-->
Det anslås at felleski vil stå for halvparten av skisalget i sesongen 2017/2018. Slik tar du vare på skiene. Foto: Swix.

Det anslås at felleski vil stå for halvparten av skisalget i sesongen 2017/2018. Slik tar du vare på skiene. Foto: Swix.

Slik behandler du felleski for best mulig resultat

Dette bør du gjøre med felleskiene for å få fordeler i skiløypa og oppnå akkurat de resultatene du selv ønsker.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Produktnytt

Etter braksuksessen i fjor anslår Norsk Sportsbransjeforening at felleski kommer til å stå for halvparten av det forventede salget av ski i denne sesongen.

Selv om den nye favoritten er smørefri og populær hos både mosjonister og profesjonelle utøvere, krever skien likevel behandling og kjærlighet.

Riktig utstyr er viktig for en god opplevelse i skisporet, men du må også huske å behandle og vedlikeholde utstyret på riktig måte.

Du trenger ikke et stort smøreteam og smørebuss, men det er likevel noen ting du bør gjøre for å få fordeler i skiløypa og oppnå akkurat de resultatene du selv ønsker.

Få vet hvordan de skal behandle felleskiene

Vedlikehold innebærer rens og impregnering av fellene, samt tilpasse glider. Vanlige ski må både smøres og glides, mens felleski trenger ikke festesmøring.

– Det er mange som hovedsakelig bruker skiene sine i vinterferien og påsken. Jeg opplever at en stor andel, faktisk så mye som halvparten av de som eier felleski, ikke vet at skiene må vedlikeholdes.

– Selv toppidrettsutøvere bruker felleski, men de har laget seg en rutine for preparering og rens av skiene. Det er viktig at også mosjonistene tar seg tid til å både impregnere, rense og glide skiene for å kunne få en god skiopplevelse, sier Henrik Johnsen, Racingsjef i SWIX.

Les videre nedenfor bildet
Det anslås at felleski vil stå for halvparten av skisalget i sesongen 2017/2018. Foto: Swix.
Felleski er den nye folkefavoritten. Foto: Swix.

Du bør rense og impregnere

Johnsen forklarer at det er enkelt å ta vare på felleski, så lenge du vet hva du skal gjøre og har de riktige produktene for hånd. Det trenger ikke ta lang tid eller gjøres veldig mye, for å kunne få en god skiopplevelse.   

– Det er både selve fellen til skien og glidsonene som må behandles. Fellen bør impregneres slik at snø og møkk ikke fester seg. Skien tar nemlig opp en del av skitten som ligger i sporet – akkurat som vanlige ski.

– Det er også viktig å rense fellene jevnlig med et egnet rensemiddel, som fjerner smuss og møkk og gjør skiene klare til neste skitur. Desto mer skitten snø man går på, desto oftere bør man behandle fellen og glidsonen, sier Johnsen.

Felleski er enkelt å bruke og du trenger ikke å kunne så mye om verken smøring og føre for å komme deg ut i løypa. Det gjør at skiene passer alle og en hver.

– Felleskiene gjør at du ikke trenger å ta verken vær- eller føreforhold i betraktning. Går du eksempelvis Birken kan føret variere fra slaps til hardt underlag på de største toppene.

– Går du på felleski slipper du å tenke på dette da skiene håndterer ulike forhold, og i motsetning til vanlige ski så slites ikke smøringen av, avslutter Johnsen.

– Det er samtidig viktig å presisere at enkelte fører er mer ideelle for felleski enn andre.

Les videre nedenfor bildet
felleski-1702-swix.jpg
Produktene Ski Care og Skin Cleaner fra Swix hjelper deg å ta vare på felleskiene. Foto: Swix:

Petter Soleng Skinstad vant faktisk Fredagsbirken 2016 på felleski. Han hadde allerede en rekke timer bak seg på felleski under trening og bestemte seg tidlig for å bruke de både på Birken og Fredagsbirken.

– Jeg var salig overbevist om at dette var en god ski, så jeg ville motbevise de som ikke hadde troen på felleski, og jaggu sa jeg smør. De fleste som snakket dårlig om felleski holdt plutselig munn, forteller Petter Soleng Skinstad.

Soleng Skinstad gjorde skiene klare ved å impregnere fellene og glide skiene, han er også nøye med å vedlikeholde skiene ved å rense fellene.

Ifølge Soleng Skinstad er det i terreng som krever staking at felleskiene taper mest. Både i oppover- og nedoverbakke opplever han at felleski kan være på høyde med vanlige racingski. Han har stor tro på felleski i årene som kommer.

– Alle større skileverandører lager racingfelleski og turfelleski i dag, og det kommer stadig flere som leverer til både barn og unge. Jeg tror denne typen ski kommer til å erstatte den vanlige skien for folk flest, avslutter han.

Slik vedlikeholder du felleskiene dine:

* Før skituren kan du spraye SWIX Skin Care rett på fellen, og gni lett inn med papir. Dra papiret forfra og bakover. På denne måten impregnerer du fellene slik at smuss og møkk i sporet ikke fester seg. Det hindrer også fellene fra å ise.

* Etter skituren bør du spraye SWIX Skin Cleaner på et papir og rengjøre fellene forfra og bakover. Rensen er laget for å rengjøre feller på en skånsom måte, uten å påvirke fellelimet.

* Du kan også bruke Skin Care i glidsonen på skiene, da forbedrer du gliden. Du bør vente tre minutter etter at du har påført produktet i glidsonen, for så å polere sonen med rent papir.

Dette er felleski:

* Felleski har feller integrert i festesonen, skiene ser ellers ut som andre skityper.

* Fellene er som oftest laget av mohair, som er ull fra angorageiter.

* Fellene byttes ut når de er slitt. Det angis holdbarhet for et visst antall mil.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


Lagbilde av Team Driv Trening.

SØKER SKILØPERE: Team Driv Trening – Åpner for flere mosjonister

– Vi tilbyr totalt 10 elitekontrakter hvor deltakerne får ekstra goder

Madshus-testing ved Sjusjøen. Innfeldt bilde er Madshus-ingeniøren Connor Green. Foto: Stefano Zatta / Madshus og privat.

Madshus ansatte 22-åring fra Harvard University til å bygge flaggskipet i skiparken

– Vi begynte egentlig med å kaste det meste av etablerte måleparametere

Madshus med blant andre Svein Ivar Moen tester ski for fullt ved Sjusjøen våren 2020. Foto: Stefano Zatta / Madshus.

MADSHUS: – Gutta fra racingservice fikk masse ekstra tid til å være med på disse prosessene

Skifabrikken kommer med helt ny utgave av Redline, nå versjon 3.0

Bjørn Dæhlie omkranset av DÆHLIE-ambassdører.

DÆHLIE SØKER 5 AMBASSADØRER

– Du blir en viktig brikke

Therese Johaug knytter seg til langløpslag

– Fin utfordring og ny inspirasjon i treningshverdagen

Nordlysbyen Ski. Foto: TS Foto Design.

STILLING LEDIG: Nordlysbyen ski jakter ny hovedtrener

Jobbe med hele spekteret innenfor treneryrket

Eldar Rønning gikk veldig fort på ski, men han løp også svært så fort. Her er han i front av feltet på Toppidrettsvekas 4. etappe, 3 km gateløp i Kristiansund tilbake i 2012. Til slutt ble det også seier for løperen fra Skogn. Foto: Aapo Laiho.

ELDAR RØNNING: – Jeg syklet ingenting, annet enn til og fra trening

Stiller seg tvilende til sykkelteorien som bakgrunn for trøndelags "fall"

Anders Mølmen Høst. Foto: Visma Ski Classics / Magnus Östh.

PENGENE STRAKK TIL GJENNOM 10 ÅR SOM FULLTIDS SKILØPER

Premiepenger - Sponsorarbeid - Synlighet - Studier - Deltidsjobbing