Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km K: Kvinner| Menn| 10/15 km jaktstart F: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km K: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Petter Northug etter å ha spurtet fra Sveriges ankermann og sikret norsk stafettgull under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Petter Northug etter å ha spurtet fra Sveriges ankermann og sikret norsk stafettgull under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Skråblikk på idrettsåret 2015

Petter Northug, Marit Bjørgen og Heidi Weng er blant de sentrale skikkelsene når NTB med glimt i øyet oppsummerer idrettsåret 2015.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


Årets seiersmaskin
Selv da hun etter sin beste sesong tok pause fra konkurranser for å få barn, fortsatte Marit Bjørgen å håve inn seirer.

FIS besluttet å endre måten man teller verdenscupseirer, og vips så spratt gravide Bjørgen opp fra 75 til 102 seirer.

Dermed føk hun forbi både Ingemar Stenmark og Ole Einar Bjørndalen og har bare fristilsutøver Conny Kissling (106) foran seg.

Årets skivebom
Etter å ha satt EM-toget på skinner med fornuftige grep, mistet Per-Mathias Høgmo hodet med et vanvittig laguttak i den avgjørende kvalifiseringskampen mot Ungarn.

Det gikk som det måtte, og Norges sluttspilltørke fortsetter.

Det er synd å si det, men om trenerduellen med Bernd Storck hadde vært en boksekamp, ville ringdommeren stoppet den i 1. runde.

Årets comeback
Tre og en halv måned etter at Aksel Lund Svindals hælsene røk, kjørte han helt uten konkurransetrening inn til sjetteplasser i super-G og utfor i VM.

Som ikke det var imponerende nok: I den nye sesongen vant han fem av de seks førjulsrennene i fartsdisiplinene i den nye sesongen.

Årets karma
Sepp Blatter vant alle maktkamper og hevnet seg på alle som prøvde å rydde opp i ukulturen han var ansvarlig for som FIFA-president.

Da var det fullt fortjent at forholdet til Michel Platini skulle bli hans fall.

Det var Blatter som i 2002 fikk Platini til å stille mot Per Ravn Omdal og utnytte sitt store navn for å få en klar og tydelig stemme mot ukulturen skjøvet ut av FIFA-styret.

Årets mediestyring
Nesten hele året var Petter Northug i nyhetene, om han vant fire gull i VM, trente for nye bragder eller kranglet med skiforbundet om ny landslagsavtale.

Ingen norsk idrettsutøver var mer omtalt. Bare de 50 dagene han gikk med fotlenke for å sone fyllekjøringsdommen var det stille om trønderen.

Norske medier tiet om det for ikke å komme på kant med Team Northug.

Årets mest misvisende
Gjennom hele NHL-sluttspillet beskrev New York Rangers hodeskaden til Mats Zuccarello som en «upper body injury», en skade i overkroppen.

Først da sesongen var over ble det kjent at han hadde pådratt seg kraniebrudd og var så alvorlig skadd at han en stund mistet evnen til å snakke.

For ikke å gi motstanderne informasjon har NHL-lag for vane å begrense seg til å si om skader er over eller under beltestedet.

Årets minst berettigede harme
Suzann Pettersen fikk gjennomgå da hun i Solheim Cup påpekte et amerikansk regelbrudd og insisterte på å få poenget.

Golfsporten har uskrevne regler som burde gått ut på dato samtidig med OLs amatørreglement.

På en bølge av indignasjon spilte USA seg til seier, og «Tutta» så seg nødt til å beklage.

Årets taktskifte
Tennisveteranen Martina Hingis måtte vente 17 år mellom sin tredje og fjerde Wimbledon-tittel, men bare et døgn til før hun vant den femte.

Med indiske makkere vant sveitseren både kvinnedouble og mixed double i London, og hun gjentok bedriften i US Open.

Årets selvkritikk
Heidi Weng var langt nede etter å ha avsluttet minitouren i Ruka en runde for tidlig.

– Jeg er kanskje verdens største idiot av og til. Jeg vet ikke hva det neste blir, kanskje å gå feil vei i løypa, sa langrennsstjernen.

Årets investering
Pengene fotballklubben Cambridge tjente på sin lukrative FA-cupomkamp mot Manchester United gikk rett i do.

Det var klubbens tilhengere godt fornøyd med.

Pengene ble nemlig investert i å fikse de lite tiltalende toalettene på hjemmearenaen Abbey Stadium.

Årets tvekamp
Verdens to største særforbund, FIFA (fotball) og IAAF (friidrett), konkurrerte om å ha de dårligste og mest korrupte lederne.

13 FIFA-ledere ble pågrepet og siktet for korrupsjon i forkant av kongressen som gjenvalgte Sepp Blatter. Han ble tvunget ut, suspendert og utestengt i åtte år.

Avgått IAAF-president Lamine Diack ble anklaget for å ha latt seg bestikke for å skjule russiske dopingsaker, og hans etterfølger Sebastian Coe fikk også ubehagelig søkelys på seg.

Årets tolk
Etter VM-gullet i super-G fortalte østerrikske Anna Fenninger om opplevelsen på engelsk, men kom i trøbbel da en journalist på pressekonferansen ba henne om å gjenta det på tysk.

– Ja, men hva var det jeg sa, da?

Årets hemmeligste
Norske medier prøvde å teppedekke Martin Ødegaards overgang til Real Madrid, men det var ikke så lett. Hans debutkamp for B-laget Castilla ble spilt for lukkede dører.

Med henvisning til spanske journalister, lokale radiostasjoner og Ødegaards agent ble det oppnådd enighet om at han hadde to målgivende pasninger.

Senere viste det seg at han var tredje sist på ett mål i 3-3-kampen.

Årets navn
Høyreback Lucy Bronze scoret avgjørende mål både i åttedelsfinale (mot Norge) og kvartfinale på Englands vei mot bronse i kvinne-VM i Canada.

Det var beste engelske VM-plassering i fotball siden 1966.

Neste gang en engelsk mesterskapstropp tas ut, vil det ikke skade å hete Gold.

Årets storebror
Tour de Ski-arrangøren meldte i en pressemelding i sommer stolt at spurten opp monsterbakken i Val di Fiemme ble sett av 17.233.955 TV-seere i ulike land.

Alle som synes overvåkingssamfunnet nærmer seg George Orwells skrekkvisjoner fikk dermed sine anelser bekreftet:

Tour de Ski-arrangøren, om ikke andre, ser deg!

Årets språkblemme
– Det blir vanskelig når forsvaret ikke snakker samme språk. Søramerikanerne kan ikke engelsk og forsto ikke taktikken, klaget keeper Johan Wiland etter Malmös første bortekamp i mesterligaen.

Åge Hareide ansatte språktrener, men det hjalp lite. Antall baklengsmål doblet seg i hver kamp fra to i Paris til fire i Ukraina og åtte i Madrid.

Hareide står overfor nye språkutfordringer som Danmarks landslagssjef.

Årets saltsår
Hver gang Robert Lewandowski herjer på fotballbanen, minnes Hødd om hvilken genistrek det var å nekte ham prøvespill i 2007 for å spare noen kroner på flybillett fra Polen.

I september raserte han rekorder ved å vende 0-1 til 5-1 for Bayern München mot Wolfsburg med fem mål på under ni minutter.

Årets superhelt
Serena Williams var nesten ustoppelig på tennisbanen, men bare nesten.

Et sjokktap mot Roberta Vinci i semifinalen i US Open nektet henne å bli den første siden Steffi Graf i 1988 med seier i alle årets Grand Slam-turneringer.

Mest stolt var hun likevel av å ha spurtet etter en telefontyv og fått ham til å levere tilbake tyvegodset.

– Lytt til din indre superhelt og sto opp for det som er rett, skrev hun i en opprømt Facebook-melding ledsaget av bilde av seg selv i Supergirl-drakt.

Årets tidsmaskin
Siden 1989 har tilhengere av baseballklubben Chicago Cubs trøstet seg med datoen 21. oktober 2015.

Det var den dagen Marty McFly reiste fram i tid til i filmen Tilbake til framtiden 2 og kom til en verden hvor Cubs var mester.

I stedet ble det dagen da Cubs ble slått ut av sluttspillet i semifinalen, og titteltørken som har vart siden 1908 vokste til 107 år.

Årets oppgradering
– Jeg er så god som ny, sa Mats Zuccarello da han møtte til sesongoppkjøring med New York Rangers etter den skremmende hodesmellen på pådro seg i sluttspillet og som gjorde at han i flere dager var uten evne til å snakke.

Det viste seg at han var bedre enn ny, for Zuccarello sto fram som Rangers' beste spiller i høst.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus