-->
Illustrasjonsbilde med Damien Renard (tv) og Espen Hultgreen Weltzien. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde med Damien Renard (tv) og Espen Hultgreen Weltzien. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Skogens idrett flytter VM fra juli til oktober - Med flere forbehold

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Det svenske orienteringsforbundet har til Langrenn.com sendt nedenstående informasjon:

Hoppet lever om ett orienterings-VM i oktober – beslut senast 1 juli

Ambitionen är att orienterings-VM avgörs i oktober, men det förutsätter att i princip samtliga medlemsnationer kan delta på rättvisa villkor. Definitivt beslut fattas senast 1 juli. "Nu har vi mer att förhålla oss till. Det är bra för vår vidare planering", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Den gångna helgen hade Internationella Orienteringsförbundet (IOF) ett councilmöte där en av punkterna var det internationella tävlingsprogrammet, vilket liksom samhället i övrigt har blivit kraftigt påverkat av coronapandemin.

Nyligen meddelades att sprint-VM i Danmark inte kommer att avgöras 6-11 juli som planerat, att EM i Estland ställs in liksom världscupfinalen i Italien.

Nu slår IOF fast att målsättningen är att VM flyttas till oktober, men för att mästerskapet ska bli av krävs att i princip alla potentiella deltagare faktiskt kan vara med (om ett fåtal nationer hindras av reserestriktioner kan det vara okej), samt att de aktiva kan förbereda sig på ett vettigt sätt inför VM. Det sistnämnda handlar om att de ska kunna röra sig fritt och därmed träna orientering senast tre månader före VM.

Beslut ska fattas senast den 1 juli.

- Nu har vi mer att förhålla oss till; när IOF har som ambition att genomföra VM i höst samt ett datum för deadline när de tar definitivt besked. Det är bra för vår vidare planering och vi hoppas nu att läget och därmed restriktioner snart förändras så vi kan genomföra läger på hemmaplan tillsammans med landslaget, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.

- Tills vidare fortsätter vi med att stötta landslagslöparna i deras hemmiljöer och ska efter påskhelgen köra igång med lite digitala träffar med landslagsgrupperna.

Om VM inte kan avgöras i oktober ställs det in. Då kommer Danmark istället att erbjudas att vara VM-arrangör längre fram.

Gällande junior-VM i Turkiet – ursprungligen planerat till månadsskiftet juni-juli – så ska det arrangeras senast 31 oktober. Förutsättningar är även här att de flesta nationerna kan delta samt att de aktiva kan träna orientering ett par månader före mästerskapet. Kan JVM inte arrangeras före november ställs det in, och i så fall är tanken att nästa års JVM ska addera en speciell klass för de aktiva som är sistaårsjuniorer i år.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus