skinstad-smiler-forside

Slik forgår ett uttak

Sportssjef Åge Skinstad deler med langrenn.coms lesere hvordan langrennsledelsen jobber med uttakene til VM, Tour de Ski og v-cup.
Tips en venn  Skriv ut

Det er to team som står for selve uttaket når det kommer til det.

 

  • Et dameteam består av trenerne Egil Kritsitansen og John Arne Schjetne.
  • Et herreteam består av Ulf Morten Aune, Morten Djupvik og Vidar Løfshus.

- Disse forskjellige teamene tar for seg alle mulige resultater, formutviling på løperne og lager til slutt en rangering, sier Åge Skinstad til langrenn.com.

 

- Er med i diskusjonen

Det blir også tatt stor høyde for hvilke konkurranser det er uttak til. Teamene ser på hvilke løpere som står til de forskjellige distansene.

 

- Fra teamene kommer det da en rangert innstilling til meg, så er det min oppgave å sette rødstreken ve det antall løpere vi ønsker å ha med, sier Skinstad.

 

Til for eksempel Tour de Ski så hadde Norge en kvote på ni løpere. Da ville Skinstad ha en rangering helt ned til en 10-11 løpere.

 

- Jeg ofte også med i diskusjonenen når teamene jobber med sin rangering. Det er alltid mange hensyn og ta. Løp som går i høyde for eksempel, der ser vi på hva løpere har presetert tidligere i samme høyde og lignende.

 

Uttak er aldri mattematikk

- Vi har jo alle det samme målet – å sende de beste løperne til hvert enkelt renn, legger Skinstad til.

 

Når alle rangeringer er gjort og streken er satt, så er det Åge Skinstad som til slutt godkjenner uttaket.

 

- Vi er stor sett samsnakka før instillingen kommer, så det er svært skjelden at den blir endra under godkjenninga, sier sportssjefen.

 

Deretter informeres langrennskomiteens formann, Hermod Bjørkestøl om uttaket. Før det offentliggjøres klokken 14.00 den dagen uttaket skjer.

 

- Klokken 14.00 har vi satt for å ha god til den dagen til å informere løperne. Det er mitt ansvar.

 

- Er slike uttak vanskelig?

 

- I den forstand at vi har så mange gode løpere, og at det alltid er noen som blir skuffet, så er det vanskelig. Men vårt felles mål ligger til grunn, så derfor må det gjøres. Vi er ute etter best mulig resultater, men det kan jo være forskjellige syn på hvor veien dit går.

 

- Hva er det som gjør uttak så spesielle og arbeidskrevende?

 

- Et uttak er aldri mattematikk. Vi i Norge kommer aldri til å bruke såkaldt ”amerikansk uttak”. Derfor må vi ta høyde for alle eventualiteter.

 

Skinstad rangerer VM-uttak før Sapporo som årets viktigste uttak. Men med Tour de Ski-uttaket som kom nå på tirsdag så har han unnagjort to av tre store uttak denne sesongen. Det første kom da landslagene ble klare i mai.

 

 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut