Lite snø i verdenscupløypene i Falun 2020. Foto: Modica/NordicFocus.

Snart er det klart for "tidlig-snøen. Foto: Modica/NordicFocus

Status og tidspunkt for åpning av "tidlig-snø"-løyper på de forskjellige destinasjonene

Natrudstilen åpner allerede i morgen

Vinteren nærmer seg og snart blir det forhåpentligvis hvitt og fint over hele landet. Men ennå er vi i oktober og skal det bli noen skiturer ennå er man nødt til å dra til steder som har lagret snø fra i fjor. Langrenn.com har tatt en telefon til de største norske langrennsdestinasjonene med kunstsnølagre og sjekket status rett før anleggene åpner.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Beitostølen
- Vi planlegger å legge ut snø fra mandag 25. oktober og skal være ferdig til fredag 29. oktober, sier Erik Østli som er logistikksjef for Beitosprinten, til Langrenn.com.

- Men vi har et værforbehold. Regner det og er 12 varmegrader kan vi ikke legge ut snø. Men akkurat nå ser det bra ut med tre minusgrader (tirsdag formiddag) og fine værmeldinger. Det kan til og med komme litt snø i løpet av uka, smiler Østli.

- Vi håper at det går tele i jorden denne uka, det hadde vært ideelt for snøleggingen. Vi trenger fire og en halv dag på å snølegge hele anlegget og vi kommer til å åpne hele 5 kilometeren, men ikke i full bredde.

Med æren av å få arrangere årets første konkurranser følger det også litt ekstra jobb.

- Vi har den utfordringen at vi skal lage konkurranseløyper i full bredde på 6 meter. Noen av konkurrentene våre klarer seg med halvparten. Det gjør at vi må lagre mye snø, forklarer Østli

Hva mye koster det å produsere og snølegge løypene på Beitostølen?
- Vi har utgifter på 1,2 millioner kroner. Vi er heldige på Beitostølen ved at hele bygda bidrar og kostnadene fordeler seg på turistnæringen, kommunen og oss i Beitosprinten, forklarer Østli.

Sjusjøen
På Sjusjøen er det Johannes Haukåssveen som har ansvaret for utlegging av kunstsnøen. På stadion ved Natrudstilen er det lagret 45 000 kubikkmeter som etter hvert skal brukes til å snølegge alle konkurranseløypene og skiskytteranlegget på stadion.

- Vi starter med å legge ut snø i dag og vi skal ha klar en runde på en kilometer allerede til i morgen (fredag 15.10). Vi hadde egentlig planlagt og vente til neste helg, men værutsiktene er såpass gode at vi starter allerede denne helgen, smiler Haukåssveen.

- Videre utover de neste ukene vil vi bygge på løypenettet fortløpende. Målet er å bli ferdig med å snølegge alle løypene i forbindelse med stadion (ca 6 km) til slutten av november, men vi må ha et lite værforbehold, avslutter Haukåssveen.

 

 

 

Trysil
- Vi starter 30. oktober og vil ha 6,5 kilometer med løyper klare, forteller Gro Bruksås i Destinasjon Trysil.

- Her i Trysil er det fortsatt fullt kjør med sykkelsesong ut denne helgen, og så begynner vi å kjøre ut snø uka deretter.

Vil det være noe værforbehold?
- Nei, vi åpner 30. oktober. Vi har hatt noen år hvor vi har vært litt uheldige rundt åpningen med mye regn, det håper vi at vi slipper i år, sier Bruksås, som samtidig kan melde om stor interesse for løypene på Trysil

- Vi har hatt rekord stor pågang på bookingen, så det synes vi er veldig gøy!

Dombås
- Vi har lagret 12 000 kubikkmeter med snø, nå er det vel igjen ca 10 000 og med det får vi til ca 3,5 kilometer med løyper, forteller Vebjørn Engeli på Dombås.

- Vi begynner å ta av barken på snøen den 20. oktober og løypene vil stå klare til 29. oktober.

Ingen værforbehold?
- Vi kan få 20 centimeter natursnø allerede i helgen, så jeg er ganske trygg på at vi skal klare å ha alt klart med kunstsnø til 29. oktober.

- Det vil kanskje kunne åpnes noen kortere sløyfer noe tidligere, men følg med på nettsidene til Dombås skiarena, der vil det bli lagt ut oppdatert informasjon. 

Er ellers alt på stell før vinteren?
- Ja, vi er i rute og har allerede bra med bestillinger. Snøkanonene blir kjørt ut i disse dager og skulle det bli kaldt nok vil vi sette i gang med produksjon så fort som mulig, sier Engeli før han avslutter med å legge til:

- Vi har også fått nye LED-lys i hele lysløypa, det blir bedre lys og en billigere strømregning. Alle lysene i lysløypa er oppgradert og vi gleder oss til å få besøk av mange skiglade løpere.

Furutangen
En av de mindre destinasjonene som lagrer snø er Furutangen som ligger 45 kilometer nordøst for Rena ved Osensjøen i Innlandet fylke.

- Vi planlegger å ha 2,5 kilometer klare til den første helgen i november (6. november), forteller Jan Skogheim på Furutangen.

I området rundt løypene ligger det 640 hytter og et alpinanlegg.

- Vi gjør dette som et testprosjekt for å se om det kan øke aktiviteten og hytteutleien i området. Vi gjorde det for første gang i fjor og har et femårsperspektiv før vi eventuelt gjør en ny vurdering, sier Skogheim.

- Vi vil også produsere snø og bygge ut løypa fortløpende. Målet er at vi skal kunne åpne hele lysløypa på 5,5 kilometer så fort vi klarer.

Furutangen ønsker alle hjertelig velkommen til løypene, men ønsker gjerne en liten beskjed på forhånd hvis det kommer store grupper. E-post kan sendes til: post@furutangen.no.

Trondheim, Granåsen
I Granåsen ligger det også en snøhaug som skal brukes i løpet av vinteren. Heidi Arnesen som er driftsansvarlig i Granåsen Idrettspark forklarer:

- Vanligvis går mye av snøen til å legge snø i hoppbakken, men i år er den under utbygging og alt kan brukes til langrennsløyper, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å legge ut snøen før i starten av desember. Trondheim ligger tett på golfstrømmen og været kan variere mye, så vi vil ikke ta sjansen på å legge ut snø i oktober. Vi har tett kontakt med skimiljøene i byen og vil i samarbeid med dem bestemme når snøen skal legges ut, men den er altså primært tenkt til å brukes for å sikre at vi har skiføre fra og med desember, forklarer Arnesen.

Lillehammer
På Lillehammer kan Per Olav Andersen, administrerende direktør i Olympiaparken AS, fortelle at de har lagret 25 000 kubikkmeter med snø over sommeren.

- Snøen er primært holdt av for å sikre at vi kan arrangere verdenscupen her på Lillehammer 3. - 5. desember. Hoppanlegget har førsteprioritet og vi bruker ca. 6 000 kubikkmeter på å snølegge den, sier Andersen

Videre forklarer Andersen at de ikke klarer å snølegge alle verdenscupløypene bare med den lagrede snøen og er avhengig av å få produsert litt i tillegg.

- Vi vil følge værprognosene tett og hvis værgudene er på vår side vil vi fra 1. november produsere så mye snø vi klarer. Grunnen til at vi nok må vente til da, er at vanntempraturen fortsatt er litt for høy til å få god kvalitet på snøen. Får vi produsert mye snø vil vi legge ut en treningsrunde på Birkebeineren skistadion så fort det lar seg gjøre, avslutter Andersen.

Sverige
Over grensen til vårt naboland finnes det også muligheter for skigåing på lagret snø. Blant andre Idre, Orsa Grønklitt, Bruksvallarna, Østersund, Mora og Vålådalen er alle destinasjoner som har lagret snø og vil legge ut løyper i oktober. Vålådalen har løyper klare allerede fra 15. oktober og i helgen gikk det konkurranser på snø i Mora. Det er fyllt på med snø etter helgen og det er for øyeblikket mulig å gå i den 800 meter lange løypa. Du kan se en full oversikt over "tidlig snø"-løypene i Sverige på denne linken.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse