-->

Status ved årsskifte

Status ved årsskifte for klassene jenter og gutter 14- 17 år
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Av Sigmund Hov Moen

Til tross for lite snø over deler av landet har de fleste skirenn blitt arrangert etter programmet. På Østlandet har Sjusjøen overtatt som arena ved flere anledninger. Arrangører andre steder i landet har også måttet ty til reserveløsninger.
De påfølgende sammenligninger/vurderinger av løpernes prestasjoner gjør ikke krav på å være riktige. Det fins som kjent bare en måte å sammenligne langrennsløperes styrke på - å la de konkurrere mot hverandre i samme renn.


J14
Årets stjerne i klassen har så langt vært Britt Ingunn Nydal. Hun vant suverent både i Åsenrennet og i Romjulssprinten i Hurdal. I Hurdal andre juledag (Åsenrennet var flytta til Hurdal), ville Britt Ingunns tid holdt til seier i all klasser unntatt senior kvinner! Spesielt imponerer hun i klassisk stil.
I Midt-Norge fortsetter Heidi Kant Bjørnli å vinne. Sist skjedde det i IL Nors Julerenn i romjula.  Sesongpremieren på nordsida av Trondheimsfjorden ble vunnet av Silje A. Friberg, tett fulgt av Elise Ringen.
Vinne gjør også en annen av fjorårets enere, Hilde Lauvhaug. Vi skal også nøye følge Marte S. Johansen. På Moelven var hun ekstra suveren.
Misværrennet ble J14 vunnet av Kine Nordgård. Hun representerer Skjerstad IL. Vi  mener bestemt å huske at klubben har fostret mange gode langrennsløpere opp gjennom årene!
Hvor god Ida Midtun Dahlen, Evie Helgesen Einvik og Henriette Saxi Wikstrøm er er vanskelig å vurdere, men de vant i alle fall J14 i Tromsø, Alta og Vadsø i romjula.
Hvordan styrkeforholdet vil utvikle seg utover sesongen er ikke lett å forutsi. Men vi tillater oss å tippe at Fossums mange gode løpere anført av Rannveig Øverøyen  vil bli vanskelige å hanskes med når det virkelig gjelder.

G14
Som vi antydet sist - G14 utvikler seg til å bli en thriller. Fjorårets klare ener Hans Christer Holund har omsider pakka ut løpsfoten. Etter at Petter Soleng Skinstad hadde fått dominere de innledende rennene barket de to  sammen i Åsenrennet. Etter at Skinstad hadde spilt hare, og hatt Holund halsende  60 sekunder bak seg gjennom 2 runder a 2500 meter, skilte det i mål ett sekund mellom de to - i Holunds favør. Ikke en eneste gang i løpet av siste sesong slapp nittedølen konkurrenter så nær. Men ingen av de to skal føle seg for trygge. I Moelvenrennet 28 desember bekreftet tynsetingen Per Kristian Larsen at han blir vanskelig å slå med utover vinteren. På Sjusjøen for 3 uker siden tukta han som vi husker sjølveste Skinsta'n. På Moelven hadde han halvannet minutts margin til andremann. Og bakover er det tett. I Åsen var Timo Andre Bakken bare sekunder bak duoen Holund/Skinstad. På Torpo presenterte en annen av klassens "runners up" seg. Nicholai Bergmann vant foran Timo Andre. Så spørs det hvor god Midt-Norges løpere er. Ramstad hadde bra margin i de første rennene. I Julerennet 27 desember skilte det imidlertid mindre enn 20 sekunder mellom de 7 beste i klassen. Vi merker oss at skiløperbygda Ålen er på gang også i denne klassen. Det blir spennende å følge unge Joachim  Moholt utover sesongen. Leder og skigeneral Arne Moholt er i all fall optimistisk.
Fra Trømsø meldes det at sesongen er i full gang. Her vant Ola Amundsgård sekundet foran Evind Jakobsen. Kanskje vil årets HLR bringe disse navnene frem på førstesidene? I Nordland triumferte Lars Reidar Jensen fra Meløy i Misværrennet. Fra Alta meldes det at Altasprinten i G14 ble vunnet av Kenneth Helgesen Einvik. Han var nesten 2 minutter foran andremann. Kanskje en kar å merke seg for Holund, Skinstad & Co?
Nord-Trøndelag leverer vanligvis kvalitetskontrollerte skitalenter. Ørjan Ramdal og Robert Guin, sistnevnte fra selveste Henning Skilag, vant sesongpremieren i fylket. Om noen år trenger Frode Estil avløsere.

J15
Som vi   antydet sist, Gjermundshaugsøstrene ville bli å regne med i vinter. Midt i julestrida dobbelvant de Astridbekkrennet i Gausdal. Men enda mer imponerte tynsetjenta Therese Johaug. Hun vant som vi husker klart på Sjusjøen midt i desember. På Moelven viste hun  på nytt konkurrentene ryggen, og det temmelig klart. I fjor ble hun nr 19 i HLR. Da gikk hun for Nansen IL. Nå har hun bytta til Tynset IL. Kan det tenkes at hun har funnet vinnerformelen i Nord-Østerdalshovedstaden? På Skrautvål merker vi oss at Marte Berget ble slått av både Ida Eide, Ingrid Løvbrøtte og Lone Sørlien Molstad. Litt uventet var det at også at fjorårets suverene HLR-vinner Celine Brun Lie slått av Marthe Breen i Åsenrennet. To dager senere under Romjulsrennet fikk Celine riktignok revansje, men vi tror likevel ikke at hun vil få så lett spill utover vinteren som hun hadde sist sesong. I Midt-Norge varslet Slind-søsterene om de har gjort hjemmeleksa godt foran sesongen ved å vinne dobbelt og rimelig komfortabelt. Og på Oppdal virker det som om vinteren har stabilisert seg og treningsforholdene er de beste.
I Tromsø har Åselin Heimdal sesongdebutert med seier. I Nordland har Kine Nordgård gjort det samme. I Nord-Trøndelag har Mari med skietternavnet Elden vunnet klart. I Vadsø tok Nina Niskanen Hansen første stikk med 4 minutters margin!!

 

G15
På Østlandet fortsetter "firerbanden" å rane premiebordene. I Åsen vant Hallvard Moian Nydal foran Øyvind Moen Fjeld. De to kan faktisk si med "Hovmesteren" : The same procedure as last year, and the year before.
To dager senere, I Hurdal, var det bandens to øvrige medlemmer Harald Berge og Sindre Wiig Nordby's tur. Spesielt leverte Berge et meget sterkt løp. (Faktisk holdt han like stor fart som Erik Sæves i G16 og Jonas Nielsen i G17).
Så spørs det hva dette er verdt framover. For to år siden trodde alle at Berge hadde seieren i halveis i lomma under Ungdommens Holmenkollrenn, da en kar fra Sogn, Jon Martin Smørdal på sent startnummer kom og vant. Nå har Smørdal demonstrert at han blir å regne med i år også. Han vant meget klart under Ribbbecuprennet i Førde i romjula. En annen vestlending, Jacob Ziesler har  juleferiert østpå. Og han har tydeligvis ikke innlatt seg på ribbeorgier. I Moelvrennet skremte han vannet av hedmarkingene, og utklassa såpass sterke løpere som Eirik Landheim og Ivar H. Indby. Vi har tro på at Ziesler kan bli meget farlig for hvem som helst utover vinteren.
I Ribbecuprennet på Torpo vant Sindre Prestmo Larsen. Og så har tromsværingene begynt å røre på seg. Lasse Hansen og Martin Tollefsen var sterkest i Tromsø. Men også Espen Li som var godt plassert i siste års HLR, viste gode takter.
Styrke Midt-Norge fortsetter å bygge seg opp på hjemmebane. I romjula møttes gjengen i Meldal. Denne gang var det Einar A. Ullsunds tur. Halsende bak kom Tore B.Berdal, Jonas Nyrønning, Lars Hyttehaug, Marius Kokkvold og Erland B. Vollseth. Spesielt merker vi oss at Nyrønning fra Ålen stadig klatrer oppover på listene. Raufossløperen Kent Erik Båstad fortsetter også å gjøre det skarpt. Han vant på Skrautvål like før jul. Rett bak kom premiegrossisten Øyvind Gullteig som etter et år med litt motgang, tydeligvis er i siget igjen.
I Alta dokumenterte Mads Reginiussen god form ved å vinne åpningsrennet. Han kom som vi husker som troll av eske og ble nr 3 på sprintøvelsen i fjorårets HLR. Det rapporteres og at Kurt Anti Halvorsen har gjort kjempefremgang i forhold til i fjor. I Vadsøs Pokalrenn vant Martin Aslaksen. Han var nr 18 i fjorårets HLR! Det skulle ikke forundre oss om finmarkingene vil komme med en kjempeoverraskelse i Namsos, slik de gjorde det i Kollen. Vanen tro skal vi også holde et øye på nordtrønderen Eirik Lorentsen.
De av oss som liker westerns vil huske "Oppgjøret ved OK Coral". Der Earp-brødrene og Doc Holliday & Co sloss mot Clantongjengen. Kanskje ligger det an til en lignende mannjevning under HLR på Namsos i februar. Firerbanden mot en hær av løpere: Ziesler, Sunde, Smørdal, Båstad, Styrke Midt-Norge og Finmarks Mads Reginiussen og Martin Aslaksen.
Langrenn.com's reporter skal iallefall sitte ringside.

 

J16
Astrid Jacobsen fortsetter å gjøre et godt inntrykk. Hun gikk et bra renn i Hurdal i romjula, og henviste en av sine argeste konkurrenter sist sesong, Tiril Gisletun Hanssen, til andreplassen. Ingeborg Dahl vant på Skrautvål og i Åsen. Bakfra kommer Midt-Norge duoen Kjersti Bø og Marit Mia Bjørnstad. De to vant dobbelt i Meldal i romjula. Og så er spørsmålet; hvor god blir Marit Liland Fredriksen denne sesongen?
I Nord-Trøndelag kjempet Kari Jessen og Marte Karen Brattås om seieren, og i Vadsø gikk Linda Iversen et solig løp.
Og det fins flere som er ute etter Jacobsens skalp; Benedicte Aa vant Ribbecupen på meget god tid i Førde. Dessuten er Eva Moe Grevsgård i farta. Det er også Berit Gjelten, Kaja Melstrøm, Karoline Haverstad og Marte Høyvik.

G16
Kampen om hegemoniet i G16 bølger fram og tilbake. Ikke før har fjorårets "primas inter pares", Eirik Kurland Olsen "satt skapet påplass" så smeller Martin Andersen, Eirik Sæves, Ole Lund eller Jo Vegard Hilmo til med kjempeløp. To som det  på forhånd var knyttet adskillige forventninger til, Joachim Jacobsen og Tore Martin Søbak Gundersen, har så langt ikke funnet femtegiret. Derimot fortsetter Per Kristian Nygård å imponere. På Skrautvål måtte Kurland Olsen anstrenge seg for å holde konkurrenten bak. I mål skilte det ett fattig sekund. Og på Torpo i romjula vant Nygård med et drøye halvannet minutt foran Vegard Grue Tufte og Tollef Buttingsrud. En annen av de antatt beste i klassen, Aleksander Svien gikk inn til en 5 plass på Skrutvål. I romjula ble han satt på bakken av en influensa. Men han ble observert i løypene i Hurdal og stiller sikkert ved neste mannjevning.
Og bakfra kommer Jesper Østensen og Magne Dæhli halsende. Etter en sesong med motgang skal det bli spesielt interessant å følge Dæhli. Vestpå merker vi oss at Kjartan Bjørset vant i Førde i romjula. Nordpå har Bjørnar Sareussen sesongdebutert ved å gå dødt løp mot klubbkameraten Øyvind Berg. Fjorårets HLR-sekser, Mats Håpnes forteller i telefonen fra Alta at han har vært sjuk i romjula. Han mener at vi skal se opp for Bjørn Thomas Nygård som har gjort meget gode testrenn. Og viktigst av alt, sier Mats med betydelig fortrøstning i stemmen - etter en heller snøfattig førjulsvinter ligger det nå 1 meter snø i Alta.
Lenger øst i Finamark viser Morten Harjo Pettersen meget god form. Han hadde ingen vansker med å vinne sprintrennet I Båtsfjord. I prologen over 1700 meter var han 20 sekunder foran toeren! Han vant også Pokalrennet I Vadsø med 65 sekunder foran så god løpere som Hans Ari B Varsi og Ole Henrik Somby. Kan det tenkes at Morten kan gjøre Kurland Olsen og Co rangen stridig? I fjor ble han som vi husker nr 5 i HLR.

 

J17
Marte Elden imponerte kollossalt i romjula ved å vinne med innpå 4 minutter.
Kristin Jonassen Harila har heller ikke sluntret unna. Hun vant på en meget god tid under Pokalrennet i Vadsø i romjula. Kari Meland meldte seg på ved å vinne Misværrennet. Det samme gjorde Heidi M. Holopainen i Tromsø og Eirin Hegrenes i Førde. Vi har og merket oss Karoline Borgnes som vant i Hurdal og Åsen og Ine Camilla Opsahl som vant på Moelven. Vi har og mistanke om at Oda Vardenær Lunder, Gunnhild Veien, Ingvild Pettersen heller ikke vil gi seg uten kamp.
Men først og fremst hersker det ingen tvil om at fjorårets norgesmester både i fri og klassisk, Astrid Øvstedal vil være med i kampen om NM-medaljer denne sesongen også. Hun vant med 45 sekunder i Nor IL's renn i romjula.

 

G17
Jo, Petter Nortug er med.  Om noen av hans konkurrenter skulle være i tvil. Til gangs! Under Nor Ils julerenn gikk han fabelaktig og slo Arnt Einar Engan med 70  og Bengt-Magnus Mathisen med 90 sekunder. Så spørs det om det holder mot "Hovden-studentene" Eirik Resaland Wiik, Glenn Elvestad og Jonas Nielsen. Disse tre besatte de 3 første plassene i Åsenrennet og 1. og 2.plassen i Hurdal to dager senere. På Moelven demonstrerte Emil Søbak Gundersen og Lars Barli Lier fin form ved å bli nr 1 og 2. Skummel blir også Fossumløperen Anders Øen. Nest beste klubb i Åsen ble forøvrig Kjelsås. Øyvind Tønsager, Eirik Brandsdal og Martin Vaksdal gjorde alle sine saker bra. Kan det ha sammenheng med at klubben har fått har skaffet seg nordtrøndersk trener (Kåre Tønne).
I Alta imponerte Snorri Einarsson. Og Njål Tage Gjerdalen fortsetter å vinne. Sist i Ribberennet på Torpo i romjula. I Nor-Trøndelag kjempet Marius Lande, Ole Kvernmo Landfald og Simon Sivertsen Landfald om seieren i rimjula. Men vi tviler på om noen av dem kan by "landsmann" Nortug skikkelig kamp.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut