rodal_270x151

Suksessoppskriften

Møt Vebjørn Rodal:

Vebjørn Rodal ble kjent med sprinttrener Ulf Morten Aune gjennom en sportsdrikk – nå har de sammen skapt verdens suverent beste sprintlag.
Tips en venn  Skriv ut

Møt Vebjørn Rodal:

 

- Vi har ikke gjort noe revolusjonerende denne sommeren og høsten. Jeg vil heller kalle det en evolusjon. Sprint er en fersk tilvekst til langrennskonkurransene som har utviklet seg kraftig de siste årene – det har vi prøvd å følge, avslutter Vebjørn Rodal det timeslange intervjuet med langrenn.com.

 

Han har fortsatt mellomdistansesnerten i frasparket idet han forserer Prinsekrysset i Trondheim på grønn mann. Mange sprintere har sendt en stor takk til den olympiske mesteren på 800 meter fra Atlanta-OL, etter sprinttriumfer denne sesongen.

 

- Filosofien går ut på å bygge en hurtig og eksplosiv utholdenhet. Hurtigheten og spensten skal forbedres med eksplosive ressurser, forklarer Rodal om sin filosofi.

 

Han så et lys da han så Bjørn Lind gå sprint i fjorårsesongen. Rodal la merke til noe ved den suverene svensken.

 

- Måten Bjørn Lind fikk opp fart i stavtakene sine sa meg noe. Han hadde en overlegen fart. Han gjør nærmest et perfekt spensthopp i staketaket. I motsetting til han så låste nordmennene bevegelsen i hofteleddet og farten ble ikke like stor.

 

Rodal reiser seg opp fra sofaen og viser hva han mener. Det er lettere å vise enn å forklare.

 

- Det er en enorm effektiv teknikk. Det hjelper ikke å bare sprette opp og ned mens man staker. Mann må ha spenst og skyv helt fra bunn.

 

- I seg selv burde det bare være en kjempemotivasjon å slå svenskene, mener Rodal.

 

Eldars perfekte løp i Kuusamo

Vebjørn Rodals inntog i den norske langrennsleiren har vært et tidvis hett tema i norsk presse. Den knallharde trappehoppingen har fått mye fokus. Men treningen Rodal har innført har vært mye mer enn det.

 

Sprinttrener Ulf Morten Aune ble han kjent med mens Aune jobbet i Mach Bryggeri, som da hadde sportsdrikken Unik. Og når telefonen fra Aune kom i 2005 om Rodal kunne bidra på sprintlandslaget, så var det ikke mye som veide i mot.

 

- Han ville forslag på konkurranselike intervalløkter. Vi startet med noen økter, og det fungerte bra, så vi utvidet samarbeidet ytterligere denne sesongen.

 

Olympiatoppen med Atle Kvålsvold er også koblet inn i prosjektet.

 

- Noe av det viktigste vi har gjort er å legge inn ett skikkelig fartselement i treningen. Vi avslutter økene i stor fart.

 

Rodal har trua på en modell som går ut på å trene i høyere fart enn i konkurranse. Det er arbeidsøkonomisk riktig, som han kaller det.

 

- Se for deg Eldar Rønning på 15 kilometeren i Kuusamo. Han har trent mye fart, og 15 kilometertempo føles nesten sakte for han det løpet. Det Eldar gjorde på den siste kilometeren i Kuusamo var nær perfekt rent arbeidsøkonomisk, skisserer Rodal.

 

Utfordringen blir da å ha en motor som kan stå distanse. Det gjelder uansett om det er sprint eller 15 kilometer. Men Rodal mener at hans trening har en ”bivirkning” som gjør at også motoren bygges.

 

- Alt har en sammenheng. For eksempel så hjelper det ikke å ha 100 i max o2 opptak hvis kroppen for fartssjokk når du starter en sprint, mener han.

 

Rodal evaluerer løperne

Flere var skeptiske før Rodal kom inn. Og han skjønner løperne godt.

 

- Jeg husker da fra jeg selv var aktiv. Det letteste var det trygge og det kjente. Men sprinterne har vært utrolig sporty og positive, de har stått på og vært villige til å prøve denne modellen.

 

I løpet av våren, sommeren og høsten har Vebjørn Rodal lært løperne godt å kjenne, og overfor langrenn.com så evaluerer han hver enkelt:

 

Tor Arne Hetland:

- Han er en utrolig kontinuitetsbærer i laget. Uvurderlig viktig. Han setter en standard for de andre med sitt konkurranseinstinkt, og må nesten bremses – det ser en ikke hver dag hos 30-åringer.

 

Eldar Rønning:

- Har tatt kjempesteg det siste året. Og vi har sett det på trening i hele år at det ikke er noen overraskelse at han leder verdenscupen per i dag. Også et enormt konkurransemenneske. Det jeg er mest spent på er om han klarer å utvikle seg mer i fristil.

 

Børre Næss:

- Han er kanskje den sterkeste løperen i ren muskelkraft. Staker helt enormt. Utfordringen til Børre blir å utvikle motoren sin, og dermed stå en hel sprint ut. Han har fart og sprintegenskapene til å lykkes.

 

Trond Iversen:

- Utrolig fartssterk. Finslepen, så han trenger faste og fine løyper å gå i. En typisk vinnertype. Erfaren.

 

Johan Kjølstad:

- Han er lagets desidert største sprinttalent. Det fartsressursene han har i seg kan ikke sammenliknes med noen andre på laget. I starten og i padling i motbakker er han i en egen klasse. Han må, som Børre, jobbe med å bygge en større motor.

 

Ola Vigen Hattestad:

- Ung løper, så jeg ser ikke noe dramatikk i sykdomsperioden han har hatt. Jeg synes han ser bra ut tross alt. Han må nå ta den tiden han trenger for å bygge seg opp igjen.

 

Spår større rendyrking av sprint

Han ser ikke for seg noen trenerkarriere, Vebjørn Rodal. I alle fall ikke foreløpig.

 

- Jeg er veldig komfortabel med den rollen jeg har nå.

 

Han jobber til daglig 100 prosent i Telenor, med bedriftsmarkedet. En jobb han ikke har noen planer om å gå fra med det første.

 

- Ved siden av følger jeg opp de løperne som er i trøndelag. Jeg er med på noen samlinger, og prøver å se helheten. Intensjonen er å videreføre prosjektet, og da trengs oversikt.

 

Framtid for sprinterne tror han ligger i enda mer spesialisering. Men han mener at det vil gå på bekostning av flere løperes satsing på allround.

 

- Løpere som Eldar og Tor Arne kan lide under det. Men hvor for utviklingen går er håpløst og si.

 

Han tror mye avhenger av løp som Tour de Ski. Blir det en suksess og noe løperne vil satse mer på, så vil nok tiden men enda mer rendyrking mot sprint gå saktere. I et løp som Tour de Ski må man beherske både sprint og distanse for å ha noe som helst sjanse til å hevde seg.

 

- Jeg spår sprinttrening med enda mer fart og enda følere anaerobe økter, men det må da gå på bekostning av mengden. Derfor blir det vanskeligere å kombinere med allround, mener han.

 

 

 

 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut