www.langrenn.com

UTTAK LANDSLAG OG TEAM | LANGRENN PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Per Øyvind Torvik. Foto: Nina Kjeøy, Nord universitet.

Per Øyvind Torvik. Foto: Nina Kjeøy, Nord universitet.

SLIK TRENER DE SOM VINNER VASALOPPET

Skitrener og forsker Per Øyvind Torvik gir deg et unikt innblikk i hvordan verdens beste langdistanseløpere trener for å vinne løpet.

Tips en venn  Skriv ut
04.03.2021 - Langrenn.com
Annonse

SLIK TRENER DE SOM VINNER VASALOPPET

Skitrener og forsker Per Øyvind Torvik gir deg et unikt innblikk i hvordan verdens beste langdistanseløpere trener for å vinne løpet.

Per Øyvind Torvik, mangeårig langrennstrener og universitetslektor ved Nord universitet har undersøkt treningsarbeidet til tolv av verdens beste langdistanseløpere på ski. Dette er idrettsutøvere som har pallplassering i Vasaloppet på 90 km, Marcialonga på 70 km eller Birken på 54 km.

Seks av de tolv utøverne hadde medalje i VM eller OL før de startet med langdistanseløp. Utøverne Torvik har forsket på er fra Norge og Sverige. To av utøverne har vært studenter ved Nord universitet.

50 PROSENT STAKETRENING

Torvik har dykket ned i treningsdagboken til de tolv utøverne den sesongen de gjorde det best. Funnene viser at utøverne har tatt spesifikk trening et hakk lenger enn de fleste.

– Femti prosent av treningen dreier seg om staking. Det meste av denne treningen foregår på lav intensitet, det vi kaller terskeltrening og relativt lite høyintensiv trening. Treningsøktene deres er designet for å vinne et spesifikt løp, opplyser Torvik, som i forrige uke fikk publisert forskningsartikkelen The  training characteristics of world-class male longdistance cross-country skiers i Frontiers. Artikkelen er skrevet sammen med Guro Strøm Solli ved Nord universitet og Øyvind Sandbakk ved NTNU.

Torvik opplyser at det ikke fins mye forskning på langdistanseløpere, og at ingen tidligere har gått så dypt inn i treningsopplegget til langdistanseløpere som han nå har gjort.

TRENINGSØKTER PÅ 4-5 TIMER

Den erfarne skitreneren, bosatt i Meråker, sier at treningsdagbøkene viser at langdistanseløperne trener like mye som worldcup-løpere, omtrent 800 til 900 timer hvert år. Tidligere var langdistanseløp noe utøvere gjerne begynte med etter at skikarrieren var over. Etter 2005 har dette blitt en egen gren.

Langdistanseløpene er kommersialisert. Nå ligger det så mye prestisje, både sportslig og økonomisk, i å markere seg i tetsjiktet, at dette er en egen gren. Utøverne trener for å vinne et bestemt løp.

– De har ofte kun ei lang treningsøkt om dagen, som varer i fire, fem timer. I ei slik økt kan de trene kun overkroppen. Overkroppen har ofte sterke, hurtige muskelfibre og mer eksplosivitet. Treningsøkten designes for å utvikle utholdenhet i overkroppen og tåle de langvarige belastningene som disse langdistanseløpene er, sier Torvik.

EI TRENINGSØKT LIGNER PÅ LØYPA I VASALOPPET

Når utøverne starter i helgas Vasalopp, er det fellesstart der de gir fullt trykk for å komme i en god posisjon allerede fra starten. Løypen starter med en oppoverbakke, deretter kommer en lang transportstrekning med noen bakker innimellom, før det drar seg til med en tøff og intensiv avslutning.

Treningsøktene til topputøverne gjenspeiler løypa.

– De dunker til på ei 4-5 timers treningsøkt med stor fart den første halvtimen, gjerne uten oppvarming. Deretter går de over i en langtur som varer i 2-3 timer, før de avslutter økta med 30-60 minutters intervalltrening. Treningen gjenspeiler hvordan et vasalopp arter seg for utøverne, opplyser Torvik.Hos vanlige langrennsløper ligger omkring ti prosent av den intensive treningen på høyintensivt nivå. Hos langdistanseløpere ligger bare noen få prosent av den intensive treningen på høyintenstivt nivå.

– Treningsopplegget ligner litt på treningen til landeveissyklister og maratonløpere.

UTØVERNE SVARER EKSTREMT GODT PÅ ARBEIDSKRAVENE

Langdistanseløp er en relativt fersk idrettsgren. Disse starter der vanlig langrenn slutter - på ca. femti kilometer. Torvik sier at innblikket i treningsdagbøkene til de tolv topputøverne vitner om at de svarer ekstremt godt på arbeidskravet som stilles til langdistanseløp.

– De innretter treningen sin etter akkurat det løpet som har høyest status og som de ønsker å vinne. Det er ekstremt spesifikk trening. Jeg har aldri sett så spesifikke treningsprogram før, sier Torvik.

Utøverne har i løpet av kort tid utviklet en ny treningsmodell for å tåle belastningene og kravene i konkurransene.

STERK NOK ER GODT NOK

Treningsdagbøkene viser også at utøverne er opptatt av hurtighet og styrke. De må være "sterke nok". Men når de er det de mener er sterke nok, så trener de ikke for å bli enda sterkere.

– Har du et eksempel på dette?

– Ja. Sterk overkropp er viktig når du må stake mye. En utøver har for eksempel som mål å klare 100 hangups i løpet av ti minutt. Når han har klart det, så er han sterk nok, sier Torvik.

– Hva kan andre idrettsutøvere lære av dette?

– Diskusjonen rundt generell og spesifikk trening går og har gått i mange idretter. Jeg tror vi kan lære noe av treningsopplegget til langdistanseløperne, når det gjelder nytten av spesifikk trening, sier Torvik og ønsker alle utøvere lykke til i helgas Vasalopp.

* KLIKK HER for å lese hele forskningsartikkelen


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Det norske verdensmesterlaget på stafetten under VM i Oberstdorf 2021. I etapperekkefølge Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm. Foto: Modica/NordicFocus.

ALLE UTTAK: Landslag, lag og team 2021/2022

Oppdateres fortløpende - Alle REGIONLAG I NSF er nå tatt ut

UTTAK: TEAM ELON MIDT-NORGE 2021/2022

Mihhail Lukertšenk og Morten Sætha fra racing service til Swix og Toko under Ski-VM 2021 i tyske Oberstdorf. Foto: Swix.

VM-SMØRING 10 OG 15 KM: KALDFØREPULVER I 20 PLUSSGRADER? – VI TESTER ALLTID, OG VI TESTER OFTE TING SOM KANSKJE IKKE HØRES HELT LOGISK UT

17. MAI-REPRISE: KLIKKVINNER FRA SUKSESSRIKE VM-DAGER

Ansgar Evensen. Foto:  Modica/NordicFocus.

Resultater Ansgar Evensen 2020-2021

Slik gikk det gjennom sesongen

Lotta Udnes Weng. Foto: Thibaut/NordicFocus.

LOTTA UDNES WENGS KOSTHOLD: – JEG HAR OPPDAGET NOEN SMÅ TING SOM KAN GJØRE GANSKE STOR FORSKJELL

Håvard Moseby under U23-VM 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Marko Unger / Studio2media.

Resultater Håvard Moseby 2020-2021

Slik gikk det gjennom sesongen

Annonse
Her et knippe gode skiløpere som tidligere har vært med på HSG-U. Fra venstre: Ingerid Vadder, Mathias Holbæk, Johannes Lønnestad Flaaten og Tuva Lislevand. Foto: Hovden Skigymnas.

INVITASJON OG PÅMELDING TIL HSG-U

Rekrutteringsopplegget til Hovden Skigymnas

Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes med sine VM-gull fra lagsprinten under verdensmesterskapet i Oberstdorf 2021. Foto: Vianney Thibaut/NordicFocus.

VIL DU SMØRE SKIENE TIL KLÆBO & CO I OL?

DAGENS SMØRESJEF BESKRIVER LEDIGE STILLINGER: – Det er bare å hoppe i det

Damenes seierspall på 3-mila under VM i Oberstdorf 2021. FV: Heidi Weng (2. plass), Therese Johaug (1) og Frida Karlsson på pallens tredje trinn manglet, dette da hun var kjørt bort av sykebil grunnet armskade. Foto: Modica/NordicFocus.

STILLING LEDIG: SMØRERE SØKES TIL NORGES SKIFORBUND (smøresjef Rekrutt og smører Elite)

OPPDATERT NÅ MED BEGGE STILLINGENE – SØKNADSFRIST 21. MAI

Xcamp Helgelandsmoen har en rekke profiler, blant disse kjente skinavn som Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Tord Asle Gjerdalen, Tarjei Bø og Eirik Brandsdal.

INVITASJON: XCAMP HELGELANDSMOEN – GJERDALEN, JACOBSEN, BØ OG BRANDSDAL

XSTIPEND OG SOMMERCAMP

Stian Grastveit. Foto: Privat.

SKAL DU FINANSIERE EGEN SATSING? GJØR JOBBEN!

Slik selger du inn en langrennsløper: Du er mye mer enn NM-resultatene dine

Skiløper fra Kjelsås IL langrenn. Klubbfoto.

STILLING LEDIG: KJELSÅS SØKER HOVEDTRENERE OG TRENERE TIL 15-16 ÅRS-, JUNIOR-, og U23-GRUPPA I 100%- OG DELTIDSTILLINGER

SØKNADER BEHANDLES FORTLØPENDE – SISTE FRIST 31. MAI

Utøvere fra Sirdal Ski. Foto: Thomas Åbø.

STILLING LEDIG: SIRDAL SKI LANGRENN SØKER TRENER

SØKNADSFRIST 14. MAI

Therese Johaug. Foto: Modica/NordicFocus.

Resultater Therese Johaug 2020-2021

Slik gikk det gjennom sesongen

Kasper Stadaas. Foto: Fleischer Finans.

BEINTØFFE KRAV: SÅ MYE PENGER TRENGER DU FOR EN FULLTIDSSATSING SOM LANGRENNSLØPER PÅ ØVERSTE NIVÅ

Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Resultater Ingvild Flugstad Østberg 2020-2021

Slik gikk det gjennom sesongen

Fotoet er et illustrasjonsbilde fra VM med Anne Kjersti Kalvå i front av bildet og saken er ikke direkte relatert til henne eller andre i bildet. Foto: Modica/NordicFocus.

GIR FRA SEG VIKTIGE MARGINER: SKIJENTENE GÅR MED FOR KORTE STAVER OG FOR LANGE SKI

– Alle gutta makser, ingen grunn til at jentene ikke hadde hatt samme nytte

Innspurten på Studenterfemmila, en tradisjonell femmil som avsluttet årets rennsesong, i midten av april. I mål ventet koteletter og akevitt, som det seg hør og bør etter 2 x 25 km i ekte 5-mils løyper. Foto: Eivind Jølsgard, NTNUI Blits.

INVITASJON – BLI EN DEL AV NTNUI LANGRENN: – Det beste med Trondheim er nærheten til markaområdene, noe vi selvfølgelig utnytter for alt det er verdt

– Stort sportslig fokus, men vel så viktig er det sosiale

Trysil åpner Norges største pumptrack sommeren 2021. Foto: Illustrasjon/Bike Solutions.

TRYSIL GÅR MOT NY SOMMERREKORD – SJEKK ÅRETS SOMMERNYHETER

– Ligger 68 prosent foran bookingtallene på samme tid i fjor

Skjermbilder fra treningsdagboken Bestr. Grafikk: Bestr.no. Foto: Langrenn.com.

RUSSLAND OG USA TAR I BRUK BESTR TRENINGSDAGBOK: – I første omgang er det Markus Cramers treningsgruppe

Norsk program oversettes til stadig flere språk

Se hele nyhetsarkivet