Situasjonen i juniorklassene ved inngangen til 2008

Unormale vintre eller ikke, langrenns-Norge ser ut til å så smått ha vendt seg til at de gode, gamle dagene da snøen kom i oktober-november og ble liggende ut april, er historie
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Nød lærer naken kvinne å spinne, sier ordtaket. Jeg mener og å ha lest en historie om at når fjellet ikke kommer til Muhammed så må Muhammed komme til fjellet. Den leksa har dagens langrennsløpere lært seg. De begynner å få ”nese for snø”.
Denne førjulsvinteren er det midt-Norge som har hatt de beste skiforholdene. Bjorli meldte allerede midt i november om en halv meter på flat mark og min nabo i heimbygda Haltdalen har kost seg i maskinkjørte spor i Aunegrenda siden midt i oktober.
De eldste juniorene begynte å konkurrere for fullt allerede i november. De ypperste av dem, basert på fjorårets lister, fikk anledning til å måle krefter med seniorene under Beitosprinten. Siden har det gått slag i slag. Spesielt har det vært hektisk i mellomjula. Åsenrennet, Romjulsrennet i Hurdal, Nyttårsrennet på Beitostølen, Frearennet i Rafsbotn, Jularennet på Korlevoll, Gåsburennet på Vangsåsen ved Hamar, Ribberennet på Liatoppen i Ål og IL Nors Juleskirenn,….vi kunne fortsatt, har alle samlet topp deltagelse.
Vi skal som sedvanlig gå gjennom klassene J17, G17, J18, G18, J19-20 og G19-20 og være spesielt på jakt etter talenter som med tida kan overta rollene etter Marit Bjørgen, Astrid Jacobsen, Petter Northug, Simen Østensen & Co.
Oppgaven er egentlig helt umulig, det er ski-Norges styrke å kunne trylle frem langrenns-enere. For langrenn er fortsatt en idrett der utstyr og kulisser for øvrig spiller en mindre rolle. Madshus eller Fischer, Swix eller Rhode, det er ikke der hemmeligheten ligger. Som det så ofte er sagt – det viktigste er jenta eller gutten oppå skia. Men er ikke også utholdenhetsidretten ski blitt et forskningsobjekt spør du? Jo da, men du kommer langt med å ha tilgang til Internett og å kunne lese. Og husk – hadde det vært slik at en kunnet lese seg frem til hvordan treningen optimalt skulle legges opp – ja da hadde jo alle vært like gode.
Tilslutt - om du og dine ikke er nevnt i oppramsingen nedenfor, ha overbærenhet med forfatteren.

J17
Resultatlista fra siste sesongs hovedlandsrenn ser slik ut i jenteklassen. Distansen var 5 km og stilarten fri.
1    0865    Ragnhild Haga    Åsen IL    13.32,9    
2    0831    Maria Strøm Nakstad    Byaasen Skiklub    14.03,0    00.30,1
3    0837    Tone Dalen    Vegårshei IL    14.10,8    00.37,9
4    0775    Heidi Weng    Driv IL    14.12,6    00.39,7
5    0797    Kari Øyre Slind    Oppdal IL    14.15,0    00.42,1
6    0871    Tine Aagaard    Byaasen Skiklub    14.22,0    00.49,1
7    0811    Martine Kongsten    Skimt    14.32,1    00.59,2
8    0786    Karoline Brøste    Østre Toten Skilag    14.32,2    00.59,3
8    0813    Margrethe Jakobsen    Kvaløysletta Skilag    14.32,2    00.59,3
10    0803    Jeanette Elisabe Støvset    Skjerstad IL    14.50,4    01.17,5

De første rennene tyder på at Ragnhild Haga, Maria Strøm Nakstad, Tine Aagaard og Heidi Weng vil ha et ord med i laget også denne sesongen også slik de hadde det forrige sesong. Vi har ikke greid å finne fjorårets Hovedlandsrenn-treer Tone Dalen på resultatlistene. Det tyder kanskje på at snøforholdene har vært ekstra vanskelig i Vegårdsheitraktene?
Vi merker oss spesielt Emilie Kristoffersens gode løp på Gålå først i desember. Hun var ikke avskrekkende langt bak Ragnhild Haga på 10 km fristil. Kanskje har hun mer å by på utover i sesongen. Hun går på NTG Lillehammer og der har de øvelse i å ale frem toppløpere.

En summarisk gjennomgang av listene viser følgende:
Som allerede sagt – på Gålå vant Ragnhild Haga foran Emilie Kristoffersen.
I Dalsbygda sto Ingvild Gundersen Sagbakken øverst på pallen. På trinnet nedenfor sto Berit Fossum Brennmoen.
I Nor IL julerenn og i Rindal vant Tine Aagaard. Ved begge anledninger foran Marie Strøm Nakstad. I Tydal var rekkefølgen snudd; Nakstad vant foran Aagaard.
I Åsen og på Lygna dobla Ragnhild Haga, i Åsen foran Heidi Weng, på Lygna foran Martine Ek Hagen og Martine Kongsten. På Liatoppen tok Susanne Haugo prisen.
I  Frearennet var det igjen Emilie Kristoffersens tur. Hun seiret meget klart.
I Hurdal vant Tina Bollum Johansen foran Martine Ek Hagen. På Gåsbu var det  Audhild Bakken Rognstad tur. Her ble Dina Dæhli nr. 2. I Karasjok vant Ann Kristin Suhr.

G17
Resultatlista fra fjorårets Hovedlandsrenn så slik ut (distansen var 7.5 km, stilart fristil):

1    0485    Didrik Tønseth    Byåsen IL    18.45,0    
2    0398    Sondre Nordstad Moen    Strindheim IL    18.45,8    00.00,8
3    0402    Anders Bødtker    Bykle IL    18.52,3    00.07,3
4    0357    Erik Bergfall Brovold    Tynset IF    18.53,3    00.08,3
5    0382    Jørgen Bye Brevik    Strindheim IL    18.57,4    00.12,4
6    0596    Henrik Ingebrigtsen    Sandnes IL    19.09,6    00.24,6
7    0369    Henrik Unhjem-teigenes    Bærums Verk IF    19.11,1    00.26,1
8    0372    Henning Andrè Ofstad    Bardu IL    19.11,2    00.26,2
9    0427    Mads Ek Strøm    Bærums Verk IF    19.12,6    00.27,6
10    0451    Sondre Myroldhaug    Bærums Verk IF    19.23,7    00.38,7

Som vi ser - trønderne preget resultatlistene i denne klassen på hjemmebanen i Steinkjer. Aller best var de to meget lettbente karene fra Trondheim Didrik Tønseth og Sondre Nordstad Moen. Sondre har fortsatt å pleie løpsformen utover høsten. Det resulterte i en 6. plass under EM i terrengløp i Spania nylig. Vi har ikke registrert at han har konkurrert på ski denne sesongen.
Didrik er tatt inn i Auklandguttas inkubator på bakgrunn av sine resultater i sommer.
Det begynte godt for Didrik Tønseth, han vant som han ville på Gålå. Han fortsatte med seier i Rindal, knepent foran Jørgen By Brevik. Men i IL Nors juleskirenn vant Jørgen med 30 sekunder foran Didrik.
Setesdalsekspressen Anders Bøtker tok første stikk under åpningsrennet på Hovden på imponerende måte. Andreas Hillestad vant meget klart på Liatoppen og fortsatte like godt seiersrekka i Hurdal. Her ble Mads Ek Strøm nr. 2 og Ole Henrik Kabbe nr. 3. Vegard Vinje seiret i Åsenrennet med god margin foran Ole-Henrik Kabbe og Henrik Ingebrigtsen.
Vi merker oss spesielt at Korlevoll-Odda-løperen Nils Magnus Bøen Grave fleska til i julerennet på Korlevoll. Tida hans var like god som Ånund Lid Bygglands i G18!
Så seiret Gisle Vestmo på Lygna foran Anders Kittelsrud og Jonas Tajet.
Kittelsrud kom sterkt tilbake på Gåsbu, der han vant klart.

 
J18
Sesongen ble innledet for alvor på Gålå 2. desember. Ikke uventet skulle kampen stå mellom siste sesongs vinner av Norgescupen i 17-årsklassen, Tova Tuftdal og toeren i samme cup Ingvild Flugstad Østberg. Men i Peer Gynts rike ble rekkefølgen snudd. Ingvilds seiersmargin på 10 km fristil ble så klar som 1 min 40 sek. Uka etter, på Sjusjøen, barket de to sammen igjen. Nå var distansen 5 km klassisk. Også nå gikk Ingvild seirende ut av duellen.  Nærmest de to kom Ellen Rolijordet og Trude Stensæter.
Ingvild vant også på Lygna og på Gåsbu i mellomjula. På Lygna kom Marie Nordsletten nærmest, på Gåsbu Trude Stensæter. Tynsetjenta Bente Landheim er og i siget. I Tydal rett før jul vant hun på god tid foran Ålens Lene Bjerkestrand.
Så noterer vi at den nye stjernen i Ålens stall, Tove Hegseth vant på Therese Johaugs hjemmebane Dalsbygda foran den lovende tydalsjenta Stine Dyrhaug.  
(Ålen IL langrennsavdeling under ledelse av langrennsoberst Arne Moholt vant for øvrig siste sesongs klubb-NM pris sammen med Oslo-klubben Njård, der en annen ildsjel Jon Wiig Nordby bestyrer)
Hannah Thunes vant Ribberennet med mellomjulas største margin (110 sekunder). Hannah ble nr. 12 under siste sesongs NM.
Synnøve Bruland vant Hurdalsrennet, mens Maiken Caspersen avgjorde Åsenrennet knapt til sin fordel, foran Ellen Rolijordet. Silje Dahl Benum vant IL Nors renn i romjula foran ovenfor nevnte Tove Hegseth. Silje drog og det lengste strået i Rindalsrennet tidligere i desember. Her slo hun de to ålbyggjentene i langrennsoberst Arne Moholts stall, Tove Hegseth og Lene Bjerkestrand, klart.
Verdt å merke seg er også Maiken Falla Caspers klare seier under åpningsrennet på Hovden.

G18
I fjor snakka vi om skattekista G17. Et år er gått og guttene er blitt 18. Og de første forpostfektninger har funnet sted. Ville siste sesongs helter motstå angrepene fra revansjesugne konkurrenter? Hva med Gols eminente fristilsløper Pål Golberg f. eks?
Det første svaret fikk vi under Gålåsprinten 2. desember. Altaregionens nye stjerne Finn Hågen  Krogh imponerte kolossalt, og vant 15 km fristil med god margin til Golberg.
Tredjemann ble Leksviks Thomas Northug. På Sjusjøen uka etter reiste Golbergs  kjerringa. Han imponerte kolossalt ikke bare ved å få revansje på Finn Hågen, men også ved å sette sine klassekamerater ved NTG, Edvard Hamilton og Marius Vegheim, grundig på plass. Men så er spørsmålet: Hvor god er Pål sammenlignet med Magnus Moholt i Ålen, Thomas Northug i Leksvik, Ånund Lid Byggland på Høydalsmo, Mats Rudin Resaland på Kongsberg, osv………?
Kjensgjerningene pr. 31 desember 2007 er følgende: Pål tok en ny seier på Liatoppen nylig (over minuttet foran Mats Rudin Resaland) , mens både Edvard Hamilton og Marius Vegheim har reiste seg som fugl Phønix’er etter nederlaget på Sjusjøen. Edvard vant på Lygna, Marius både Hurdal og i Åsen i mellomjula.
Videre bravader for fjorårets beste: Espen Størseth vant lett i Rindal  før jul.
Vestpå har Ånund Lid Byggland og Erlend Drivenes hatt en durabelig tvekamp som endte med seier til Ånund. Vi noterer oss også at samme Ånund tapte klart i åpningsrennet på Hovden. Her ble han slått både av Stian Sverd Lilleeng, Eivind Knutsen og Aleksander Jørgensen.  Magnus Moholt har hatt en normal sesongstart – seier i Tydal og på hjemmebane i Ålbyggsprinten. Men han viste kanskje tydeligst hva som bor i ham under et testløp i Bruksvallarna i desember der han ble knepent slått av Petter Northug.
Så har Thomas Northug knalla til igjen – denne gangen i IL Nors juleskirenn. Det er greit at han vant, men når han attpåtil henviser to av landets beste 18-åringer, Magnus Moholt og Espen Størseth til plassene bak da er det fenomenalt. Og Thomas har flere skalper i sitt belte. Her henger også luggen til de to 19-åringene Ole-Marius Bach og Eirik Lorentzen. De to ble slått i Leksvikrennet før jul.
Så legger vi merke til at Kristoffer Goplen vant på Liatoppen på en skapelig tid.
Finn Hågen Krogh fra Tverrelvdalen som er det nye tilskudd på Altaområdets  stamme, imponerte på Sjusjøen midt i desember med en 5. plass. Han fortsetter å gå fort. I Frea-rennet  vant han greit, på en tid ikke avskrekkende langt bak G19-20 vinneren Solås.
Se opp for Bjørner Olsen fra Ringebu/Fåvang. I fjor fikk han 2 27. plasser i jr-NM. På Gåsbu i mellomjula slo han Hamilton med nesten 40 sekunder!!!! Fra dette rennet merker vi oss også Anders Senderud Hagen resultat.


J19-20
Vi får holde Therese Johaug utenfor i denne rapporten. Hennes bravader blir til fulle dekket av andre. Vi skal nøye oss med å fastslå at Therese fortsatt er junior. Og hvilken junior!
Celine Brun Lie, Marthe Kristoffersen, Britt Ingunn Nydal, Hilde Lauvhaug og Ida og Eli GP er kanskje blant dem som kommer nærmest Therese.
Marthe Kristoffersen vant 10km fristil på Gålå først i desember. Nærmest, men på behørig avstand kom Hilde Lauvhaug og Kristin Gausen. Celine slo Hilde L med noen små sekunder på Liatoppen, mens Ida GP vant på Lygna og Hilde L på Beitostølen i nyttårsrennet.
Britt Ingunn Nydal gikk en flott 10km klassisk under Norgescupen for senior på Sjusjøen. Hun ble nr. 2 bare slått med 15 fattige sekunder av Hilde GP. Celine BL gjorde også sine saker bra i konkurransen med ”de store jentene” dagen etter. 6. plassen på 15 km jaktstart, bare et drøyt minutt bak Hilde GP og Astrid UJ, lar seg absolutt høre.

Vi legger også merke til at Astrid Øyre Slind stiller godt forberedt til sesongen. En 5. plass på Gålå lar seg høre. Hun vant dessuten meget klart på hjemmebane i mellomjula.
Siri Ulvestad har og gjort et par meget gode renn; hun vant i Rindal før jul og ble nr. 2 bak Celine BL i Åsenrennet. Så har Martine Udnes Weng åpnet sesongen godt ved blant annet å vinne i Hurdal.
Vi merker oss også at Elbjørg Dyrdal Moxness vant på Gåsbu foran Eli GP. Hennes beste plassering under jr-NM i fjor var en 12. plass. Er Elbjørg på marsj oppover på resultatlistene? I Karasjok har Evie Helgesen Einvik åpnet sesongen med seier på god tid. Det har også Rannveig Farrestveit på Korlevoll.
På Hovden har Tonje Rosseland Homme åpnet sesongen best.

G19-20
Spørsmålet er om noen av dagens 19-20 åringer kan overta ”arven” etter Eirik Kurland Olsen og Eirik Sæves? Mye tyder på det. Juniorlandslaget er fullt av talenter. Røthe, Ziesler, Holund, Skinstad, Moian Nydal har allerede vist at de er klare for større oppgaver. I sesongopptakten har de riktignok fått hard konkurranse av løpere utenfor laget. Vi har spesielt latt oss imponere av Eivind Flugstad Østbergs 2 flotte fristilsløp. Både på Beitostølen i november og to uker senere på Gålå, gikk han fantastisk. Eivind har ikke fått det til å gli like godt i klassisk, men at det går riktig vei beviste han i Gåsburennet i romjula, der han vant foran en Trygve Markset i fremgang. Så ser det ut som Christoffer Callesen går mot en stor sesong. I Åsenrennet vant han like godt 10 km klassisk foran hele juniorlandslaget (minus Holund og Røthe). At det ikke berodde på flaks, beviste han 2 dager senere i Hurdal i fristil. Her ble det andreplass bak Hans Christer Holund. Ved denne anledning viste også Stian Hallen at han ikke bare er sprinter; delt 2. plass lover uhyre godt! For undertegnede er det ekstra artig at Harald Berge ser ut til å være i gang igjen etter et par tunge sesonger. På Gålå var det han som fulgte Flugstad Østberg lengst. Andreplassen var imponerende.  I Åsenrennet ble det andreplass, og det attpåtil i klassisk stil.
De siste par års vinner av juniorcupen, allsidige Jacob Ziesler er alltid med i toppen når han deltar. Han mangler seieren i distanserenn så langt denne sesongen. I sprinten på Gålå var han imidlertid frampå og satte sprintstjerna Sindre Wiig Norby på plass. Og kjenner vi Jacob rett makter han å prikke inn toppformen akkurat når laget til junior-VM skal tas ut. Sjur Røthe gikk et godt løp på Gålå. I Jularennet på Korlevoll i mellomjula ble han  overraskende slått av Thomas Vestbø som sin vane tro har det med å klinke kolossalt til noen ganger.
Hans Christer Holund vant Hurdalsrennet og gikk en god duathlon på Sjusjøen. Petter Skinstad vant på Lygna der han slo Flugstad Østberg i fristil! Det står det respekt av.

Og bakfra kommer ulvene. Vi merker oss at Nordtrønderbenken er i vanlig godt slag.  Ole-Marius Bach har vunnet et par ganger, og Eirik Lorentzen en. I IL Nors juleskirenn satte Ole-Marius et kobbel av sør-trøndere på plass. Nr. 2 her ble Ronny Fredrik Ansnes. Sistnevnte vant for øvrig Rindalsrennet før jul. Har klæbyggen noe stort på gang? I fjorårets junior-NM ble han ikke bedre enn nr. 42.
I Rafsbotn viste Lars Andreas Solås gode takter med en to førsteplasser; i det siste rennet var seiersmarginen på halvannet minutt.
På Liatoppen viste Nicolas Brun Lie Knudtzon at han blir farlig for hvem som helst denne sesongen. Han vant med nesten halvannet minuttet foran en såpass god løper som Timo Andre Bakken. Hovdenløperne er også i siget. Hvor god er Øystein Henriksen, Øystein Knudsen og Amund Thomassen?

Opplandene er som sagaen foreskriver fullt av småkonger. Som henger på skihælene til Petter S og sørger for at han ikke får lov til å hvile på sine laurbær. Vetle Thyli, Daniel Elje, Stian Roterud, Atle Rehn Berger, Anders Kvikstad………. For å nevne noen.* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut