-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Strengere deltagerbegrensninger: – Langrenns-Norge skyter seg selv i foten

Kommentar

– Dersom det foreløpige utkastet til sesonginformasjoner i langrenn vedtas på høstmøtet i helgen skyter langrenns-Norge seg selv i foten.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Sesonginformasjoner i langrenn er et dokument som forteller om uttak og kvalifiseringer til alle større renn.

At det skal være klare uttaks- og kvalifiseringskrav til verdenscup og internasjonale mesterskap er en selvfølge, men jeg klarer ikke å forstå hensikten og målet med å begrense deltakelsen i nasjonale renn som sesongåpningen på Beitostølen og NM for senior.

I årets dokument anslår Norges Skiforbund at du som herreløper må ha 100 FIS-punkter eller lavere for å få gå distanserennene på Beitostølen og Lygna.

Det betyr i klartekst at de utelukker veldig mange skiløpere – og klubber – fra det som burde vært en folkefest for norsk langrenn.

Man er i full rett til å mene at skiløpere med over 100 FIS-punkter ikke har noe i et norgesmesterskap eller på en sesongåpning å gjøre, men faktum er at selv om dette ikke er verdens beste skiløpere er det utøvere som satser 100 % på idretten sin, trener 600-800 timer i året og har Lånekassen og mor/far som sine viktigste sponsorer.

Da må det også være lov å spørre om hvorfor ikke flere enn 150 herreløpere kan gå distansene:

Er det fordi TV’en stiller et makskrav til antall deltakere dersom de skal direktesende konkurransen?

I så fall er det ikke verre enn at de som nå ekskluderes starter før eller etter TV-kameraene er slått på/av.

Er det fordi man er redde for at for mange løpere skaper dårligere og ujevne forhold for de beste?

Det er i tilfelle forståelig når det gjelder en sesongåpning i november, men ikke i et NM i starten av februar.

I tillegg er det slik at de beste stort sett alltid vinner uansett forhold – og i verste fall kunne de best seedede løperne startet først.

Er det fordi man ikke tror at arrangørkorpset her i landet ikke takler et større arrangement med flere deltakere?

Det vil i tilfelle være en gedigen undervurdering av arrangementskompetansen i norske skiklubber, som tross alt er de som står bak arrangementene.

De er garantert vant med arrangementer med langt flere deltakere enn hva som er tilfelle i et NM og på en sesongåpning, og er fullt kapable til å gjennomføre større renn med den nødvendige kvalitet.

Eller er det fordi ski-Norge faktisk mener at arrangementer som dette er forbeholdt den ypperste eliten?

Det mener i hvert fall jeg er å skyte seg selv i foten, all den tid det nettopp er vedtatt et skipolitisk dokument der en av hovedmålsettingene i den nye utviklingsmodellen er at utøvere skal konkurrere på ski livet ut.

Selve deltakerbegrensningen har de fleste rukket å bli vant til, men det er en kjensgjerning at kravene har blitt strengere og strengere de siste årene.

Trolig er det så enkelt som at det skyldes at nivået i norsk langrenn stadig blir bedre, men da er det merkverdig at reglene for deltakerbegrensning ikke har blitt justert deretter.

Selv om antagelsene for hvor streng deltakerbegrensningen vil bli er nettopp antagelser, er resultatet at veldig mange ikke engang vil ta seg bryet med å melde seg på.

Er det et slikt signal vi ønsker å sende til utøvere og klubber som satser mye tid og penger på idretten vi er så glad i?

Det gjør det heller ikke noe bedre at utenlandske løpere «tar» plassene til norske løpere som burde fått gå i en nasjonal sesongåpning.

Jeg har derfor følgende bønn til dere som skal på høstmøtet og vedta vinterens sesonginformasjoner:

Tenk nøye gjennom hvem vi faktisk ekskluderer og hvilke signaler vi sender med strenge deltakerbegrensninger i det som kunne – og burde – vært en enda større folkefest for nasjonalsporten vår.

Kommentar av
Eirik Lund Røer, hovedtrener Bækkelagets SK - Ski


---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut