-->

Sprint - på godt og vondt

Langrenn.com

Odd-Bjørn Hjelmeset er ikke nådig i sin kritikk av hvordan rennledelsen i Engelberg reagerte på situasjonen som oppstod i Odd-Bjørns kvartfinale under sprintrennet i Engelberg torsdag kveld. Langrenn.com er enig i mye av kritikken, og stiller i denne artikkelen spørsmål som vi mener FIS bør ta stilling til før VM i Lahti.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Odd-Bjørn er den første til å innrømme at han selv ikke fulgte de retningslinjer og regler som rennledelsen hadde informert om på lagledermøtet i forkant av rennet. Bakgrunnen for dette var at Odd-Bjørn ikke var informert av den norske lagledelsen om hvilke retningslinjer som faktisk gjaldt for dette spesifikke sprintrennet. Odd-Bjørn understreker at dette ikke er rennledelsen sitt problem, men en intern sak for den norske troppen.

Samtidig stiller Hjelmeset seg veldig skeptisk til hvordan situasjonen som oppstod ble behandlet av rennledelsen, inkludert de internasjonale representantene fra FIS. Det er flere spørsmål som henger ubesvarte tilbake etter at Hjelmeset aldri fikk muligheten til å konkurrere videre:

1. Siden det aldri ble lagt inn noe protest fra noen nasjon, er det da juryens oppgave å diskvalifisere løperne?

2. Siden han aldri var til hinder for noen andre, eller situasjonen som oppstod aldri hadde noen som helst innvirkning på løpet og andre løpere, var det nødvendig å diske han?

3. Når juryen vurderte å diske Odd-Bjørn, burde ikke Odd-Bjørn få en mulighet til å fremlegge sitt syn, slik at begge parters syn kan bli vurdert før avgjørelsen fattes?

I dette tilfellet hadde løperen ingen mulighet til å rettferdigjøre seg...

4. Burde ikke Odd-Bjørn få lov til å ferdigstille konkurransen, slik at en grundig vurdering av hendelsen kan vurderes etter rennets slutt? I dette tilfellet ble Odd-Bjørn nektet start i semifinalen, og dermed var alle muligheter til å diskutere/anke avgjørelsen helt uaktuelle uansett. FIS sitt regelverk åpner for slike muligheter i sprint.

5. Burde ikke rennledelsen i dette i sprintrennet praktisere prinsippet om likhet og rettferdighet?fremfor "paragrafrytteri" i Sveits og "se gjennom fingrene med"-holdning i Italia?

Det finnes mange eksempler på at utøvere har brutt regelverket slik at dette direkte går utover andre løpere, uten at det har fått noen konsekvenser for utøveren (se eksempelvis Håvard Solbakken som ble regelrett dyttet ut av gårsdagens kvartfinale av den tyske "bølla" Schlickenrieder eller Egorova som i begge de to siste sprintrennene har hatt ureglementert oppførsel).

6. Stemmer det at advarselen Odd-Bjørn fikk av rennledelsen i Davos innvirket på gårsdagens avgjørelse om diskvalifikasjon?. Det er i så fall nytt for langrenn.com at man praktiserer prinsippet om "gule og røde kort" i internasjonalt langrenn også...

Langrenn.com vurderer denne avgjørelsen som feilaktig. Rennledelsen lager i denne saken vanskeligheter for seg selv. Det blir galt når jurymedlemmer med et tilsynelatende oppblåst markeringsbehov fremprovoserer avgjørelser som både utøvere og ledere fra alle nasjoner uttrykker sterk forundring over.

Sprint-renn er kommet for å bli, og vil i fremtiden få en sterk og viktig rolle i internasjonal langrenn. Da må også regelverk og, ikke minst, de som skal håndheve dette være i forkant av utviklingen.

Langrenn.com håper for fremtidige sprintkonkurranser at noen av de spørsmål og temaer taes opp i en eller annen form. Vi tør ikke engang tenke på hva som hadde skjedd hvis dette hadde inntruffet i et VM. Reglene er klare nok, det er rennledelsens hånheving av de som var ureglementert i Engelberg.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


Hurtigruta blir NM-hotell?

Trønder Avisa - Normann Ryan Jr

Elofssons andre strake

Langrenn.com følger verdenscupen

Ikke noe å skylde på

Langrenn.com

– Skuffende

Langrenn.com

– Det gikk tungt

Langrenn.com

Laget til herrestafetten i Santa Caterina Valfurva

Langrenn.com følger verdenscupen

Russisk dominans på svak norsk dag

Langrenn.com følger World Cup

”De tänker bara på sig själva”

Aftonbladet - Patrik Thorneus

Også sprintrennet i Kitzbühel er avlyst

Langrenn.com følger verdenscupen

STÅ PÅ...

Langrenn.com gir deg mer...

Nominert til idretts-Oscar

VG - ROY FREDDY ANDERSEN

Vi følger rennene "live"

Langrenn.com følger verdenscupen

Två svenska giganter. På italiensk snö.

expressen.se - Linus Nenzèn

Norge toer i stafett

Nettavisen.no - Jon Hagebø