Resultater: Valencia Half Marathon| Gråkallen Opp| Djupadalten| Fredrikstad Maraton| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5|
Johannes Eklöf trente 1100 timer i fjor. Mange av dem stakende på rulleski. Foto: Johan Trygg/Längd.se.

Johannes Eklöf trente 1100 timer i fjor. Mange av dem stakende på rulleski. Foto: Johan Trygg/Längd.se.

Svensk langløpshåp sikter mot toppen

Trener 1100 timer i året

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

De svenske langløperne er på full fart framover. Etter en del magre år er det mange talenter på vei opp og fram. Emil Persson viste forrige sesong at han er den beste langløperen i verden for øyeblikket. I tillegg var Oskar Kardin fire ganger på pallen. I Vasaloppet var Anton Karlsson svært nære ved å gi Sverige sin første seier i det ikoniske rennet siden 2012. Og bak disse er det enda flere unge sultne skiløpere som prøver å ta rotta på de etablerte stjernene. 

En av dem er Team Ramuddens Johannes Eklöf. Han gjorde en meget god sesong i fjorårets Visma Ski Classics. 26 åringen fra Jönköping og IF Hallby SOK ble nr 12 i det totale sammendraget og nr 2 i ungdomskonkurransen, bak nevnte Emil Persson. Forrige uke viste Eklöf at han har tatt enda ett steg mot toppen med sin andreplass i stakeklassen av Lysebotn Opp.

- Jeg har hatt staking i bratte bakker som et av fokusområdene mine i sommer, sier Eklöf til langd.se.

Fjorårets høydepunkter ble en åttende plass i La Diagonela, og tiende plasser i både Tåssåsen Criterium 64 og Årefjällsloppet.

- Jeg holdt et jevnt nivå. Sesongen var over forventingene, men jeg manglet det ene rennet hvor alt stemmer; form, løype, taktikk og ski. Målet i vinter er å komme på pallen, sier Eklöf.

På veien mot det målet blir det mange treningstimer.

- I fjor ble det 1100 timer. Det ble et litt spesielt år med en sen start på sesongen. Jeg planlegger ca 1050 timer trening i år. Nå om sommeren betyr det drøyt 100 timer per måned, forteller Eklöf.

Er treningsfilosofien din bygget rundt et stort treningsvolum?

- Det er litt både og. Jeg har tre intervaller i uken.

At all treningen har båret frukter viste Eklöf da han staket seg opp Lysebotn til en andreplass. Johannes begynte litt forsiktig og plukket løpere hele veien oppover de 27 hårnålsvingene. Tilslutt var det bare Andrew Musgrave som var drøyt 20 sekunder foran. Bak han på listene var meritterte langløpsnavn som Emil Persson og Morten Eide Pedersen.

- Jeg har kjent på trening at fokuset på motbakkestaking har gitt resultater, det fikk jeg et tydelig svar på opp Lysebotn, sier Eklöf.

Før start var det derimot litt trøbbel for Johannes. Ski, staver og sko lå igjen i Gøteborg. Heldigvis stilte Herman Paus, Lina og Gustav Korsgren opp med reserveutstyr og Eklöf fikk kommet seg til start.

Eklöf fortsatte de fine prestasjonene ved å komme seg videre fra prologen og bli nr 20 tilslutt i fredagens jaktstart. På søndag var han igjen i aksjon da Team Ramudden vant Blink Classics Team Challenge.

- Stafetten var helt vill. Man kunne aldri slappe av. Det gjaldt å være forberedt på å veksle når som helst, ut i fra hvordan de andre lagene la opp sin taktikk.

Et avgjørende øyeblikk var da Morten Eide Pedersen rykket på den 19. av 20 runder.

- Han fikk noen sekunder i utforbakken, men jeg kjente at jeg ikke var helt ferdig. Jeg hadde faktisk planlagt å gjøre et angrep selv. Med det i bakhodet ble det lettere å komme tilbake. Da jeg begynte å plukke sekunder tok det ikke så lang tid før jeg var oppe igjen.

Morten og Johannes holdt sammen til veksling og Max Novak ble sendt ut på sisterunden sammen med Axel Jutterström. Den duellen vant Novak.

Nå venter en hektisk periode for Johannes. Først venter det svenske mesterskapet på rulleski i Tanum. Deretter kommer Toppidrettsuka, Alliansloppet og Värnamorullen i rask rekkefølge.

I tillegg til å satse hardt for å nå langløpstoppen studerer også Eklöf teknisk fysikk ved universitet i Umeå.

- Jeg har studert 100 % de første tre årene, men nå blir det 75 % på de to årene jeg har igjen.

Forhåpentligvis gir den reduserte studiebelastningen, og 1100 treningstimer, seg utslag i enda høyere fart i sporet til vinteren.

Terminliste for vinterens Visma Ski Classics konkurranser finner du her


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse