Resultater: Hytteplanmila| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Rosa sløyfe-løpet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Illustrasjonsbilde. Foto: Kjell Johnsen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kjell Johnsen.

STAKING OG LANGE STAVER

Åpen reprise fra Langrenn Pluss' fyldige bibliotek

Staking på blanke ski er relativt nytt, og foreløpig vet vi lite hvordan det utvikler seg. Staker du fortere ved å ta i bruk lengre staver?

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

NB! Denne artikkelen ble første gang publisert i Langrenn Pluss i desember 2015 og er nå hentet opp fra biblioteket til Langrenn Pluss hvor det nærmer seg 1000 (tusen) spesialartikler - Klikk for å se alle. Vær obs på at det er innført regler om stavlengder etter at artikkelen opprinnelig ble lagt ut.

--- ---

STAKING MED LANGE STAVER

Klassisk langrenn har hatt en rivende utvikling. I løpet av de siste 20 årene er hastigheten øket med 7 % ifølge forsker Thomas Losnegaard.

Når brytes drømmegrensen på 2 timer i Birkebeinerrennet?

Transformert snø som er kornet, isete, gir stor fart og staking med blanke ski er det riktige valget. Det samme gjelder vekslende føre rundt null grader, samt vinglete løyper. Løypetraseer med få høydemeter egner seg også for staking.

Det er ikke alle forhold som egner seg for staking. Løse stavtak i løypetraseen passer dårlig. Nysnø og minusgrader skaper trått føre og da er diagonalgang å foretrekke. Sludd mens rennet pågår gir trått føre, det blir umulig å stake.

Petter Northug vant svensk sesongåpning i Bruksvallarna i november 2015 med feste. Tomas Northug vant et WC-sprintrenn i Otepää i januar 2015 i diagonalstil, mens Finn Hågen Krogh staket og tapte.

Forskjellen mellom en diagonalgangski og en stakeski er festesmøringen midt under skia. Festesmøringen er en «brems». Utover i løpet samler det seg forurensing i festesmøringen som gir dårligere gli.

Det er ikke så stor forskjell på gliden mellom en stakeski og en diagonalgangski når en fordeler kroppstyngden på begge skiene. Petter Eliassen ble nesten tatt igjen av Sundby ned fra Sjusjøen i Birkebeineren 2015.

Forskjellen på gliden oppstår når du går diagonal, står på et bein og glir på en ski. Festesmurningen glir mot snøen og dette gir dårligere glid. Her har stakeskiene sin store fordel.

Belastningsskader er en utfordring. Når antall timer staking på rulleski og snø øker drastisk kan det lett oppstå skader i armer og rygg. En lett progresjon i stakingen og allsidig trening er å anbefale.

Slik jeg ser det er vanlige klassiske ski best i distanserenn uansett om en skal stake eller bruke diagonalteknikk. I klassiske sprintrenn er muligens skøyteski bedre. Jo flere høydemeter en løype har, desto vanskeligere er det å stake.
illustrasjon-1-staking.jpg
Diagrammet viser at når hastigheten er lav er det naturlig å velge 100 % med diagonalgang.

Prosentdelen av staking er lav, men denne delen øker med økende hastighet. Ved en viss hastighet forsvinner diagonalgangen helt. Med andre ord, jo fortere det går, desto mer staking.

Skiteknikken utvikler seg ettersom preparering, utstyr og treningsprinsipper endres. Brødrene Aukland er foregangsmenn når det gjelder staking. De har brutt flere barrierer og har staket renn som vi for noen år siden ikke trodde var mulig.

Norges Skiforbund mener lite om staking. Mitt inntrykk er at de snakker mest om å lage tøffere løypetraseer for å begrense stakingen. Et eksempel er Beitostølen hvor de har laget løype med flere høydemeter.

Dette er ikke i samsvar med FIS Cross-Country Homologation Manual 2012: The joy of skiing should be the ultimate goal. Det overordnede mål er at det skal være gøy å gå på ski. Når man føler det går lett og fort å gå på ski er det morsomt.

Hvordan stake fortere?
Elias Valøy er en ung, lovende løper i Tromsø Skiklubb Langrenn. Vi foretok en blindtest, han skulle selv finne resultatet og beskrive hva han følte under utførelsen. Stavtaket deles inn i to faser, trekkfase (blå) og skyvefase (rød).

Testen var å ta så mange nedtrekk som mulig i hver sone, dvs. halve stavtak helt til utmattelse.

illustrasjon-2-staking.jpgillustrasjon-3-staking.jpg

Resultatet av testen viste at han tok dobbelt så mange repetisjoner i trekkfasen (bilde t.v.) som i skyvfasen. Resultatet kan sammenlignes med å klatre i tau, vi er sterkest når vi starter å løfte oss opp.

Hvordan kan denne styrken i trekkfasen utnyttes?
Finnen Pekka Virtakoivu er en banebryter innenfor staking.

illustrasjon-4-staking.jpg

Pekka starter stavtaket høyt oppe og må da selvfølgelig bruke lange staver. Han utnytter dermed sin styrke i trekkfasen. Han setter ned staven lengre bak enn normalt og får dermed større kraft i fartsretninga. Stor kraft i stavene.

illustrasjon-5-staking.jpg

Dreiemoment = kraft x armlengde.

Her har han en spiss albue, handa er nært kroppen. Avstanden mellom handa og skuldra er liten. Dette medfører at krafta på staven er stor, det er lettere komme seg opp bakkene.

Legg også merke til at løperen bruker beina, han setter seg ned, do-teknikk. Han bruker kroppsvekten på staven. Denne teknikken egner seg for motbakker. Når hastigheten øker trengs det ikke så stor kraft og han retter han ut albuen og lager en «lengre» arm.

illustrasjon-6-staking.jpg

De lange stavene medfører at kraften går i horisontal retning, fartsretningen, og ikke ned i bakken. Vinkelen mellom underlaget og staven er spiss.

illustrasjon-7-staking.jpg

Staking med lange staver
Det tok mange år fra skøyteteknikken ble innført til den ble perfeksjonert slik som den utføres i dag. Ny teknikk må øves inn over lang tid, terpes på over flere år.

Staking på blanke ski er relativt nytt, og foreløpig vet vi lite hvordan det utvikler seg. Det er et fåtall skiløpere i dag som staker med lange staver.

Finnen Pekka Virtakoivu har staket med lange staver i flere år og er nesten uslåelig i sin aldersklasse. Etter mitt syn staker han teknisk riktig og utnytter de fysiske lover som er beskrevet tidligere.

Sveitseren Walter Steiner, nå Falun, tidligere verdensmester i skiflyging, er også verdensmester i veteranklassen langrenn, mener også at staking med lange staver er å foretrekke.

Oddvar Vehusheia, Arendal, som har flere klasseseire i Birkebeineren og verdensmester i veteranklassen bruker også relativt lange staver.

Disse veteranene har lang sportslig erfaring og synes det er interessant å utvikle nye teknikker. De er ikke redd for å mislykkes, de gleder seg når de bryter barrierer og har suksess.

Ved å bruke lange staver må overarmsmuskelen løfte armen, heve staven høyere, og starte stavtaket tidligere enn ved et vanlig stavtak. Overarmen, deltamuskelen og den brede ryggmuskelen må trenes på en ny måte.

Dagens nye regler i klassisk langrenn er uklare etter mitt syn. Hvilke forseelser, hvor mange skøytetak tillates før løperen får muntlig advarsel, skriftlig advarsel eller diskvalifikasjon? Jeg ønsker å beholde det klassiske langrenn, vi bør ha både klassisk langrenn og fristil.

FIS kan ikke endre programmet før OL 2018 og vi må samle erfaringer til etter dette mesterskapet. Deretter må det tas en avgjørelse om vi skal ha begge stilartene.

Kjell Johnsen
Trener Tromsø Skiklubb Langrenn
Verdensmester veteranklassen
Ingeniør og lærer

NB! Denne artikkelen ble første gang publisert i Langrenn Pluss i desember 2015 og er nå hentet opp fra biblioteket til Langrenn Pluss hvor det nærmer seg 1000 (tusen) spesialartikler - Klikk for å se alle. Vær obs på at det er innført regler om stavlengder etter at artikkelen opprinnelig ble lagt ut.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse