-->
Hvem skal diskes og hvem skal det ikke? Manipulert bilde - Foto: Modica/NordicFocus - Fotomontasje: Langrenn.com.

Hvem skal diskes og hvem skal det ikke? Manipulert bilde - Foto: Modica/NordicFocus - Fotomontasje: Langrenn.com.

Stakefrie soner: – Betyr dette at hvis man har smurt skiene så er regelbrudd tillatt?

Kommentar

– Løperen med blanke ski blir av publikum, trenere og sekundanter behandlet som kriminell, mens løperen på smurte (men glatte) ski ikke blir snakket til i det hele tatt, står det å lese i denne kommentaren.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

I debatten rundt stakefrie soner i klassiskrenn har det vært snakket lite om TD's rolle og dennes håndheving av regelverket.

Jeg har vært til stede på NC for junior , landsrenn og turrenn og sett mye rart fra TD'ene.

Under NC junior på Nes var det 2 stakefrie soner. I den første ble løperne snakket til hvis de tok første staketak 15 cm for tidlig der sonen sluttet (tror ingen ble disket pga det).

På den andre har jeg i etterkant sett video av en løper som kom på pallen og som på begge rundene benyttet seg av staking / dobbelttak med fraspark lenge før sonen var slutt. 6 ganger på runde 1 og 3 ganger på runde 2.

Dette så vedkommende TD , men løperen ble ikke disket.

Betyr dette at hvis man har smurt skiene så er regelbrudd tillatt? (ref. Stina Nilsson i Drammen).

En kan tenke seg en situasjon der en løper på blanke ski går fiskeben der det er brattest og begynner å stake på nøyaktig samme sted som løperen nevnt foran.

Da tror jeg at løperen hadde blitt disket.

Et tilsvarende eksempel er 2 løpere som i en fiskebensbakke er så uheldige å ta noen få glidende fiskeben.

Løperen med blanke ski blir av publikum, trenere og sekundanter behandlet som kriminell, mens løperen på smurte (men glatte) ski ikke blir snakket til i det hele tatt.

Vedkommende er bare uheldig , mens løperen på blanke ski gjør det bevisst.

Nøyaktig samme regelbrudd bør behandles likt uavhengig om du velger å stake eller gå med feste.

Hva med de løperne i NC junior som under vanskelige smøreforhold ikke har feste på skiene (det kan bli en høy %andel av ca. 900 løpere).

De har valget mellom å stake og dermed bli disket, bryte eller gå fiskeben på flatmark (det er ikke lett uten å bli beskyldt for skøyting - Ja, sonene er trukket ut der det er tilnærmelsesvis flatt).

Hvis en skal beholde diagonalgangen mener jeg at stakefrie soner ikke er veien å gå.

Hvis en tar Holmenkollens 50 km som eksempel er det ikke noen problemer å stake seg gjennom alle 6 rundene. Poenget er at det ikke går raskest.

Fra bunn av Styggedalen og opp til Frognerseteren tar det ca. 6 minutter å gå. Dette er en nesten sammenhengende motbakke bare avbrutt av 2 korte utforkjøringer.

Hvem husker ikke stafetten i La Clusaz i desember 2016 der Martin Sundby som eneste løper valgte å stake seg gjennom sin etappe.

Selv i de korte, men bratte motbakkene der, klarte han ikke å holde følge med de andre. Han bet seg fast i halen og kom inn til veksling 11 sekunder bak tet.

Martin Sundby hadde heller ikke klart å rykke ifra Niskanen på årets 50 km i Holmenkollen hvis han hadde valgt å gå på blanke ski.

Da hadde det vært Niskanen som hadde rykket ifra Sundby.

Ønsker en å beholde diagonalgangen må en øke lengden på motbakkene og dermed også lengden på sløyfene som benyttes.

Hvorfor skal løperne på død og liv innom stadioen hele tiden. I alle land utenom Norge, Sverige og delvis Finland er jo publikum fraværende og da kan jo løypelengden økes uten at det går ut over noen.

Min personlige mening er at det er mye morsommere å se løperne på et passeringspunkt ute i skogen der en kan se forskjellen på en som går sakte eller fort, istedenfor å se løperne på en paddeflat stadion der det er nesten umulig å skille løperen som vinner og den som blir nr. 40.

Behold gjerne diagonalgangen, men ikke gjennom unaturlige stakefrie soner. 

Skrevet av
Bjørn Christophersen

Se også kommentar etter UngdomsBirken
* – Kutt ut stakefrie soner før det er for sent

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus