Sjur Røthe. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sjur Røthe. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sjur Røthe utdyper om sykdommen spondyloartritt og forklarer hvorfor det er slutt på bruk av drikkebelte

– En annen forandring jeg har gjort, er at jeg har kuttet ut å gå med drikkebelte på treningsturene, sier Sjur Røthe som snakker om sin diagnose og hverdagen med denne.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

– Da det ble kjent at jeg hadde en kronisk, revmatisk lidelse var det mange som kom å la hånda på skulderen min for å trøste. Dette går bra, Sjur, sa de. Men for meg var det en lettelse å endelig få vite hvorfor jeg har disse plagene, sier Sjur Røthe til Spondylitten, nettsiden til SpAfo Norge (Spondyloartrittforbundet).

Spondylitten skriver videre;

– Det var for omkring fire år siden at smertene i korsryggen og hoftene ble så plagsomme at de hindret ham i å utføre den daglige treningen. Sjur Røthe var kjent som en av de mest treningsivrige av alle treningsivrige skiløpere, men smertene gjorde at han ikke var i stand til å gjennomføre det treningsprogrammet han ønsket. I en vanlig måned trener han 75- 80 timer.

– Nå kjenner han framgang etter å ha begynt med medisin, og ikke minst så har han trua på at det skal gå bra. Det har likevel blitt noen forandringer i treningsopplegget. Det har blitt flere, men kortere økter. Det blir minst to økter om dagen, ifølge ham selv.

Faste lesere av Langrenn.com vet godt hva som bor i Sjur Røthe. 29-åringen fra Voss har blant annet seier i 5-mila i Holmenkollen og et VM-gull i stafett på sin CV. Bronse på 3-mila i VM har det også blitt.

Når man presterer på et slikt nivå og i tillegg har ambisjoner om å fortsette i øverste divisjonen er det naturlig nok ikke optimalt å ha kroppslige plager. Men etter at  spondyloartrittdiagnosen kom på plass er det tatt grep og det er tatt i bruk medisiner som har falt heldig ut.

– Jeg har fått en medisin som heter Benepali, og jeg syns at den hjelper. Jeg har flere gode dager nå, enn tidligere. Tidligere hadde jeg gjerne to til tre dager i uka hvor kroppen var vond. Det ser ut til å ha stabilisert seg på et bedre nivå nå, sier Røthe til Spondylitten.no.

Sjur Røthes plager og smerter sitter mye i korsryggen og i hoftene. For å dempe disse plagene har han også gjort noe annet som har gitt positiv effekt.

– En annen forandring jeg har gjort, er at jeg har kuttet ut å gå med drikkebelte på treningsturene. Disse beltene hadde en tendens til å klemme over de vonde punktene i korsryggen. Hvis jeg skal ha med drikke på turen nå, velger jeg en liten sekk i stedet.

Les hele saken og få enda større innsyn i sykdommen og Sjurs treningshverdag: "Sjur Røthe jobber for OL-kvalifisering til tross for spondyloartritt" hos Spondylitten.no.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut