Marit Bjørgen og Petter Northug. Foto: NordicFocus.

Marit Bjørgen og Petter Northug. Foto: NordicFocus.

Skråblikk på idrettsåret 2010

Flere skiløpere er funnet verdig en plass i NTB's skjeve oppsummering.
Tips en venn  Skriv ut

Årets supermann
Thor Hushovd knuste konkurrentene i spurten og vant proffenes fellesstart i sykkel-VM. Ikke bare ble han Norges første vinner av tittelen som er blant idrettsverdens tyngste, den profilerte dopingmotstanderens triumf ga også sporten hardt tiltrengt troverdighet og løftet dens rykte. Gullmedaljen fikk det snart trangt i premieskapet, for supermannen fra Grimstad var et temmelig opplagt valg i de mange kåringene av årets største norske idrettsprestasjon.

Årets superkvinne
Marit Bjørgen var den ubestridte dronningen av Vancouver-OL. På fem starter sikret hun seg tre gull, sølv og bronse. I form virket hun nesten uovervinnelig, og i den nye sesongen radet hun opp et tosifret antall strake seirer før hun for annet år på rad valgte bort Tour de Ski til fordel for mesterskapsoppladning. Dermed ga også hun sporten sin et løft, ved å la andre få vinne litt også.

Årets gjennombrudd
Cecilia Brækhus sjarmerte publikum og presse med sitt vinnende vesen og knuste motstanderne med sine ditto slagkombinasjoner. Som verdensmester slo og smilte hun seg til en plass i nyhetsbildet som tidligere ville vært utenkelig for en såpass perifer og nivåsvak idrett som proffboksing for kvinner.

Årets storkjeft
- Jeg gikk ikke maks på oppløpet en gang. Jeg hadde et gir til, sa Petter Northug etter å ha slått Axel Teichmann i gullduell på femmila i OL. Dermed tok han førsteplass også på lista over årets mest breiale uttalelser, hårfint foran Petter Northugs «verdenscupen er avgjort. De trenger ikke å sende de siste rennene på TV engang. Det blir bare å stemple inn». Det var Northug også på de tre-fire neste plassene...

Årets tordentale
Brede Hangeland er en sindig mann. Da landslagskapteinen hevet røsten i garderoben på stillingen 0-1 ved pause mot Island i første EM-kvalifiseringskamp, skjønte alle at det var alvor. Hangeland utlignet selv med sitt første landslagsmål, og Norge ga seg ikke før laget sammen med VM-medaljevinnerne Spania, Nederland og Tyskland var alene om å overvintre med full poengpott.

Årets hardhaus
Petra Majdic brakk fire ribbein da hun føk ut av løypa og falt tre meter ned i en steinrøys rett før OL-sprinten. Hun stilte likevel i rennet, og hun gråt av smerte mellom heatene. Etter kvalifisering og tre utslagsrunder hadde hun bronse. Det er lett å forstå at hun vurderte medaljen som «diamantbesatt gull».

Årets holdepunkt
VM-finalen i fotball virvlet mange av tilværelsens holdepunkter opp i lufta og slapp dem ned på uventede steder. Et spansk landslag med vinnerinstinkt slo et brutalt og stilløst Nederland, akkompagnert av en vuvuzelakakofoni. Barcelona-spiller Andres Iniesta feiret sitt vinnermål ved å hedre en Espanyol-spiller. Det første VM i Afrika var også det best arrangerte noen gang. Det var som å være på feil klode, var det ikke for dommerne: Vinnermålet ble scoret på kontring etter en stygg dommerfeil i motsatt ende av banen.

Årets gullresept
Ett nytt punkt bør inn på toppidrettssjef Jarle Aambøs huskeliste før neste OL: Å be kronprins Haakon om å holde seg hjemme. Så lenge kronprinsen var i Canada, reiste han fra norsk skuffelse til norsk skuffelse. Så snart han reiste hjem, startet gullrushet.

Årets forbilde
Ola Vigen Hattestad følte seg ikke helt på topp og ga frivillig fra seg plassen på OL-laget i sprintstafett. Inn kom Øystein Pettersen, som etter seiersløpet i spann med Petter Northug hyllet Hattestad som den største suksessfaktoren. - Ola er en stor idrettsutøver, men en enda større lagspiller. Han er et forbilde for oss alle, sa Pettersen.

Årets selvbilde
Luis Suárez sammenlignet seg med Gud, men andre så Uruguay-spissen som «djevel», «vampyr» og «kannibal». - Nå er det jeg som har Guds hånd, skrøt Suárez etter at han nektet Ghana semifinaleplass i VM med en viljehands på streken. Men det er kort vei fra himmel til helvete, og avisene skrev om «djevelens hånd». Da Suárez før jul bet en motspiller i halsen, fikk han flere økenavn.

Årets Jekyll ute, Hyde hjemme
Anthony Annan sto for tidenes VM-innsats av en norsk eliteseriespiller og hjalp Ghana nesten til semifinale, men på veien mot suverent Rosenborg-seriegull uten tap huskes Annans klubbsesong best for en finger i rumpa på André Muri og bitemerker i Tor Hogne Aarøys bryst.

Årets hubris
FIFA-styret har i valget av VM-arrangører forelsket seg i land med store utfordringer. Etter Sør-Afrika og Brasil følger Russland og Qatar, og etter førstnevntes kjempesuksess kan man i valget av sistnevnte ha overskredet grensen til overmot med flere mil. Den lille halvøya med snaut to millioner mennesker og sommertemperatur langt oppe på 40-tallet trenger sine oljemilliarder for å kjøpe seg fri fra at Qatar i utgangspunktet er omtrent like godt egnet for fotball-VM som Maldivene er for å arrangere vinter-OL.

Årets tjuvstart
Dagen før Annette Sagen skulle gjøre det første hoppet i den nye Holmenkollbakken, satte Bjørn Einar Romøren og 11 andre mannlige hoppere utfor fullt klar over at det var pressefolk i anlegget. Det ble tidenes mest omtalte tjuvstart, som fylte sportssidene og sportssendingene i dager og uker.

Årets skandale
Erik Tysses positive dopingprøve på CERA (tredje generasjons EPO) var en hard og uventet smell for norsk friidrett. Kappgjengeren har de siste årene tatt store steg mot verdenstoppen. Den positive prøven ble kjent like før EM i Barcelona, der han ville vært medaljekandidat. Han er første nordmann som har testet positivt på CERA. Tysse bedyrer sin uskyld, og saken mot ham er ennå ikke avgjort.

Årets avvenning
Tiger Woods måtte på avvenningskur for sin sexavhengighet etter fjorårets utroskapsskandale. Hvor godt avvenningen lyktes er det vanskelig å si, men det ble iallfall ikke flere sexskandaler. Helt sikkert er det at han ble vennet av med sitt overlegne spill. For første gang i proffkarrieren vant ikke Woods en turnering hele året.

Årets pompøse
England var i sorg etter at David Beckhams avrevne hælsene kostet ham fotball-VM. Så langt gikk det at hoffpoet Carol Ann Duffy skrev et heltedikt med Beckham i rollen som hovedperson i Homers epos «Iliaden». Også Akilles hadde som kjent trøbbel med hælsenen.

Årets nostradamus
- Jeg skal vinne eller dø, sa akeren David Kumaritashvili til sin far før han reiste til OL i Vancouver. Noen timer før åpningsseremonien døde unggutten fra Georgia da han veltet under trening i den svært vanskelige OL-banen.

Årets enkleste ergo
Da blekkspruten Paul ble verdensberømt ved å tippe rett vinner i kamp etter kamp under fotball-VM, påpekte en dansk zoologiprofessor at blekkspruter er fargeblinde. Altså må Pauls valg av nasjonsfarger ha vært tilfeldig. Hvilket fører oss til den opplagte konklusjonen, at iallfall én dansk zoologiprofessor mangler humoristisk sans.

Årets ketsjupeffekt
Canada vant ikke et eneste gull i sine to første olympiske leker på hjemmebane (Montreal 1976 og Calgary 1988). Da det omsider løsnet i Vancouver-lekene, fløt det gull ut over hele tallerkenen. 14 gull i ett vinter-OL har ingen nasjon greid tidligere. Rekorden på 13 gull, satt av Sovjetunionen i 1976 og tangert av Norge i 2002, ble slått.

Årets tradisjon
Den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva har gjort det til tradisjon å dumme seg ut i Oberhof. Året etter at hun skjøt stående på liggende skyting og bommet fem ganger, la hun seg i år ned på skive 1 og plaffet løs på skiven ved siden av. - Publikum synes nok det er gøy, men ikke jeg, sa Domratsjeva, som neppe gleder seg veldig til Oberhof-rennene annen helg i januar.

Årets sukk
Det er ikke nytt at kvinnelige idrettsutøvere sliter med å få oppmerksomheten de fortjener. Derfor er det kanskje ingen stor overraskelse, men likevel verd et oppgitt sukk, at galopphesten Zenyatta for annet år på rad tok annenplassen i det amerikanske nyhetsbyrået APs kåring av årets kvinnelige idrettsutøver.

Årets «skulle fulgt bedre med i mattetimene»
Gabons spillere jublet og feiret etter 1-2-tapet for Zambia i afrikamesterskapet i fotball, fordi de trodde at det resultatet ville sende laget videre. Det var vanskelig å avgjøre om skuffelsen eller forlegenheten var størst da de ble gjort oppmerksomme på at de var utslått med færre scorede mål i innbyrdes oppgjør mot Zambia og Kamerun.

Årets moteløver
Vi har hørt at klær gjør mannen, men åpenbart gjør de også idrettsutøveren. Thomas Ulsruds norske curlinglag stilte med klovnebukser i OL og ble plutselig blant vinterlekenes mest profilerte utøvere. De fikk hundretusenvis av Facebook-venner og ble omsvermet som få på veien mot OL-sølv. Med klovnebukser tok Ulsruds lag sølv også i VM før året ble kronet med EM-gull før jul.

Årets duracellkanin
John Isners første kamp i Wimbledon-turneringen i tennis varte i 11 timer og fem minutter. Han holdt serven 69 ganger på rad i siste sett mot Nicolas Mahut, men i neste kamp var batteriet flatt. Helt tappet for energi tapte han i strake sett på en drøy time.

Årets tolk
Sani Kaita ble truet på livet etter at han ble utvist i fotball-VM og Nigerias 1-0-ledelse ble til 1-2-tap mot Hellas. En talsmann for Nigerias tropp bagatelliserte truslene med følgende lommeparlørperle: - Når en tysker sier han skal drepe deg, så er du trolig død om en uke. Når en nigerianer sier det, betyr det at han er skuffet over deg.

(©NTB)


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut