www.langrenn.com

Langrenns- og teknologiansvarlig i selskapet SNØ, Morten Dybdahl (t.h.), sammen med byggherreombud Tom Nygård. Foto: Sigmund Hov Moen.

Langrenns- og teknologiansvarlig i selskapet SNØ, Morten Dybdahl (t.h.), sammen med byggherreombud Tom Nygård. Foto: Sigmund Hov Moen.

SNØ: På omvisning ved Norges nye helårsarena for skisport

Tilby skientusiaster innen alle disipliner snø året rundt. 

Tips en venn  Skriv ut
10.09.2018 - Sigmund Hov Moen

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Hengende hager på Gjelleråsen?

Vi er helt sikkert ikke de eneste som har lagt merke til den enorme konstruksjonen som er under bygging på høyre sida av E6 når du kjører nordover, rett før Djupdalstoppen. Prøver ingeniørene å bygge en kopi av de berømte «Hengende Hager i Babylon» på våre breddegrader? Eller er det noe annet som er på gang.

Da vi svingte bortom fikk skiltet ved inngangen til anleggsområdet, «SNØ 2020», oss til lure på om dette kunne ha noe med skisport å gjøre. I en noe annen sammenheng er det riktignok sagt at når fjellet ikke kommer til Mohammed så må Mohammed komme til fjellet. Men kanskje er initiativtakerne av en annen oppfatning? Slik de som bygde skitunellen i Torsby i Sverige var.

Snø og Selvaag, Selvaag og snø

Og det er akkurat slik det henger sammen, forteller langrenns- og teknologiansvarlige i selskapet SNØ, Morten Dybdahl. Her vil utøverne bli møtt med en temperatur på mellom -2 og -4 grader med behagelig lav luftfuktighet. Morten og mange andre har lagt merke til at det blir stadig færre skidager i marka.

Kurven nedenfor forteller med all ønskelig tydelighet at slik forholder det seg, tiltross for sist vinters «normalitet». Olav Selvaag tenkte likt, han sendte datteren sin på skisamling til en innendørs skihall i Nederland og tenkte straks; hvorfor har vi ikke et slikt tilbud i Norge? Selskapet hans satt dessuten på en tomt som kanskje kunne egne seg på Lørenskog. Dermed begynte toget å rulle.

Les videre nedenfor grafikken
Antall dager i året med mer enn 25 cm snødybde ved Bjørnholt målestasjon i Oslo. Kilde: Rimfrost.no/Met.no.
Antall dager i året med mer enn 25 cm snødybde ved Bjørnholt målestasjon i Oslo. Kilde: Rimfrost.no/Met.no.

Anlegget vil romme løyper for all slags skiidrett; alpin, freestyle, langrenn og snowboard.

SNØ har dessuten tilgang til all slags ekspertise som sammen skal bidra til at dette blir verdens råeste innendørs skianlegg. 

Her vil du også finne et konferanseområdet, som kan huse mindre grupper på 20-40 mennesker, og opp til 2-300 totalt. Det vil være butikker, kafeer og restauranter i det 50 dekar store anlegget.

Flere folk ut i marka

Anlegget ble påbegynt  høsten 2017. I desember 2019, om ca. 15 måneder skal det stå ferdig. Det vil tilby skientusiaster innen alle disipliner unike muligheter til å drive sporten sin i de perioder da natursnøen ikke fins. Dybdahl understreker at:

"Vi får neppe flere OL-mestere på grunn av Snø - men vi skal definitivt bidra til at enda flere mennesker liker snø og ski. Vi er opptatt at det anlegget skal være et godt tilbud for alle, ikke bare for de profesjonelle."

Selskapet SNØ mener det er realistisk å håpe på ca. 400.000 årlige besøkende og en omsetning på 80 millioner det første året. Skianlegget ligger forøvrig bare 5-10 minutters gange fra Lørenskog stasjon. Med bil tar det 10-12 min fra sentrum; toget bruker om lag 22 med 4 stopp.

En trio av investorer

Entreprenøren  Selvaag (50%), Hagens investeringsselskap  Canica (ved skipappa Nils K. Selte (42%) og eksbirkebeiner Henrik Bauman(8%)) har satsa ca. 1 milliard kroner på prosjektet. Byggherre er duoen Betongmast/Hære. Byggherreombud Tom Nygård tar oss med inn på en omvisning på den imponerende byggeplassen. Den skjer, som foreskrevet, etter at vi har fått på vernesko, hjelm og refleksvest.  

Det blir en interessant tur; opp albinbakkens stupbratte heng, langs langrennstraseens 5 meter brede altaner opp til 20 meter over bakken, og opp og ned i skileikbakken. Vi er målløse!

I det vi sier takk for laget til Morten Dybdahl og Tom Nygård streifer blikket over på nærmeste nabo, Skeidar. Var det en ide for det selskapet å søke om navneendring? Til Skidar.

Se også:
* Skihall i milliardklassen skal gi helårstilbud til langrennsløpere.

Skrevet av Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


Langrenn.com
Stina Nilsson fra da hun kapret seieren i sprintfinalen under verdenscupen i Drammen 2017. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus. Grafikk: Langrenn.com.

STINAS RETRETT: Godt timet sportslig, personlig og nasjonalt

Langrenn Pluss Kommentar

Johannes Lønnestad Flaaten og Ingerid Vadder. Foto: Privat.

LESERBREV: Historisk uttak setter Morgedal igjen på langrennskartet

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

LESERINNLEGG FRA LANGRENNSPAPPA OG LEGE: – Unødvendige og dyre legeattester / – Attesten bør avvikles

Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG - Utstyrsdebatt på ville veier: – Hvorfor går journalister stadig til stjernene på landslaget når temaer rundt barneidrett skal belyses?

Team Ragde Eiendom på vei mot raskeste tid blant herrene i lagtempoen under Pro Team Tempo i Livigno som åpnet Visma Ski Classics 2019-2020. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

LESERINNLEGG ETTER ANDERS AUKLAND-SITAT: – Da skulle liksom Dæhlie vært akterutseilt

Illustrasjonsbilde fra Rudskogen Grand Prix. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

ALLIANSELOPPET - JURYER OG FAIR PLAY - BLANT ANNET

Kommentar

Store bildet fra perioden med muskelbygging, festing og misbruk. Innfeldt nede til høyre fra da det nå i 2019 ble seier i turrennet Vindfjelløpet, øverst til venstre har vi hans startnummer fra Vasaloppet sist vinter. Foto: Privat.

TOTAL HELOMVENDING: Fra solid NM-innsats på ski til massiv muskelbygging, festing og misbruk – Fant fram skiene etter 14 år – Sikter nå mot sterk plassering i Vasan

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

LESERBREV: – Til deg som enda mener at noen forsvarer juks!

Fra en tidligere utgave av Birken. Foto: Birken AS.

LESERBREV - Åpent brev til Birken: – Det er tre ting jeg vil konsentrere meg om

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

LESERBREV - Fluorforbud på ville veier: – Det er ikke seriøst å forby et grunnstoff (fluor), som finnes naturlig i miljøet, på skiene til norske unger

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

LESERBREV - Undersøkelse om fluorforbudet: – 8 % sier selv de vil bryte reglementet

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

LESERBREV - Fluorjukset er en BLØFF: – Kastet bort 70.000 kroner på en test som ikke fungerer

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

LESERBREV - Fluorsaken: – Skiforeldre hengt ut som juksemakere og idioter – Norges Skiforbund bør legge seg langflate og be om unnskyldning

Er pengejaget i toppidretten så stort at tiden er inne for at den skiller lag med grasrotas barne- og breddeidrett? Illustrasjonsfoto: Creative Commons/Pixabay.com.

Leserinnlegg Kristoffersen-saken: – Toppidrettsutøverne vil føle seg verdsatt selv om lønna nok ikke blir så stor, men de bør i alle fall få en slags borgerlønn

Leserinnlegget mener at tidenes største langrennsløpere er å finne blant disse.

Leserinnlegg: Langrennsnerding i VM-bakrus – Tidenes største løpere

Odd-Bjørn Hjelmeset på Bendit Ungdommens Holmenkollrenn et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

Svar fra Norges Skiforbund vedrørende tidtaking og resultatlister

Illustrasjonsbilde: Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Har noen spurt ungene – Har noen gjort det?

Kommentar

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Kommentar: Vite alt, om alle, alltid – Skal vi kreve det?

Preparering og behandling av skiløpere

Torbjørn Hundere. Foto: Privat.

Svarer «anonym skipappa»: – Alle skifolk har et ansvar

Petter Northug med medaljer fra VM Oslo 2011. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

Leserbrev: Tusen hjertelig takk, Petter Northug!

Se hele nyhetsarkivet