Resultater: Rekordløpet Lier| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5| Ep. 6|
Langrennstrenere på plass ringside under NM på Ski. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Langrennstrenere på plass ringside under NM på Ski. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Skitrener: - Foreldre, skjerp dere!

- Dette har gått aldeles for langt, tordner Lars Freng overfor nettavisen Langrenn.com.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

- Vi opplever at foreldre ber om å få se samlingsprogrammet før de melder barna sine på til kretssamling i langrenn.

Det er Lars Freng, mange årig langrennstrener, blant annet i hedmarksklubben Brøttum IL og i Team Gudbrandsdalen, som forteller dette til Langrenn.com.

- Det virker som de skal kvalitetssikre at vi trenere har den rette kompetansen og at vi inviterer til en samling som er bra nok og har det riktige innholdet, fortsetter Freng.

- I tillegg har vi fått et utstyrshysteri hvor løpere helt ned i 10-12 års alder har for mange ski og også skal teste ski foran renn.

- Det blir så mye press på ungen om at de skal prestere. Vi voksne må heller si "lykke til" og "jeg skal heie på deg ute i løypa".

- Foreldre skal ikke rope til 10-åringer at de ligger "12 sekunder etter Ola". Sekundering blant de yngste er noe stort tull. Det skal være idrettsglede.

- Jeg har selv vært der og gjort dumme ting, men våknet opp etter hvert og har forstått at det ikke er slik vi skal hjelpe ungene våre i langrennsporten.

- Dette har gått aldeles for langt, dette må vi få vekk og nå må foreldrene skjerpe seg og vi i Ski-Norge må begynne å bruke huet, understreker Freng.

Bygge selvtillit og kunnskap
Lars Freng mener også at vi må bidra til at den oppvoksende generasjonen tilegner seg egen kunnskap.

- Hvis vi ser det store bildet, hva er da en ungdom, jo, en som er på vei til å bli voksen, understreker Freng.

- Om vi da legger alt i hendene på dem, og smører ski og styrer på, da vil de være hjelpeløse den dagen de er 19-20 år.

Selv begynte Freng å smøre sine egne og andres ski fra han var 13 år gammel. På samme måte ønsker han at dagens unge og fremtidens voksne selv skal få mulighet til å ta i et tak.

- Vi må bygge selvtillit, blant annet gjennom å la ungdomsløpere og juniorer smøre sine egne ski til trening.

- Vi voksne må gi tips og også hjelpe til, men de må selv stå for smøringen, forklarer langrennstreneren.

- Hvorfor ikke la ungene få mulighet til å lære. Nå bærer vi de fram på gullstol, og da får vi ikke skiløpere som voksne, påpeker Freng og fortsetter;

- Det som nå skjer er at de ikke lærer seg de grunnleggende ferdighetene inne skismøring, og når de da flytter hjemmefra i en alder av 19-20 år, så er de redde for å smøre ski, og velger heller å legge opp.

- Dette gjelder spesielt jentene. Vi må gi dem pusterommet til å kunne bli skiløpere, hvis ikke velger de fort skole i stedet. Vi må gi dem et godt miljø som gjør at de trives og fortsetter som langrennsløpere.

Dyre samlinger i høyden
- Du kan godt si at dette er et hjertesukk fra en "forbannet trener", men når vi først er i gang har jeg også lyst til å si noe om skisamlinger.

- Hvorfor må vi reise på dyre samlinger til høyden med ungdommer og juniorer, spør Lars Freng, og svarer selv kjapt på det relevante spørsmålet;

- I Team Gudbrandsdalen har vi hjemmesamlinger. Det fungerer som bare det!

- Så det blir ikke en flytur nedover i Europa nå i høst?

- Aldri i verden om Team Gudbrandsdalen skal til høyden i høstferien, parerer den rutinerte treneren.

Norgescup er bra nok
Lars Freng synes også det er leit at mange gode løpere velger å legge opp, bare fordi at de opplever at gapet opp til løpere som Bjørgen og Johaug er for stort og for vanskelig å tette igjen.

- Det er synd at altfor mange mener at NM og Norgescup ikke er bra nok.

- Vi som trenere og Skiforbundet må legge opp til, og også kommunisere ut, at Norgescup er attraktivt og et god mål, og at man ikke nødvendigvis må hevde seg i verdenscupen for å drive med langrenn.

Sa nei til flere par ski
Til Langrenn.com forteller Lars Freng også at et familiemedlem av ham gikk så fort på ski at hun fikk tilbud om flere par ski fra en skiprodusent.

- Nei, vi vil ikke ha flere par, det holder med 2 par, så skal vi heller smøre disse skiene skikkelig, var svaret jeg ga til skifabrikken.

- Hadde foreldrene jobbet mere med skiene selv, så hadde ungene hatt bedre ski, som følge av at foreldrene hadde kjent skiene og blitt flinke til å smøre. Da holder det med 2 par.

- Dyre smurningsprodukter er også noe vi har vært svært forsiktige med å bruke på unges ski. Men dessverre er ikke alle like restriktive.

- Foreldre må tenke seg om, de må ikke hause opp ungene sine.

Den optimale resepten
- Har du avslutningsvis noen gode råd å gi til mødre og fedre av unge håpefulle skiløpere?

- Skigleden og det at man har det moro sammen, det er hva som skal være i fokus, sier Freng.

Han poengterer at i Team Gudbrandsdalen jobber de etter en slik mal.

- Løperne skal videre trene godt sammen og hjelpe hverandre.

- Om man er syk eller skadet og ikke kan trene, så skal man om mulig allikevel møte opp på treningene, ikke for å trene, men for å ta del i lagbyggingen og også være en del av laget, avrunder Lars Freng.

Se også
* En rekke spesialartikler om trening for ungdom og juniorer


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse