Alexander Legkov og Maxim Vylegzhanin på vei mot gull og sølv på 50-kilometeren under OL i Sotsji 2014. Begge er nå disket og utestengt fra OL på livstid. Foto: NordicFocus.

Alexander Legkov og Maxim Vylegzhanin på vei mot gull og sølv på 50-kilometeren under OL i Sotsji 2014. Begge er nå disket og utestengt fra OL på livstid. Foto: NordicFocus.

SISTE: Fire nye russere disket og utestengt fra OL

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har diskvalifisert ytterligere fire russiske langrennsløpere fra Sotsji-OL. De utestenges også fra OL på livstid

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Velkommen til Pluss-seksjonen!


Tegne abonnement
4 alternativer for abonnement; Uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles enkelt via denne linken!

* Enda bedre og fyldigere innhold finner du i vår Pluss-seksjon. Fremhever spesielt biblioteket av fagartikler om trening, styrke, utstyr, smøring, teknikk etc.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Om du har abonnement logger du deg inn via vinduet nedenfor.

Uleselig tekst

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har diskvalifisert ytterligere fire russiske langrennsløpere fra Sotsji-OL. De utestenges også fra OL på livstid.

Det russiske skiforbundet bekreftet torsdag at Maxim Vylegzjanin, Alexei Petukhov, Jevgenia Sjapovalova og Julia Ivanova er funnet skyldige i å ha brukt dopingmidler under OL i Sotsji.

Vylegzjanin tok tre sølvmedaljer under vinterlekene på hjemmebane i 2014, men mister nå disse.

I forrige uke ble også Alexander Legkov og Jevgenij Belov utestengt fra OL på livstid. De mistet også plasseringene fra Sotsji-OL.

De seks russiske løperne diskvalifiseres alle på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av det som påstås å ha vært et statlig støttet dopingprogram i russisk idrett.

Til grunn for IOCs beslutning ligger funn som fremkom i den mye omtalte McLaren-rapporten.

Anker avgjørelsen

På grunnlag av nettopp McLaren-rapporten innledet IOC dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Flere russere ble suspendert og nektet deltakelse i OL.

I september fikk så de seks russiske langrennsløperne medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november.

Samme dag kom IOC-avgjørelsen som satte Belov og Legkov utenfor.

IOCs disiplinærutvalg varslet da at de ikke var ferdige med behandlingen av de øvrige russiske dopingsakene.

Torsdag fikk Vylegzjanin, Petukhov, Sjapovalova og Ivanova samme beskjed.

IOC-beslutning i desember

Det russiske skiforbundet har allerede varslet at det vil anke torsdagens avgjørelse til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Forbundets visepresident Sergej Krjanin reagerte sterkt på torsdagens beskjed om de nye diskvalifikasjonene.

– (IOC) bare spytter på oss og tror vi kan svelge det. Hvorfor avsier de disse kjennelsene uten bevis?, spør han det russiske nyhetsbyrået R-sport.

Russlands president Vladimir Putin har på sin side overfor nyhetsbyråer tatt til motmæle mot diskvalifikasjonene og hevdet at bevis for tukling med dopingprøver ikke beviser utøveres skyld.

Russiske utøvere ble nektet deltakelse i Rio-OL i fjor sommer som følge av avsløringene i McLaren-rapporten.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om russerne får stille til start under vinterlekene i Pyeongchang neste år.

IOC-styret skal diskutere saken på sitt møte i begynnelsen av desember.

Nye norske medaljer

Diskvalifikasjonen av de seks russiske løperne betyr at resultatlistene fra OL i Sotsji vi bli endret og medaljer utdelt på ny.

Legkov og Vylegzjanin la beslag på de to øverste plassene på resultatlista på den avsluttende femmila.

Nå tyder alt på Martin Johnsrud Sundby, som opprinnelig ble nummer fire, får sølvet. Bronsemedaljen går til hviterussiske Sergej Dolidovitsj.

Etter diskvalifikasjonen av Legkov og Belov var Sundby tydelig på at eventuelle ettersendte medaljer ville ha liten verdi for ham.

– Dette er bare trist for langrennssporten, uansett hva konklusjonen i sakene blir. Hvis det ender med at jeg mottar olympiske medaljer, har jeg ingen glede av dem med dette bakteppet, sa den norske veteranen.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.

Vylegzjanin gikk i tillegg på det russiske laget som tok sølv på lagsprinten.

Den medaljen tilfaller nå svenske Emil Jönsson og Teodor Peterson, mens Norges Ola Vigen Hattestad og Petter Northug rykker opp fra sin fjerdeplass til bronsemedalje.

– Jeg vil gjerne ha det bekreftet først. Det er egentlig bare trist, selv om det eventuelt kan bli en bronse, sier Hattestad til Nettavisen.

Se også
* Legkov og Belov disket fra Sotsji-OL


Se våre sider for Beitosprinten:
* Alle resultater| Startlister| Smøretips| Program| Værvarsel

Gå raskere på ski
* 400 artikler: Trening, utstyr, teknikk, smøring, styrke med mere
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut