---
VC Kuusamo/Ruka
Totalt etter 1. av 3 etp:: Kvinner- Menn| Sprint Finale: Kvinner- Menn| Sprint Prolog: Kvinner- Menn
---
NC Gålå/Gålåsprinten
10/15 fri: Kvinner- Menn
---
LIVE-TV fra NC Gålå
Se sending fredag, lørdag og søndag
---
Smøretips
VC Kuusamo/Ruka | NC Senior Gålå
---
Stadig nye toppsaker i PLUSS - 400 totalt
Calle Halfvarsson (t.v.) og Marcus Hellner i anledning verdenscupen i Davos en tidligere vinter. Foto: Laiho/NordicFocus.

Calle Halfvarsson (t.v.) og Marcus Hellner i anledning verdenscupen i Davos en tidligere vinter. Foto: Laiho/NordicFocus.

Slik spisser svenskene formen mot sesongstart

- Vi bygger opp en sprintløype som skal være så lik OL-løypa som mulig, sier landslagssjefen.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Velkommen til Pluss-seksjonen!


Tegne abonnement
4 alternativer for abonnement; Uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles enkelt via denne linken!

* Enda bedre og fyldigere innhold finner du i vår Pluss-seksjon. Fremhever spesielt biblioteket av fagartikler om trening, styrke, utstyr, smøring, teknikk etc.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Om du har abonnement logger du deg inn via vinduet nedenfor.

Uleselig tekst

Glaciärskidåkning i Val Senales eller skidåkning med sprinttävling i Idre Fjäll. Det är vad som väntar längdlandslagets åkare de närmaste dagarna.

– Vi är inne i en tuff träningsperiod då formen ska vässas in i minsta detalj fram till tävlingspremiären i Gällivare den 17–19 november, säger förbundskapten Rikard Grip.

Årets försäsong har inneburit ett flertal läger på snö och efter höstens barmarksläger är det nu återigen dags för längdlandslaget att sätta på sig skidorna.

Sex åkare är just nu på väg i liften upp till glaciären i Val Senales, Italien.

Där kommer det första träningspasset bestå av mycket lugn skidåkning för att vänja sig vid den höga höjden på drygt 2 700 meter.

 

Resten av gänget är hemma i ytterligare några dagar innan de samlas i Idre Fjäll på fredag. Där väntar två skidpass om dagen större delen av lägret.

– Idre Fjäll är en av flera destinationer som satsar hårt på tidig snö. De ger oss fina förutsättningar för skidåkning, som är så viktigt att få till den här tiden på året, säger förbundskapten Rikard Grip.

Ett spännande moment i Idre blir att en intern sprinttävling i klassisk stil kommer att genomföras på måndag den 23 oktober.

– Tillsammans med Idre Fjäll bygger vi upp en sprintbana som kommer vara så lik OS-banan i Pyeongchang som möjligt.

– Framförallt ska vi få in två branta uppförsbackar med diagonalåkning, vilket är fallet i OS-banan, berättar herrtränare Lars Selin.

Det blir åkarna i träningsgrupp 1 och 2 som deltar i sprinttävlingen, som startar med prolog klockan 10.00.

Även i Val Senales blir det skidåkning varje dag, men bara ett pass om dagen på grund av den höga höjden.

Huvudanledningen till att en grupp åker till Val Senales är emellertid inte att få höghöjdsträning.

– Höjdeffekten är en bisak, men inte det viktigaste. Lägret i Val Senales blir snarare ett välkommet miljöombyte som ger inspiration till fortsatt tuff träning.

– Möjligheten att kunna åka skidor här är väldigt väderberoende och förhoppningsvis blir det fint väder under hela perioden, säger Ole Morten Iversen, damtränare på plats i Val Senales.

Vid sidan av åkarna och landslagstränarna är ett stort resursteam på plats i Idre Fjäll. Vallarna ska testa skidor och har med sig vallatrailern.

Åkarna kommer att filmas för att kunna göra teknikanalyser och huvudfysion Marcus Bystedt kommer, tillsammans med fler kollegor, se till att åkarnas kroppar hålls i fin form.


Gå raskere på ski
* 400 artikler: Trening, utstyr, teknikk, smøring, styrke med mere
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut