Illustrasjonsbilde. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

Stein Eriksen er død

Stein Eriksen, også kjent som Mr. Ski, ble den første skiløperen fra et land utenfor Alpene som klarte å vinne et OL-gull i alpint.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Stein Eriksen var Oslo-gutten som stilte de mellomeuropeiske alpinistene i skyggen.

Nå har legenden passert sin aller siste port.

«Mr. Ski» som han ble kalt etter at han flyttet til USA og ble profesjonell etter VM i Åre i 1954, ble født i Oslo 11. desember 1927.

Han fikk tidlig interesse for skisport og ble medlem av idrettsklubben Ready.

Stein Eriksen fikk god inspirasjon av den fem år eldre broren Marius. Han ble norsk mester i slalåm i både 1947 og året etter, men internasjonalt klarte han aldri å komme på høyde med lillebroren, som hadde en helt unik teknikk og kjørte svært elegant på ski.

Allerede under VM i Aspen i 1950 markerte Stein Eriksen seg med bronse i slalåm, men det virkelige gjennombruddet kom med gullmedaljen i Oslo-OL i 1952.

Etter den bragden var Stein Eriksen helt på høyde med Hjalmar Andersen når det var snakk om popularitet.

Han var med i OL for første gang i St. Moritz i 1948 uten å nå helt til topps.

Eneren
Stein Eriksen var en ener. I OL i Oslo klarte han også å sikre sølvet i slalåm, og med ett hadde han satt alpin skisport på kartet også her i Norge.

Han ble den første skiløperen fra et land utenfor Alpene som klarte å vinne et OL-gull i alpint. Det forteller det aller meste om prestasjonen.

At det skjedde på hjemmebane i OL-løypene på Norefjell satte en ekstra spiss på det hele.

Derfor var det ikke overraskende at han også ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1952, selv om alpint aldri har stått på programmet under Holmenkollrennene.

Eventyret med Stein Eriksen i hovedrollen stoppet på ingen måte i 1952 med OL-gullet. Han fortsatte på topp og utviklet skiferdighetene ytterligere.

Da VM-sirkuset kom til svenske Åre i 1954 gikk han til topps i både slalåm, storslalåm, og kombinasjonen. Da var han verdens aller beste alpinist.

Ikke før Kjetil André Aamodt vant OL-gull i super-G i 1992 og verdenscupen totalt i 1994 klarte en norsk alpinist å komme opp på samme nivå og anerkjennelse.

Tok Amerika med storm
De tre VM-gullene i 1954 markerte slutten på Stein Eriksens tid som amatør.

Etter den enorme triumfen, som var svært unorsk i en idrett dominert av mellomeuropeerne, valgte Stein Eriksen å flytte til USA for å livnære seg som profesjonell og skilærer.

Den tidligere OL- og VM-vinneren ble umiddelbart en stor suksess.

For amerikanerne kunne ikke drømmen bli større enn å ha nordmannen som instruktør i skibakkene, og karismatiske Stein Eriksen stortrivdes med å lære bort sine kunstner på de to treplankene som han fikk til å flyte oppå snøen.

Han ble leder for flere skiskoler og hotelleier i Michigan, California, Aspen i Colorado, Vermont og Park City i Utah.

Han endte opp i mormonerstaten og de siste årene levde han et forholdsvis tilbaketrukket liv i Deer Valley, ikke så langt fra Park City, der han også drev Stein Eriksen Lodge.

Legenden som ble en trendsetter for norsk alpin skisport, var gift og hadde fire barn.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut