny på skigymnas, del 1: Her er verdensmesterens beste tips

Juniorverdensmesterens favorittøkt - Kapasitet, teknikk og taktikk i ett

* Derfor skal du dra på sommerskiskole

Slik trener 5 av Norges beste juniorgutter

* Slik trener 5 av Norges beste juniorjenter

Trenerperspektiv

* Slik takler du overgangen fra junior til senior

* Skistipend i USA – Så god må du være for å sikre deg et

* Prestasjonsfokus i ung alder og overambisiøse foreldre

* Toppidrettsgymnas eller offentlig skole - Hva bør du velge?

* Suksesstreneren: Det gjelder delvis det med presisjon på intensive treninger

* Stortalentet Kristine Stavås Skistad: – Grunnmur som bygger på motivasjon, vilje og stahet

Slik blir du en god 24-timers utøver

Jobbe mot en fremtid i skisporet, samtidig som du jobber mot en fremtid utenfor

* Treningshverdagen til kometen Johannes Høsflot Klæbo

* Relasjonen mellom utøver og trener

Juniorverdensmester om sin oktober- og novembertrening

* Hvor tidlig skal man oppsøke snø - Landslagsløper gir svar

* Overtrening: Symptomer, behandling og forebygging

* Verdensmesteren valgte skistipend i USA

* Wang sin tilrettelegging av skolehverdagen for toppidrettsutøvere

* Heimdal videregående: - Viktig at skolen har forståelse for toppidrettsutøverne

* Slik legger Nydalen videregående til rette for langrennsløpere

* Alle blir sett i toppklubben Konnerud IL

* Dette er suksessformelen til Kjelsås IL

* Slik utvikler Nes Ski sine juniortalenter

* Hemmeligheten bak talentfabrikken til Larvik Ski

* Talentseleksjon er helt håpløst

* Endringene som berget norsk herrelangrenn

* Langrennstrening for ungdom, junior og overgangen til senior 

* Johan Kaggestad om overgangen fra junior til senior 

* Frode Estils råd: - Bygg stein på stein 

* Krister Sørgård: - Mine mål for sesongen er at løperne når sine 

* Staketrenden og følger for yngre løpere 

* Steinar Mundal om trening i høyden: - Høydetrening er ikke for alle

--- ---

TRENING - DIVERSE

* Topputøver både i langrenn og sykkel: - Torsdagsøkta er absolutt en avgjørende økt for å lykkes

* Dette er favorittøktene til Hedda og Harald Østberg Amundsen

* Så bra er alternative aktiviteter: - Det å trene alternativt er lurt på flere plan

* Smarte målsetninger for neste sesong

* Total helomvending: Fra solid NM-innsats på ski til massiv muskelbygging, festing og misbruk - fant fram skiene etter 14 år

* Få best effekt av skumrulla

* Unngå støle hofteleddsbøyere etter sesongens første skiturer

* Skiløpere; Unngå Mallorca-syndromet i jula: - Tommelfingerregelen er maks 30 prosent

* Må du trekke innendørs

* Gode rutiner (del 1): Riktige forberedelser øker treningsutbyttet

* Gode rutiner (del 2): - Trening er ikke bare det du gjør mens du er ute på økta

* Eirik Brandsdal: - De aller beste er de som er flinkest til å lete etter det de kan forbedre

* Kommer du deg ikke på snø nå - Steinar Mundal gir deg alternativer du kan bruke i stedet for snø

* Steinar Mundal: - For de som skal sesongdebutere på Beitostølen er tidligsnøen veldig viktig

* Skiløper vil drive coaching på heltid: – Folk ønsker å ha noen til å "se dem i kortene"

* Graviditet og trening: – Du løper ikke en maraton uten å ha trent

* På ski i høstferien? Slik utnytter du den første snøen best

* Velg treningsform ut fra din personlighet

* Spensttrening – Øktforslag for skiløpere

* Travel treningsstart etter ferien – Tre effektive økter på én time

* Trening for eldre – Tren slik de yngre gjør

* Redder kvalitetsøkter i varmen i Torsby Ski Tunnel

* Hold på formen i ferien

* Sommertrening på bre: For hvem - og hvorfor?

* Trening i travle tider - Slik får du maks ut av ti minutter

* Slik trener verdenscupdebutanten i romjula

* Slik trener eliten i romjula

* Hvordan trene effektivt i en hektisk hverdag

* Derfor er de best: Slik trener 4 av Norges beste kvinnelige skiløpere

* I gode og onde dager: 5 gode råd for trening sammen med partneren

* Trening med lav karbohydrat-tilgjengelighet

Derfor er de best: 4 toppløpere om arbeidet de legger ned

* Utnytt høstferien - Slik legger du opp en effektiv mini-samling

* 5 dårlige treningsvaner

Den beste veien tilbake til treningsrutinene

Sprinttrening for skiløpere - Slik trener en supersprinter

Triatlon for langrennsløpere: – Stor overføringsverdi

Vedlikehold formen med variert trening på ferietur: 6 aktiviteter som egner seg godt

Slik lurer sprintesset fram formtoppen til VM

Ta med deg treningen på ferie: – Kontinuitet er et stikkord for all trening

Tips og triks for bedre helse til deg som jobber skift

Treningsfilosofi – Slik er den norske gulloppskriften

Planer om fottur i sommer? Det gir effekt

3 ting du kan gjøre i sommer for en bedre vintersesong

Spensttrening for skiløpere i teori og praksis

* Skadelig treningstrend

* Tren best mulig i sommerferien

* Slik løser du tidsklemma

* Tre vanlige treningsfeller

* Du kan bestemme deg for å bli en bedre spurter

Ikke legg bort skiene ennå

Skippertak monner

Tren smart ved siden av jobb og familieliv - Gode eksempler på effektive treningsopplegg

* Hold det gående etter påsken

* Legg grunnlaget for sommersesongen

* Trening, ski og trivsel gjennom påsken

Vårtrening for skiløpere

April og sesongslutt

Sesongen er ikke over – Nå skal du ri på formtoppen

Hurtighetstrening for skiløpere – Fyldig gjennomgang

Effektiv trening med små barn

--- ---

KONKURRANSE

* NM-medaljørens siste treninger og tanker foran et Norgesmesterskap: - Det er en klisjé, men NM er bare skirenn, og skirenn er det hver helg

* Ebba Andersson: - Jeg synes bare det er så himla kult å konkurrere

* Pål Golbergs rennstrategi

* Finn Hogen Kroghs rennstrategi: - Å kjøre noen slike vekkere gjør meg pigg til neste dag når jeg skal konkurrere

* Finn Hogen Kroghs sprintstrategi: - Sprintdagen er nok mer krevende, for du må gjøre det flere ganger

* Del 1 av 3: - Du må tørre å ta plass

* Del 2 av 3: - Slik tar du plass i et sprintheat (uten å være usportslig)

* Del 3 av 3: Høyere fart i sprintlangrenn (små justeringer kan gi store utslag / å gå effektivt i svinger handler mye om hvor du har blikket)

* Hvilken fartstaktikk er mest effektiv i renn?

* Slik går du fort på Beitostølen: – Løypene har en tendens til å lure folk

* Kunsten å toppe formen

* Det er nå du skal nyte - Få mest mulig ut av skivåren

* Hvordan prioritere skirenn å delta i?

Formtopping – Yt maks når det gjelder

* Rutiner rundt konkurranser

* Slik legges sesongens rennplan

--- ---

TESTING OG EVALUERING

* NY METODE: Finn makspulsen uten labtest

* Test deg i høst: Har sommertreningen hatt effekt?

Test formen med 4 enkle øvelser

Relevante tester for skiløpere i sesongoppkjøringen – En fyldig gjennomgang

Slik tester du makspulsen din

* Testing og kontroll av treningen

* SMARTE målsetninger for neste sesong

* Sesonganalyse - Slik gjør du den viktige evalueringen

* Test laktat selv

* Disse løperne må gjennom dopingtester

* Derfor bør langrennsløpere teste formen med 3000 meter

* Slik testes elevene ved NTG Lillehammer

* Disse testene gjennomføres av Meråker-talentene

--- ---

RULLESKI

* Slik bruker landslagsløperne stormøller: - Vi på landslaget bruker stormøllene hovedsakelig til tre ting

* Slik bruker NTG Geilo sin stormølle

* Bør du trene på rulleskimølle

* Petter Soleng Skinstads beste tips: Smidig overgang til rulleski

* Rulleski: Vedlikehold - Slik tar du godt vare på utstyret

* Ikke bare lange stakeøkter - Derfor bør du også trene skøyting på rulleski

* Er du klar for rulleskisesongen - Dette må du gjøre!

* Del 2 - Øystein Pettersens rulleskitips: Slik mestrer du stakingen

* Oversikt: Stormøller til rulleskitrening

* Vanvittig rulleskiinteresse: – Trener rulleski 11 måneder i året

Rulleski: Vedlikehold - Slik tar du godt vare på utstyret

Enkle grep reduserer risikoen

3 effektive rulleøvelser: Hold musklene smidige og reduser skaderisikoen

Tre rulleskiøkter som gir resultater

Rulleskisesongen står for tur - Unngå skader i oppstarten

Gode i3 økter på rulleski - Disse øktene trener du best på egenhånd

* Rengjøring av rulleski - Lønnsomt og vikitg

* Guide til valg av rulleskihjul - Slik trener du med raske hjul

* Effekten av våt asfalt på rulleski - Så mye tid taper du

Treningstips for rulleski - Fysisk og teknisk trening henger sammen

* Rulleski og teknikk - Slik får du mest ut av treningen

* Slik starter langløperne rulleskisesongen

* Slik innleder supersprinterne Kvåle og Brandsdal rulleskisesongen

--- ---

LØPING

* Overraskende forskning: Maratontrening kan være bra for middelaldrende knær

* 3000 meter tider til langrennsløpere i baneløping

* Derfor bør langrennsløpere teste formen med 3000 meter

* Derfor er motbakkeløp gull verdt for skiløpere - og forslag til 8 ulike intervalløkter i motbakke

* Skal skotøy reguleres i løping-

* Maiken Caspersen Fallas nøkkeløkter i løpesesongen

* Tolv-ukers treningsprogram: Slik trener du til ultraløp

* 6 tips til bedre løpeteknikk

* Styr unna løpetabbene - 6 vanlige tabber

* Fotplager ved løping: Hva er alvorlig og krever behandling - hva går over av seg selv

* Hinderløp - effektiv kondisjonstrening for langrennsløpere-

Slik unngår du typiske løpeplager

Slik trener du til ultraløp - Tolv-ukers treningsprogram

Løp på forskjellige underlag - Fordeler og ulemper med ulike terreng

Myter om løping - Derfor stemmer de ikke

6 tips til bedre løpeteknikk

Slik påvirker løping hjernen

* Derfor er motbakkeløp gull verdt for skiløpere – Og forslag til 8 ulike intervalløkter i motbakke

* Sko deg rett for løpesesongen - Hensyn du må ta og tabber du må unngå

* Pass på beina i overgangen til barmark

Dette er de 3 beste løpeøktene for skiløpere gjennom vinteren

Før Oslo Maraton - Finn de rette løpeskoene

* Gode tips for å lykkes med maraton

* Derfor bør joggeskoene byttes ut

--- ---

SYKLING

* Eldar Rønning: - Jeg syklet ingenting, annet enn til og fra trening

* Sykkeltilpasning - del 2: - Dette kan du gjøre selv - Gode tips til grovinnstillinger av sykkel

* Bør skiløpere sykle mer i barmarksesongen: - Det vi ser, er at det er god effekt i å satse på to idretter langt opp i junioralder

* Sykling bare ett av flere barmarksalternativer: - Uansett kapasitet som er viktigste faktoren i langrenn

Trening for Birkebeinere, del 7: Fire tips til bedre sykkelkontroll

Trening for Birkebeinere, del 6: Utnytt kjørestyrken i terrenget

Trening for Birkebeinere, del 4: Øktene som gir fremgang i Birkebeinerrittet

Trening for Birkebeinere, del 3: Slik lykkes du i Birkebeinerrittet

Raskere i grusritt – Fire tips til effektiv rullekjøring

Inspirert av Tour de France? Prøv disse norske rittene

Stisykling - Nyttig variasjon i treningen for skiløpere

* Slik får du bedre teknikk på terrengsykkel

--- ---

HELSE - FYSIOLOGI + PSYKOLOGI

* Harald Østberg Amundsen: - Det mentale er superviktig

* Vinnerskaller: - Det å ha ekstreme vinnerskaller i gruppa gjør veldig mye med laget

* Pål Golberg driver ikke med mental trening - han kaller det noe helt annet

* Anders Aukland om motgang

* Utholdenhetsidretter påvirker hjertets form og funksjon på ulikt vis

* Tren opp viljestyrken - En olympisk mester og en professor gir sine tips

* Ikke bry deg om snømangel foran mesterskap og andre renn: - Vi måtte hoppe over bekker i løypa

* Takle motgang: Eldar Rønnings erfaringer etter en karriere som stoppet før tiden

* Eldar Rønning om vinnerskallen Northug: - Jeg har sett det selv. det er rått

* Barn i pulk: Kuldegrense, påkledning og faresignaler

Effekten av fysisk aktivitet - Hva skjer i hjernen når vi trener?

Gode nyheter for Akilles-sener

Lykkeligere med fysisk aktivitet? – Sammenhengen mellom FA, trening og depresjon

Bør du trene når du er støl?

* NY METODE: Finn makspulsen uten labtest

* Effekten av meditasjon på trening

* Antibiotika og trening - Dette bør du vite

* En pille for å komme i form?

* Kunsten å utnytte underrestitusjon - Derfor er det nyttig å starte enkelte økter litt sliten

Velg treningsform ut fra din personlighet

Derfor sverger han til høydetrening tross landslagets linje

Slik klarer du å opprettholde motivasjonen for trening

Muskelhukommelse - Med et godt grunnlag kommer du langt

Slik unngår du typiske løpeplager

Stølhet: Hvorfor blir vi støle - og hva hjelper?

Den evige tøyedebatten: Påkrevd eller unødvendig?

Ekte motivasjon kan «flytte fjell»

Finn tilbake til motivasjonen

Tren opp viljestyrken – En olympisk mester og en professor gir sine tips

Hold deg skadefri etter 40

Er du overtrent?

Kaffens effekt på kroppen

Slik takler du Sibir-kulda som skiløper

Optimal restitusjon – Essensielt for prestasjon i skisporet

Hvorfor føles beina så tunge?

Jernmangel blant kvinnelige idrettsutøvere

Slik finner du din egen makspuls - Avgjørende for langrennsløpere

Kroppsfokus og prestasjonspress, del 2 - Hva kan vi gjøre?

Kroppsfokus og prestasjonspress, del 1 - Hva kommer det av og hvem er utsatt?

* Beregne egen svetterate

* Slitne og tunge bein?

* Gladere av hardtrening?

Den beste veien tilbake til treningsrutinene

Treningens påvirkning på aldring

Mental trening: Har du med deg hodet?

Sover du godt og nok? – Så viktig er søvn for prestasjonsevnen

Forskere: Banning har effekt på treningen

Trening i høyden, del 2: Ernæring og væskeinntak for best mulig effekt

Trening i høyden, del 1: Dette skjer med kroppen

Fire mentale triks for optimale prestasjoner - Hold konkurransenervene i sjakk

Hold deg frisk med disse effektive rådene

Slik kan genene røpe hvordan du bør trene

Slik tester du makspulsen din

Fem faktorer for framgang: Dette gjør de beste til de beste

Slik påvirker løping hjernen

* Derfor skal du etablere gode restitusjonsrutiner

* Alkohol - Påvirkning på kropp og treningseffekt

* Slik setter du deg mål som er både realistiske og hårete

* Allergi og idrett - Slik takler du pollensesongen

* Hva gjør trening egentlig med deg?

Så mye søvn trenger du

Hvordan unngå sykdom? – Del 2

Slik påvirker oppvarming prestasjonsevnen

* Hvordan unngå sykdom? – Del 1

Stress og trening

Få mer ut av treningen med optimal restitiusjon

Tips: "Nakke-regelen" – Bør du trene med forkjølelse?

Mental trening – Del 2 – Olympiatoppens modell: Fire basisteknikker innen mental trening

Mental trening – Del 1 – En viktig del i treningsarbeidet

* Alternativ trening for langrennsløpere gir løft

* 6 tips til forebygging av mage- og tarmproblematikk under fysisk anstrengelse (del 2 av 2)

* Trening, konkurranser og mage- / tarmproblematikk (del 1 av 2)

* Veien tilbake etter ryggskade med alternativ og forebyggende trening

* Energisystemer som benyttes under ulik intensitet er vitkig også for skiløpere

* Trening og søvn: Typiske tegn på at du får for lite søvn

* Målsetting

* Tren deg opp en vinnerskalle

* Kulda dehydrerer - Få i deg nok væske i vinter

* Slik legges sesongens rennplan

Smart høsttrening – Sykdom og skader, vår verste fiende – Slik holder skiløpere seg friske og skadefrie

* Langrennstrener Per-Øyvind Torvik: Vinnerkultur - Målsetting, selvtillit, tro og viljestyrke

* Hvile er alfa og omega - Er du flink nok til å lade batteriene?

* Effekten av høydetrening - Fordeler og risiko

* Unngå å treffe veggen i lange konkurranser

* Hva skjer når man trener med infeksjon i kroppen?

* Høy hvilepuls er livsfarlig - Løp for livet

* Sykdom i gjære - Når kan du trene og når bør du oppsøke lege?

* Slik påvirkes prestasjonen av søvn og hvile

* Derfor får du frysninger under trening i varmen

* Væsketap og etterfylling ved trening

* Væskebalanse - Prestasjonsevne reduseres og utholdenheten lider - Gode tips

* Slik finjusterer toppløperne sin mentale styrke

* Usunt tynne utøvere i sosiale medier - Et voksende problem

* Overtrening: Symptomer, behandling og forebygging

* Sykdommer

* Treningens effekt på hjertet

* Trøbbel i sporet - Trener du for mye?

* Halsbetennelse kan være kyssesyke

* Jukse-EPO gir ekte fremgang

* Vektas betydning for prestasjon i Tour de Skis monsterbakke

* Styrke- og bevegelighetstrening som hjelper kjente langrennsløpere

--- ---

DIVERSE

* Hovedlandsrennet: Alle vinnere gjennom tidene - Pluss en god del andre

* Pengene strakk til gjennom 10 år som fulltids skiløper for Eirik Brandsdal

* Riktig kledd for påskefjellet

* Ta vare på føttene - Ditt viktigste treningsredskap

* Del 2: Forsikring ved reise - Medbragt sportsutstyr - Har du dekning-

* Mer skøyteterreng, takk!

Samler bevis med mobilen - Foreldrenes rolle - Hva slags idrett vil vi ha?

* Effekten av meditasjon på trening

* Slik kombineres ski og studier

* Flere regelendringer fra FIS - Blant annet slutt på FIS-poeng for enkelte øvelser

* Store problemer med den nye treningsdagboka: Trenere og utøvere fortviler – Olympiatoppen svarer på kritikken

Så farlig er det å kaste drikkeflasker

Sirkeltrening: Derfor lønner det seg for skiløpere

Mot tidenes mest skredfarlige påske: Slik sikrer du deg

Rivende utvikling i løypekjøring - Fra topp moderne til museum på 23 år

Allsidighet for skiløpere – Klæbo: – For meg har det vært en viktig faktor

Appene som gir deg lokalkunnskap i lomma når du er på sommerferie

Hinderløp – Effektiv kondisjonstrening for langrennsløpere?

* Riktig kledd for påskefjellet

* Slik ferdes du trygt i påskefjellet

Del 1 i lisenssaken: Far etter datters ulykke i VM-mønstringsrenn: – Skilisensen har vært en helt unødvendig utgift og på en måte lureri / – Eneste de kunne dekke var Paralgin Forte

Del 2 i lisenssaken: – Skilisensen er ikke en reiseforsikring

Overtrening – Symptomer, forebygging og behandling

Allsidighet viktig og nyttig for skiløpere

Relasjonen mellom trener og utøver

* Hvordan skaffe sponsorer

* Idrettsutøvere og uttøying

* Yoga blant langrennsløpere

--- ---

PROFILER

* Skulle slå Mikkelsplass - Det ødela karrieren

Legenden med 6 pallplasser på 5-mila i Kollen: – Jeg var nok for opptatt av timer

Per Nymoen - Del 1: Når en ringrev pensjonerer seg

Per Nymoen - Del 2: Hva har skjedd med langrenn på nesten 40 år?

* Per Nymoen - Del 3: Veien videre

* Livet som satsende utøver utenfor de store skinasjonene

* Sergey Ustiugov: Komplett, trener mindre og ekstrem fysikk

Pål Golberg om livet utenfor landslaget

--- ---

KOMMENTARER

* Slår tilbake mot Lillehammer-kritikken: - Det høres litt ut som at han vet best, uten at han har helt innsikt

* Påstand fra manager: - På Lillehammer er det 200 fulltidssatsende løpere som surrer rundt uten nok fokus

* Leserinnlegg etter Anders Aukland-sitat: - Da skulle liksom Dæhlie vært akterutseilt

* Anders Aukland: - Vi går fortere på flatene i dag enn det Dæhlie gjorde i sin glanstid

* Kommentar: Vite alt, om alle, alltid – Skal vi kreve det?

Haugevis av lag kastet ut av NM-stafetten – Hva slags skinasjon vil vi være?

* Stakefri sone - Du blir disket for bakglatte ski

Fra innsiden av langrennsfamilien: - Nå er tilliten til Skiforbundet borte!

* Skitrener: - Foreldre, skjerp dere!

* Skiforbundets gråsonekultur drar nasjonalidretten ned i søla

* Hvor ble det av nulltoleranse for doping?

For en tragisk suppe toppidretten har blitt - Nå også med justismord på verdens beste skiløper

* Igjen henger det mørke skyer over langrennshimmelen

* Blir dameløperne nedprioritert av Norges Skiforbund?

* Landslagsplass er ikke en fast stilling

* Hvem var egentlig den beste allrounderen i vinter (2015/2016)

* Er vi klare for 3 grener i Langrenn?

* Talentseleksjon

* NM del 1 og del 2 inn i felles NM-uke

* La oss slå fast 3 ting etter NM del 2

* De store vokser, de små blir mindre

* Ikke uten grunn at UngdomsBirken har blitt Norges største skirenn

* Fascinerende å observere alle som ikke gjør den jobben som må gjøres

* Brysomme 18-åringer

* Trenger ikke flere med Astmaplager

--- ---

SMØRING / SLIP / KONSTRUKSJON

* Heidi Wengs smørebu: Jeg bare klæsjer på noe og er egentlig ikke så nøye

* Skistell før sommeren - Dette bør du gjøre før skiene legges vekk

* Skismørere har skyhøye fluorverdier

* Nå kommer fluorfritt for fullt: - Testene våre viser at vi holder stand mot fluorprodukter og tradisjonell påføring både på fart og slitestyrke

* Leserinnlegg - smøreproblematikken: - Hvorfor blir det ikke forbud mot varme i tillegg til fluorforbudet i smørebuene

* Hvor stor effekt har fluoren egentlig: - Placeboeffekten større enn de objektive utslagene

* Er kaldpåføring av glider en revolusjon- - basert på den testingen vi har gjort med ulla-metoden, ser det ut til at de har klart å knekke denne koden

* Smøresjefen: - Hvis det blir slik at litt fluor er lov, men ikke mye, kommer det til å bli en konkurranse i å komme nærmest mulig opp til en gitt verdi

* Smøresjefen: - Vi vil prøve å jukse fluortestapparatet på alle måter vi tror det går an å lure den

* Norsk skileder: - Fluorforbudet til FIS har kokt ned til å kontrollere ski

* Ansvar: Tatt med fluor under skiene - hvem har ansvaret-

* Lansering - Pro by Swix-serien: - Vi har gått utrolig mange kilometer på alle typer forhold med alle disse produktene

* Rotoull: slik fungerer det (og dette er når og hvordan du skal bruke rotoull)

* Sliping av ski og utvikling av slip - dette trenger du å vite

* Fluorforbudet og skiindustrien: - Dette med såleegenskaper, additiver, snø- og værforhold er så mye mer komplekst enn at man bare kan si at såle og smurning som inneholder fluor er det beste for glid

* Fluorforbudet og skiindustrien: Dette er hva du nå må være obs på når du kjøper ski

* Blir ulovlig: - Så å si alle de produktene vi har brukt i konkurransesammenheng de siste 30 åra vil være ulovlige

* Fluor er død - hva nå?

* Kan føre til en form for skidoping

* Perfekte påskeski

* Hva er akseptabel smerte i trening - Dette er de røde flaggene

* Hvorfor gjør trening oss lykkeligere?

* Smøresjefens beste råd - Han røper også hva som sparer dem for mye tid: – Jeg kan prate i timer om hva som er smart å gjøre

* Avdekke brudd på fluorforbud er svinedyrt: – Koster 1000 kroner paret

* Best mulig glid på ulike fører - Slik gjør du det

* Produkt- og racingsjef hos Vauhti: – Norge skiller seg ut

* Landslagssmørerne viser best mulig behandling av langrennsski: – Ikke nødvendig å pådra seg senebetennelse

* Sjefssmøreren tror ikke fluorforbud er veien å gå: – Noen enkle forholdsregler som alltid bør tas

* Sjefen hos Olympia Sport frykter fluorforbudet kan virke mot sin hensikt

* Dette er de fluorfrie alternativene

Slik blir hverdagen uten fluor: – Folk vil hamstre

Slår hull på mytene om flytende glider

Gir bedre klima i smørebua og mindre sjukdom hos utøverne

* Perfekte påskeski

Fra råttent til rent: Giften skulle ut

Den beste gliden

* Mange gode tips fra smøresjefen Knut Nystad

* Pass på sålen - Dette er avgjørende

Behandling av ski etter sommeren - Uttørkede såler og inngrodd klister

* Skistell før sommmeren - Dette bør du gjøre før skiene legges vekk

* Kreftrammet - Mener skismurning kan være årsak

* Aspekter som avgjør valg av skismøring

* Børster til bruk ved preparering av ski

* Lag dine egne rubbeski

* Fordeler og ulemper ved felleski

* Barna på skirenn - Dette gjør du

* Bli glad i å legge klister

* Manuell struktur - Tid å tjene i sporet

* Varianter av snø - En viktig gjennomgang

* Zero-ski: Derfor er disse nyttige

ps! Ovenstående er kun et utvalg, nye artikler fylles fortløpende på!

Langrenn pluss-logo

Bli Pluss-abonnent du også!

Få full tilgang til Langrenn Pluss nå (+)


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse