WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Christer Majbäck uroer seg for hvordan ett framtidig fluorforbud kommer til å påvirke sporten.

Christer Majbäck uroer seg for hvordan ett framtidig fluorforbud kommer til å påvirke sporten.

Svensk legende urolig for skisportens framtid

- Skismøring med fluor er mye raskere enn den fluorfrie

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Christer Majbäck, den tidligere VM- og OL-medaljøren, som nå er eier av skismøringsprodusenten Skigo uroer seg for hvordan situasjonen blir for både smøringsprodusenter, arrangører og utøverne foran de kommende sesongene med tanke på hvordan det internasjonale skiforbundet (FIS) har håndert spørsmålet om et forbud mot fluor i skismøring og hvordan man skal håndheve det.

-- Jeg er positiv til et forbud hvis man har en 100 prosent sikker målemetode. Men om ikke det er på plass så ligger det an for juks. Det er fare for hele sporten, sier Majbäck. 

Etter endt karriere, som inneholdt blant annet et gull på stafetten under VM i Lathi 1989 og et sølv bak Terje Langli under VM i Val di Fiemme i 1991, har Majbäck viet sin tid til smøringsprodusenten Skigo og er i dag daglig leder og hovedeier. Svensken er kritisk til prosessen som har ledet til innføringen av et fluorforbud.

- Man burde først sørget for å ha en 100 prosent sikker målemetode før beslutningen tas. Hele håndteringen av spørsmålet har vært uprofesjonell, sier Majbäck.

Som kjent har FIS innført et fluorforbud som senere har blitt flyttet framover da man ikke har klart å få fram en tilfredsstillende kontrolltest. I sommer kom FIS med beskjeden om at reglene som gjelder i vinter er de samme som EU-reglene bestemt 4. juli 2020; PFOA (forkortelsen for perfluoroktan-syre) er begrenset til 25 ppb (parts per billion) i fluorprodukter.

- Det er de direktivene vi som produsenter av smøringen må forholde oss til, sier Majbäck.

Majbäck sier også at det kommer til å innebære store utfordringer for både store og små arrangører og kunne håndheve ett forbud.

- Jeg vil understreke at jeg ikke er bakstreversk. Vi har utviklet en fluorfri produksjonslinje og er positive til ett framtidig fluorforbud, men … virkelighet i dag er en annen. Finnes det ingen fullt fungerende målemetoder ligger det an for juks. Det er en fare for hele sporten, sier Majbäck.

-Vi har fått informasjon fra flere landslag at våre fluorfrie produkter står seg bra mot andre produsenter. Men det er bare å konstatere at det bare er på ekstreme fører at fluorfrie produkter kan måle seg, som for eksempel ved ekstrem lav luftfuktighet i alpene. I alle andre forhold er det en lang vei å gå, fastslå Majbäck.

Christer forteller at tester gjort på et renn over 15 kilometer viser at det skiller i snitt fem minutter på smøring med og uten fluor.

- Blant de eksperter jeg har pratet med er det ingen som tror at det går å få fram testutstyr som er 100 prosent pålitelig. Jeg tror framtiden er at vi som produserer smøringen følger de lover og regler som er fastsatt og at det får styre hvilke produkter som kan brukes, akkurat som i all annen industri, sier Majbäck

- Det viktige er at vi kårer den riktige vinneren av skirennene, på en ansvarsfull måte. I framtiden, gjerne med fluorfri smøring, avslutter Majbäck.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse