-->
Aspektene er mange; diagonal, staking, skøyting, fiskebein, lengde på staver, blanke ski, smurning etc. etc. Foto: Modica/NordicFocus.

Aspektene er mange; diagonal, staking, skøyting, fiskebein, lengde på staver, blanke ski, smurning etc. etc. Foto: Modica/NordicFocus.

Stakefrie soner og stavlengderegulering: – Med flere regler må man snart være 2 meter høy og veie 50 kg for å kunne hevde seg

Kommentar

– Det er ingen som klarer å holde skia rett utenfor sporet, det er retningsjusteringer i hytt og pine, er blant utsagnene fra kommentarartikkelens forfatter.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Jeg har i år gått mange renn, både tradisjonell langrenn med NC, og NM, i tillegg til ganske mange turrenn. En kunne nesten hatt en regel om at hvis man går på blanke, er det forbudt med diagonale bevegelser.

Da har man løst det største problemet der stakerne "har en fordel" ovenfor de med feste. I svinger er jo i realiteten skøyting tillatt, så det er greit.

En annen ting en da unngår er at de som har smurt, men ikke har feste blir tillatt mer regelbrudd, enn de som staker. Stakerne skal ofte tas.

Sonene som er satt i endel renn i år, som første NC-helga, er satt på steder der man får en unaturlig overgang til diagonal siden det fortsatt er naturlig å stake der sonen er satt.

Sonene blir også stort sett dratt ut unaturlig langt over bakketoppen, som gjør at man må gå diagonal der en for lengst hadde gått over til pigging.

Stavlengdereguleringen, har ført til masse styr i forhold til å sjekke om noen jukser, både for oss utøvere, og for arrangørene.

Både jeg og flere jeg har snakket med, har fått overbelastninger, i både albuer, triceps, og rygg etter regelendringen, som var plager jeg ble helt kvitt når jeg gikk opp på stavlengden for 2 år siden.

Det er mye mer skånsomt å gå med lange staver, og ikke minst ser det sykt teit ut når man ser folk stake med staver på 0.83, man har jo gjennomført 1/3 av bevegelsen før stavene faktisk treffer

I forhold til turrenn, der fiskebein og smugskøyting har blitt veldig utbrett, har stavlengdereduseringen kun gjort vondt verre.

Ved å redusere stavlengden, blir det mye vanskeligere å stake i de verste kneikene, og siden alle går på blanke ski fremst i feltet uansett har det bare ført til MER fiskebein og derfor også mer glidende fiskebein og smugskøyting.

Jeg har opplevd det i alle turrenn jeg har gått i år. Jeg og noen få andre holder oss til bare staking. Etter min mening så blir det for dumt å gå fiskebein når man går med blanke. Er man ikke sterk nok til å stake hele veien så får man heller gå med feste.

Der har guttene og jentene i Ski Classics en jobb å gjøre, jeg så flere som benyttet seg av fiskebein i Birken, og flere av de burde vært disket.

Kunne eventuelt også hatt en regel om at man må stå i sporet der det er satt spor, så slipper man situasjoner som med Petter Eliassen i fjor der han regelrett kjører dobbeldans opp i teten.

Sundby hadde også ganske mange skøyteaktige tak når han sto utenfor sporet når han vant Birken. Hvis man har sett noen Ski Classics-renn i år, så ser man at det er ingen som klarer å holde skia rett utenfor sporet, det er retningsjusteringer i hytt og pine.

Det er det også om man står utenfor sporet med feste under skia også, så det er ikke et godt argument mot staketrenden.

Men det er på tide at folk skjerper seg i langløp og viser vilje til å gå ordentlig.

Oppløpet på Årefjellslöppet, ble jo også tidenes parodi, med kjerringdansbonanza til tusen.

Utøverne kunne fint på lagledermøtet seg imellom bare sagt at; «vi staker opp der uansett alle sammen!»

Hvis alle må stå i sporet er det likt for alle og man slipper at noen taper fordi de sto i sporet når det ikke lønner seg, som man ser at har avgjort flere renn.

På denne måten blir det likt for alle. Ingen gidder å ligge først og dra opp tempoet når det snør uansett, så å holde seg i sporet burde ikke være noe problem.

En siste ting i forhold til stavlengder:

Bare fordi man er vant med å se staking med korte staver gjør ikke staking med lengre staver det til mer skøyting.

Med 0.83 % regelen fører det til at lengre utøvere får en konkurransefordel i forhold til kortere utøvere, da vi som er kortere må bruke staver som gir en kortere momentarm, og dårligere vinkel.

Å gå over til bare skøyting, er heller ikke en god idé, da de fleste turrennene er for smale til å gå skøyting i felt.

Og å bare kjøre skøyting i tradisjonell langrenn syns jeg hadde blitt veldig kjedelig, da kunne jeg heller begynt med kombinert eller skiskyting.

Tour de Ski med bare skøyte-etapper hadde blitt ganske kjedelig.

Så får man kanskje vurdere som Alsgaard sa, om det er på tide at turrenn og tradisjonell langrenn skiller lag, så kan FIS og gjengen holde på med alle disse reglene sine, og lage brutale løyper for å bidra til spiseforstyrrelser, så kan turrennene få holde på med sin egen greie.

Med flere regler må man satt på spissen snart være 2 meter høy og veie 50 kg for å kunne hevde seg.

Jeg har hørt flere i NSF si at utprøvingen av soner og stavlengder har vært en suksess, men da har de tydeligvis ikke spurt utøverne.

Jeg har i hvert fall sterkt vurdert å hoppe over til langløp denne sesongen etter alle tiltakene som har blitt satt i verk.

Innlegget er noe forkortet. Kommentarens forfatter har ønsket publisering i anonym form, dette har Langrenn.com akseptert.

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut