Martin Johnsrud Sundby jubler for sammenlagtseieren i Ski Tour Canda 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Martin Johnsrud Sundby jubler for sammenlagtseieren i Ski Tour Canda 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Skråblikk på idrettsåret: – Norsk langrennssport er vant til å posere med bulende muskler ...

Idrettsåret 2016 oppsummeres med et skråblikk på dette viset:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

 

Årets redningskvinne

Sarah Louise Rungs medaljefangst i Rio de Janeiro overgikk alle de øvrige norske deltakernes utbytte i OL og Paralympics til sammen.

Svømmeren, som er lam fra livet og ned etter en mislykket operasjon, vant to gull, en sølv og to bronse.

I OL ble det fire norske bronse, i Paralympics vant Rungs lagkamerater en medalje av hver valør.

Årets pokerspiller

Magnus Carlsen sto lenge i fare for å tape VM-tittelen i sjakk til forsvarsgeniet Sergej Karjakin, men slo tilbake. Før siste ordinære parti besluttet han å kaste bort muligheten til å avgjøre med hvite brikker og forberede seg til omspillet med hurtigsjakk.

Mange var skeptiske, men Carlsen utklasset en Karjakin som medga at han ikke greide omstillingen til hurtigsjakk.

Årets ringvrak

Norsk langrennssport er vant til å posere med bulende muskler som en selvsikker bokser på vei inn i ringen, men så i høst ut som Cecilia Brækhus' motstandere pleier etter kamp:

Med blått øye, sprukken leppe og senket blikk.

Først ble Martin Johnsrud Sundby straffet for feil bruk av astmamedisin, deretter avga Therese Johaug positiv dopingprøve etter å ha brukt leppekrem med steroider.

Årets buklanding

Per-Mathias Høgmo signaliserte store ambisjoner da han ble landslagssjef i fotball. Tre år og 35 kamper senere var det slutt, etter at en ny kvalifisering var spolert.

Høgmo tapte over halvparten av sine kamper, deriblant de seks siste kvalifiseringskamper mot lag rangert blant de 200 beste i verden.

På årets siste FIFA-ranking deler Norge 83.-plassen med Færøyene.

Årets comeback

For annen gang gjorde Aksel Lund Svindal et fantastisk comeback etter en alvorlig skade. Han ødela korsbåndet og pådro seg bruskskadet i kneet da han falt i Kitzbühel i januar, og så sent som i høst var Svindal usikker på om han kunne fortsette karrieren.

Da han 313 dager etter skaden var tilbake i verdenscupen, gjorde han det med 2.-plass i super-G, slått bare av lagkamerat Kjetil Jansrud.

Årets gullsmeder

Michael Phelps (31) og Usain Bolt (30) fullførte sine overdådige OL-karrierer med henholdsvis fem og tre gull i Rio de Janeiro.

Phelps utvidet sin samling til 23 olympiske svømmegull (i tillegg til tre sølv og to bronse), mens Bolt har vunnet 100 meter, 200 meter og stafett i tre OL på rad.

Årets rolleskifte

Alt handlet om Cristiano Ronaldo på Portugals vei mot EM-gull i fotball, helt til superstjernen gråtende ble båret ut med skade tidlig i finalen.

Med Pepe og keeper Rui Patrício i hovedrollene ble favoritten Frankrike kneblet, og i ekstraomgangene var det en reserve med bare 15 minutters EM-spill før finalen som scoret vinnermålet. Édercito António Macedo Lopes, kjent som Éder, ordnet Portugals første fotballtittel, og kaptein Ronaldo kunne gråte også av glede.

Årets bøyg

Thomas Bach og hans IOC-styre ble anbefalt å utelukke Russland fra Rio-OL etter avsløringen av organisert, statsstyrt doping, men valgte å gå utenom.

Avgjørelsen ble overlatt til det enkelte særforbund, og Russland ble fjerde beste nasjon i sommerlekene med 19 gull, 18 sølv og 19 bronse.

IPC-president Philip Craven og hans styre viste større mot da Russland ble utestengt fra Paralympics.

Årets kåring

West Ham-fansen viste humor og originalitet da de i desember kåret stolpen til lagets beste i 1-0-seieren mot Hull, etter at den stoppet tre avslutninger.

Ut fra samme tankegang kunne Thomas Bach kåres til årets mest verdifulle mann i russisk idrett. Han var stolpe da dopingmotstanderne været en scoring, og det berget 56 russiske OL-medaljer.

Årets festbrems

Ryan Lochte greide å ødelegge det meste av godviljen USAs OL-tropp skaffet seg under sitt gullrush i Rio-OL.

Sammen med kamerater i svømmelaget gjorde han i fylla hærverk på en bensinstasjon og ble konfrontert av sikkerhetsvakter, men fortalte offentlig at de var utsatt for væpnet ran.

Det ble et amerikansk PR-mareritt da sannheten kom for en dag, og Lochte mistet nær 10 millioner kroner i sponsor- og premiepenger.

Årets gest

Ada Hegerberg vant mesterligaen med Lyon etter å ha scoret i finalen, og hun ble av UEFA kåret til årets spiller i Europa.

Da hun på NISO-gallaen ble hedret som årets norske profil, ga hun derimot prisen videre til Ingvild Stensland, som nettopp hadde satt karrierepunktum.

En flott gest fra en stor spiller til en annen.

Årets brannslukker

Nord-Irland kom til fotball-EM med et nederlagstippet lag og tidenes mest smittende supportersang, "Will Grigg's on fire". 

Landslagssjef Michael O'Neill ville ha satt tribunene i brann ved å sette inn Grigg, men spissen ble sittende på benken i alle fire kamper.

Likevel ble det sunget mer om ham i EM enn om noen annen spiller.

Årets jubileum

Engelsk fotballs "years of hurt" siden VM-tittelen i 1966 nådde i år 50, og jubileet ble feiret med en fiasko av det uforglemmelige slaget, da Roy Hodgsons landslag tross et tidlig ledermål tapte 1-2 for Island i åttedelsfinalen i EM. Det var som et konsentrat av alle de 50 årene med lidelse.

Årets dominoeffekt

Tyskland hadde aldri slått Italia i et sluttspill, men slo ut italienerne på straffespark i fotball-EM.

Frankrike hadde aldri slått Tyskland i en utslagskamp i EM eller VM, men vant 2-0 i semifinalen. Portugal hadde tapt for Frankrike 10 ganger på rad over 40 år, men vant 1-0 i EM-finalen.

Årets magreste trøst

Med fire bronsemedaljer i Rio-lekene ble Norge best på medaljestatistikken av alle land som verken vant gull eller sølv.

USA (46-37-38) ble best av alle, Malaysia (0-4-1) best av alle uten gull, Norge (0-0-4) best av dem uten gull eller sølv.

Det ga Malaysia 54.- og Norge 74.-plass av de 87 nasjonene med OL-medalje, i første sommer-OL siden 1984 uten norsk gull.

Årets navneskifte

Etter 26 år med "Tippeligaen" bytter Norges Fotballforbund navn på eliteserien til ... Eliteserien!

Ut fra det som er vist på norske arenaer senere år inviterer NFF dermed til beskyldninger om å ha gitt serien et sarkastisk navn.

Årets oppriktigste

Lytt til selvskryt, for det kommer som kjent fra hjertet. 

"Jeg kom som en konge og reiser som en legende", tvitret Zlatan Ibrahimovic da han forlot Paris Saint-Germain.

Årets oddsbombe

Leicester vant Premier League til over 5000 i odds. I verdens mest pengestinne liga tviholdt manager Claudio Ranieri på sitt mantra om at lagets eneste mål var å berge plassen, og han belønnet spillerne med gratis pizza for gode prestasjoner.

Da regningen ble gjort opp etter siste pizzafest var Leicester ti poeng foran nærmeste rival.

Årets overilte

Stephen Curry hjalp Golden State Warriors til ny NBA-rekord med 73 seirer i grunnserien og ble enstemmig valgt til sesongens mest verdifulle spiller (MVP).

Men det var før LeBron James førte Cleveland Cavaliers til klubbens første NBA-tittel ved å vende 1-3 til 4-3 i finalen mot Warriors. "Kong" James vil alltid bli husket som NBA-sesongens ansikt.

Årets gjøkunge

John Scott, en av NHLs mest beryktede slåsskjemper, ble som en spøk stemt inn til deltakelse i allstarkampen, selv om han var flyttet ned til farmerlaget. NHL prøvde å nekte ham deltakelse for å spare ham ydmykelse, men måtte gi seg for press.

Han scoret to mål, førte Pacific-avdelingen til seier og ble i en ny publikumsavstemning kåret til mest verdifulle spiller. 

– Jeg skal ikke lyve. Det er nok en av de bedre helgene i livet mitt, sa 33-åringen.

Årets gjennombrudd

Han er fem ganger kåret til årets fotballspiller i verden, men enkelte kåringer henger høyere enn andre.

I år ble Lionel Messi for første gang kåret til månedens spiller i spansk La Liga, en kåring som ble innført i 2013.

Årets falske fjær

Atromitos betyr "fryktløs", men den greske fotballklubben bør kanskje bytte navn. Etter en flytur i ruskevær nektet spillerne å fortsette hjemreisen fra bortekamp mot Xanthi luftveien.

I løpet av sju timers busstur hjem til Aten diskuterte de hvem de kunne stille til ansvar for de psykiske lidelsene de var påført gjennom "terrorturen".

Årets generalprøve

Om det gamle ordet er sant, kan kombinerttalentet Jarl Magnus Riiber regne med en god premiere i ski-VM i Lahti.

I verdenscuphelgen i den finske skimetropolen ble han disket fra klar seier i det individuelle rennet for å ha gått feil på oppløpet, mens han i lagsprinten falt og slo skulderen ut av ledd.

Årets mest uhørte

Fem millioner mennesker var ute i gatene og feiret at Chicago Cubs ble baseballmester for første gang på 108 år.

Så beryktet var klubbens titteltørke at en verden med Cubs som mester i manges øyne var like utopisk som en med Donald Trump som president.

Årets quid pro

Sepp Blatter og Michel Platini fikk ikke bare sine etterfølgere som henholdsvis FIFA- og UEFA-president, de fikk også sine korrupsjonsutestengelser nedsatt med to år "som takk for det de har gjort for fotballen".

Å trampe noe i søla og ødelegge dets rykte er altså ifølge FIFAs etiske komité en formildende omstendighet.

Se også
* Johannes Høsflot Klæbo løftes frem som nasjonalt lyspunkt i 2016, uansett idrett

* 2016 oppsummert: Skandaler, skader, krangling, avsløringer og bortforklaringer


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut