-->
Martin Johnsrud Sundby på vei mot gull på 10 kilometer i fri teknikk under NM på Beitostølen 2016. Foto: Erik Borg.

Martin Johnsrud Sundby på vei mot gull på 10 kilometer i fri teknikk under NM på Beitostølen 2016. Foto: Erik Borg.

Sundby om VM-planen: - Kan risikere mer enn de andre

- Jeg må sørge for at jeg fortsatt er et steg foran, påpeker Martin Johnsrud Sundby etter NM-gullet fredag. VM-planen blir på ingen måte en blåkopi av denne vinteren.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Inneværende sesong er ennå ikke over, men Martin Johnsrud Sundby er likevel i ferd med å fullføre puslespillet som skal gi VM-suksess i Lahti neste vinter.

Fredag tok vinterens suverent beste langrennsløper et nytt NM-gull på 10-kilometeren på Beitostølen. Øverst på pallen akter Sundby også å stå i Finland neste vinter – da med VM-gull rundt halsen.

Planen som skal gi suksess i Lahti har han jobbet med lenge. De fleste brikkene begynner nå å falle på plass.

– Jeg har tenkt mye på hva som skal til for å vinne VM-gull, og hvordan jeg skal legge opp treninga for å være kapabel til å gå til topps. Planleggingen er snart i boks, sa Sundby etter torsdagens NM-triumf.

Steg foran resten
Røa-løperen er ikke kjent for å hvile på laurbærene og jager stadig etter nye måter å bli bedre på.

Den som tror at 31-åringen har tenkt å gjøre en blåkopi av treningsopplegget som ligger til grunn for vinterens eventyrlige suksess, må tro om igjen.

– Man skal aldri kopiere i idrett, det tror jeg er livsfarlig å gjøre. Da slutter kroppen å respondere, og det har jeg sagt mange ganger tidligere.

– Jeg skal bygge videre på det jeg har gjort som har vært veldig bra i vinter. Samtidig må jeg spesialtrene mer på de tingene jeg er dårlig på, sa Sundby til NTB.

Verdenscupvinneren mener evnen til å identifisere egne svake sider og løfte disse, er en av hans store styrker sammenlignet med konkurrentene.

– Jeg er flink til å tette de hullene som finnes fra sesong til sesong. Klarer jeg hele tiden å gjøre det, tror jeg hele nivået mitt hever seg. Der er jeg nok kneppet flinkere enn de andre foreløpig, men jeg kan ikke hvile.

– Jeg må sørge for at jeg fortsatt er et steg foran, sa han.

Tenker nytt
Sundby er ikke det minste redd for å eksperimentere på treningsfronten – selv foran en VM-sesong.

– Jeg kan tillate meg å gjøre ganske mye forskjellig med hensyn til trening, fordi grunnivået mitt er så høyt. Sånn sett kan jeg risikere og sjonglere mer enn de andre, sa han.

Det viktigste ferdighetsmessige hullet som skal tettes foran neste sesong handler om avslutningen på rennene.

– Jeg må forberede meg på at vi i verste fall er 15 mann når tre kilometer gjenstår av fellesstarten med skibytte og femmila i VM. Da er ikke Dario Cologna mannen å skubbe seg på. Han har et bra rykk på slutten, og det må jeg kobbe med, sier 31-åringen – og utdyper:

– Basisen ligger der, men jeg må finne ut hvordan jeg skal avgjøre de viktige skirennene. Der søker jeg hjelp og kompetanse hos folk rundt meg.

Om kort tid blir han tobarnsfar. Det kan komme til å påvirke sesongopplegget foran VM-sesongen.

– Det kan hende jeg må reise litt annerledes. Jeg skal definitivt kjøre høydeopplegg, og da sier det seg selv at jeg må ha flere tre ukers opphold.

– Det blir mange bortedøgn fra familien i de periodene, og da er det ikke sikkert jeg reiser så mye resten av året som de andre gutta. Men disse tingene er ikke på plass ennå, sa han.

Trener ikke mer
Mer trening er ikke aktuelt.

– Jeg tror ikke det. Jeg blir pappa til to smågutter. Da tror jeg ikke jeg skal tyne treningsstrikken enda mer. Jeg skal bli mer kynisk med hensyn til hva jeg gjør og hvordan jeg gjør det, så får vi se hva det ender med av timer.

– Jeg har ikke lagt den helt store planen med hensyn til volum, avsluttet norgesmesteren.

Lørdag er han storfavoritt til å vinne også femmila på Beitostølen. Det blir i så fall avslutningen på en eventyrlig sesong.

– Jeg kunne ikke ha drømt om en sånn sesong som dette. Jeg er strålende fornøyd med alt som har skjedd i vinter.

---

NM Beitostølen
Øystre Slidre, Oppland - 1. april 2016


Menn - 10 km, fri teknikk
1. Martin Johnsrud Sundby, Røa IL 20:56.7
2. Emil Iversen, IL Varden +7.8
3. Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski +11.1
4. Hans Christer Holund, Lyn Ski +31.1
5. Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL +31.8
6. Mathias Rundgreen, Byaasen Skiklub +34.8

* Komplette resultater


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus