Resultater: Sykkel VM| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Slik blir det slutt på klassisk-skøyting

Teknikk - Regler

I fristilslangrenn handler det om å komme seg fortest mulig til mål, uavhengig av teknikk. I klassisk derimot, ser det ut til at det handler om å gå fortest mulig uten å bli disket for skøyting.
Tips en venn  Skriv ut

Stadig oftere ser man langrennsløpere, både norske og utenlandske - gode og dårlige, som tøyer strikken til det ytterste.

Det beste eksemplet i nyere tid er klassisksprinten under NM på Voss, der det i ettertid ble stilt store spørsmål ved juryens vurderinger underveis i konkurransen.

Se også: Var Brandsdal for offensiv?

Samtidig er det liten tvil om at en streng jury enkelt kunne ha disket samtlige løpere under den klassiske fellesstarten i helgens verdenscupavslutning i Falun, dersom regelboken hadde blitt fulgt til punkt og prikke.

Konsekvensen av at løperne til stadighet tøyer grensene er at både det norske og internasjonale skiforbundet har sett seg nødt til å sette ned foten, noe man blant annet fikk se under norgescupen på Gålå.

Se også: 7 disket - Kunne vært flere

Ekstra kontroller
I helgens Birkebeinerrenn ble det også gjennomført ekstra teknikkontroll fra Norges Skiforbund, et forsøksprosjekt de skal gjenta i Rensfjellrennet.

En av de norske langrennslederne som har sett seg lei av teknikkdiskusjonen er langrennssjef Åge Skinstad. Langrennssjefen har selv blitt disket for skøyting under Vasaloppet i 1993, i det han selv velger å kalle et tvilstilfelle.

Og det er nettopp tvilstilfellene Skinstad vil se færre av.

- Jeg ønsker klarere regler, slik at vi unngår at løperne behandles ulikt fra renn til renn, eller fra land til land.

De beste går fri
Ett av de åpenbare problemene i slike situasjoner er at jury og TD ofte vegrer seg for å diskvalifisere løpere, kanskje med tanke på at de ikke ønsker å bli upopulære i et forholdsvis lite langrennsmiljø.

Det er ikke å legge skjul på at det innad i det norske skimiljøet oppleves at profilerte utøvere slipper billigere unna (ref. NM på Voss og sprinten på Gålå), mens det i det internasjonale skimiljøet påstås at norske, meritterte løpere ofte slipper lettere unna enn andre (ref. Northug kontra Rickardsson i Tour de Ski).

Markeringer i løypa
Langrenn.com var til stede på Skandinavisk Cup i Estland tidligere i vinter, ved et enkelt grep fjernet de der diskusjonene rundt skøytetak i svinger.

Ved å sette opp markeringer inn- og ut av svinger viser arrangørene hvor det er tillatt å skøyte, og hvor man må holde seg til tradisjonelle klassiskteknikker.

Sportssjefen ønsker å se dette i Norge også, men vil samtidig ta det enda et steg lengre.

- For å fjerne all tvil om hva som er klassisk og ikke, foreslår jeg at man i klassisk langrenn må ha skiene i sporet til enhver tid.

- Min oppfatning er at det er umulig å stå mellom sporene uten at skiene glir ut til siden, og da er vi igjen inne på såkalte tvilstilfeller. Det er like vanskelig å holde skiene parallelt utenfor sporet med klassisk og skøyteski, noe vi så tydelig i helgens konkurranser i Falun.

Glidende fiskebein
Langrennssjefen ønsker også å påpeke at han har full forståelse for at sprintere velger å stake på blanke ski i noen løyper, og at man ikke må glemme at staking er en tradisjonell klassiskteknikk.

Det han derimot ikke vil se mer av er såkalt glidende fiskebein og tidlige skøytetak, som man blant annet så mye av under NM-sprinten på Voss.

- Har man valgt å stake på blanke ski, får man stake seg rundt hele løypa, er den klare beskjeden fra totningen.

Da gjenstår det bare å se om det vil komme endringer, eller om det også i fremtiden vil handle om å gå fortest mulig uten å bli disket.

---

Slik er forslaget fra Åge Skinstad
- I krappe svinger der man ikke klarer å holde skiene i sporet opprettes det soner det er lov til å skøyte for å komme seg rundt svingen uten uhell. Innenfor disse sonene er alt tillatt.

- Det samme gjelder i krappe og raske utforkjøringer, der man altså må være inne igjen i sporet etter sonen markeres som slutt.

- I klassisk langrenn skal skiene hele tiden befinne seg i sporet. Unntakene er bl.a. svinger, utforkjøringer, fiskebeinspartier, ved passering av løpere og uhell.

- Tanken bak forslaget er at man skal få et tydelig, internasjonalt regelverk som hindrer at utøverne jukser i klassiskrenn, samtidig som det blir lettere for jury og TD å overholde reglementet.

---

Har Langrenn.com's lesere synspunkter til forslaget?


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse