-->

Skal undersøke påstander rundt laboratoriedata

Har gitt landet tre ukers frist på å forklare «inkonsistente» data.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Verdens Antidopingbyrå gir Russland tre ukers frist på å forklare at data som er utlevert fra landets omstridte antidopinglaboratorium framstår «inkonsistente».

Det ble klart etter mandagens styremøte i Verdens Antidopingbyrå (WADA) i Tokyo. I en uttalelse gjengitt av det franske nyhetsbyrået AFP bekrefter WADA at undersøkelser vil bli igangsatt i saken.

Russland har tre uker på seg til å forklare funnene som skal være gjort.

Det var den tyske TV-kanalen ARD, som har vært ledende i avsløringen av russisk dopingjuks, som fredag meldte at Russland mistenkes for å ha manipulert laboratoriedataene før de i fjor ble gjort tilgjengelige for WADAs representanter.

Full tilgang til laboratoriets database, og til lagrede prøver, var blant forutsetningene da Russlands antidopingbyrå RUSADA ble tatt inn i varmen igjen, en avgjørelse som var omstridt og ble kritisert av flere.

Rapport

WADA-styremedlem Linda Hofstad Helleland var blant dem som stemte mot da den nesten tre år lange utelukkelsen ble opphevet for ett år siden.

Det velinformerte nettstedet insidetheegames meldte i forkant av mandagens WADA-styremøte i Tokyo at antidopingtoppene ville få forelagt en rapport med informasjon som angivelig viser at Russland manipulerte databasen før den ble gjort tilgjengelig for WADA.

Om manipulasjon av databasen blir bevist, kan det få enorme konsekvenser for russisk idrett og russeres tilgang til å konkurrere internasjonalt. Da RUSADA-utelukkelsen ble opphevet, gjorde WADA det klart at nye brudd på betingelsene ville føre til «de strengeste mulige sanksjoner».

Motsatt effekt?

Ironisk nok kan mistankene om manipulasjon i første omgang få motsatt effekt. WADAs analyse av databasen har avdekket dopingmistanke mot en rekke utøvere, hvorav 12 vektløftere allerede er suspendert.

En rekke internasjonale særforbund har mottatt informasjon som grunnlag for å innlede dopingsaker. Om informasjonen i databasen nå vurderes som upålitelig, kan det bli problematisk å gå videre med disse sakene, iallfall umiddelbart.

Det melder blant andre ARD-journalist Nick Butler på Twitter.

Han gjør det også klart at ankeprosessen gjør at det trolig kan bli en lang vei fram mot en eventuell ny utelukkelse av Russland, og at prosessen kanskje ikke kan fullføres i tide til å stenge Russland ute fra neste års OL.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus