www.langrenn.com

NYESTE RESULTATER

| | | | | | |
---
Norgescup Lygna m/U23-NM
Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn
---
Veteran-OL: Dag 6 - Stafett| Øvrige dager
---
Ski-TV: NC Lygna U23-NM| Smøretips: Verdenscup Nove Mesto| NC Lygna U23-NM

Svenskenes nye vidunder

Den er 13,5 meter lang, 70 kvadratmeter stor, rommer 1000 skipar og skal sikre bedre ski, men også et bedre miljø både innen- og utendørs. Av Svenska Skidförbundet har Langrenn.com fått låne 6 bilder som viser herligheten.
Tips en venn  Skriv ut
20.12.2012 - Presseinformasjon Svenska Skidforbundet

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Bilder følger nedenfor teksten!

Längdlandslaget med Charlotte Kalla och Marcus Hellner i spetsen kommer till Tour de Ski i slutet av december med en ny toppmodern vallatrailer.

– Det här ger mig bättre förutsättningar i skidåkningen men framför allt bättre arbetsmiljö för våra vallare, säger Charlotte.

Nyheten presenterades för Marcus Hellner på onsdag förmiddagen sedan han för några timmar sedan kommit hem ifrån ett veckolångt träningsläger på hög höjd i Livigno.

– Det här är precis vad vi har önskat. Vallarna har själva varit med och skräddarsytt trailern, så det kan inte bli bättre, säger Marcus Hellner.

En bättre arbetsmiljö för vallarna var ett tungt skäl vid utvecklingen av den första vallalastbilen. Efter långa arbetspass i bristfälligt ventilerade vallabodar hände det att vallarna drabbades av besvär som illamående och feber.

En studie som genomförts av ett forskarlag från Örebro universitet bekräftar att dessa hälsoproblem upphörde när vallarna fick tillgång till en vallalastbil utrustad med ett ventilationssystem där luften byts var sjätte minut.

– Vallarna jobbar ofta långa pass under stressiga förhållanden. Ångorna från vaxen ger en ohälsosam arbetsmiljö, som förr ledde till hälsoproblem. Det var därför mycket viktigt att våra vallare fick en arbetsmiljö som inte äventyrade deras hälsa fysiskt eller psykiskt. År 2008 fick vi äntligen den första vallalastbilen som förbättrade miljön betydligt och nu tar vi ytterligare ett steg tillsammans med Scania, säger vallachef Urban Nilsson

– Vi är stolta över att synas tillsammans med svensk längdskidåkning, som fortsätter att skörda internationella framgångar och stärka sitt varumärke. Speciellt glädjande är det att få bidra till en bra arbetsmiljö för vallarna. Vallateamet har samma viktiga roll för de aktivas framgångar som personalen vid våra serviceverkstäder har för våra kunders lönsamhet, säger Scanias kommunikationsdirektör Erik Ljungberg

Behovet av en ny, rymligare vallalastbil ökade i takt med att alltfler svenska längdskidåkare kvalificerat sig till startplatser vid de internationella mästerskapen. I den nya vallatrailern finns välutrustade arbetsplatser för tio vallare, jämfört med sju i den lastbil som togs fram för fyra år sedan.

– När vi blev fler vallare så fick vi stora utrymmesproblem. Så nu har vi även en mindre extra buss, men det betyder tyvärr att vi inte kan jobba i samma utrymme, vilket ibland leder till kommunikationsmissar speciellt när det är stressigt. Därför är vi oerhört tacksamma för att Scania nu hjälpt oss med utvecklingen av denna helt fantastiska nya trailer. Nu kan vi utföra vårt jobb ännu mera effektivt – och säkrare, fortsätter Urban Nilsson.

– Inom idrotten mäts lönsamhet i topplaceringar, och därför hoppas vi att den nya vallabilen kommer att bidra till att svensk längdskidåkning fortsätter att ta medaljer vid de stora mästerskapen, avslutar Erik Ljungberg.

Den nya vallatrailern innebär även ett lyft för den yttre miljön. Motorn i den lastbil – Scania R 440 – som används för att dra den fullutrustade vallaboden uppfyller de utsläppskrav som införs i Europa vid årsskiftet 2013/2014 (Euro 6). Med Euro 6-motorn minskas utsläppen av kväveoxider och partiklar med omkring 80 procent jämfört med de miljökrav som gäller idag.

I och med leveransen av den nya vallalastbilen fortsätter Scania som teamsponsor för landslaget i längdskidåkning även under de kommande två åren.

Fakta om Scania Waxing Trailer
Den treaxliga dragbil som drar det nya vallaekipaget är försedd med Scanias rymligaste hytt – Scania Topline – och topputrustad för högsta möjliga komfort vid både körning och vila. För kraften svarar Scanias bränslesnåla sexcylindriga Euro 6-motor på 440 hk.

Växlingen sköts av det automatiska växlingssystemet Scania Opticruise. Bilen är utrustad med en intelligent farthållare, Scania Active Prediction, som använder GPS för att avgöra fordonets position och förutsäga vägens topografi. Systemet kan ge en bränslebesparing på upp till 3 procent vid körning på kuperade vägsträckor.

Den 13,5 meter långa semitrailer som är vallarnas arbetsplats har specialutrustats av Stockholmsföretaget Expomobil.

Inom loppet av en halvtimme efter ankomsten till tävlingsområdet kan trailern genom ett sinnrikt hydrauliskt system med utskjutbara väggar förvandlas till en 70 kvadratmeter stor vallabod.

Inne i trailern finns åtta fasta och fyra mobila arbetsplatser för vallarna och förvaringsplats för cirka 1 000 par skidor.

En specialbyggd ventilationsutrustning som byter 800 liter luft per sekund säkerställer en hälsosam miljö för vallarna.
Marcus Hellner og smøresjef Urban Nilsson.
Tro det eller ei, men dette er faktisk inne i bilen..


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Svenske Anders Högberg fra Skogn IL og Team Skigo har tidligere vunnet Tour de Ski China. Også i år er han blant de påmeldte. Her er han underveis i den nasjonale sesongåpningens 15 km klassisk i Beitosprinten 2012. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

China Tour de Ski under opprulling

Gutta i Byåsen vant nyttårsaften Strindheimstafetten 2012, her ved deres gullag under NM på Voss forrige sesong. Fra venstre: Petter Eliassen (2. etp.), Didrik Tønseth (1. etp.) og Ole-Marius Bach (3. etp.). Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Byåsen-seier i Strindheimstafetten

Petter Northug og Bendit. Bildet er fra La Sgambeda i desember 2012 og er tatt av Felgenhauer/NordicFocus.

Følg Petter backstage og vinn premier

01

Svenskene trodde det skulle saltes

Forberedelser til Tour de Ski sin åpningsetappe. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Slik er sprintløypa

Illustrasjonsbilde: Foto: NordicFocus.

Norges prolog-mareritt

Flere av de norske løperne kjører fra før av BMW. Her er Therese Johaug sin BMW fotografert på SkiExpo 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northug på vei mot ny BMW

Vidar Løfshus. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

- Ikke noe løperne tenker på

Idylliske og majestetiske Skeikampen er med og danner rammen for Skeikampenrennet. Arrangørfoto.

Helt nytt turrenn ved Skeikampen

Heidi Weng fikk en tung start på Tour de Ski 2012/2013 med 39.-plass i prologen i Oberhof. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

Motgang for Weng

Tour de Ski

Tord Asle Gjerdalen ute i prologen til Tour de Ski 2012-2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Opptur for Gjerdalen

Tour de Ski

Kristin Størmer Steira på landslagets samling ved Sognefjellshytta i juni 2012. Foto: Erik Borg.

Se opp for Steira

Tour de Ski

Byåsens 1. lag gikk inn til NM-gull i stafett på Voss 2012. Fra venstre: Petter Eliassen (2. etp.), Didrik Tønseth (1.) og Ole-Marius Bach (3.). Nå skal klubben kjempe om seier i Strindheimstafetten 2012. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Strindheimstafetten samler NM-topper

Niklas Dyrhaug har akkuart gjort seg ferdig med 5-mila i Holmenkollen 2012, hvor det ble en 9. plass. Foto: Laiho/NordicFocus.

Dyrhaug bryter Tour de Ski

Tour de Ski

Petter Northug ble nummer tre på andre etappe av Tour de Ski 2012/2013, jaktstarten i Oberhof. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

Northug: – Ikke i rå form

Tour de Ski

Therese Johaug gikk inn 2.-plass på jaktstarten i Oberhof under andre dag av Tour de Ski 2012/2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

Johaug: – Jeg er fortsatt offensiv

Tour de Ski

Maiken Caspersen Falla vant Romjulsrennet Sjusjøen 2012. Foto: Arrangør

Falla best i Romjulsrennet Sjusjøen

Øystein Pettersen seiret i Romjulsrennet Sjusjøen 2012. Her sammen med rennleder Lisbeth Syljuberget. Foto: Arrangør

Pølsa vant Romjulsrennet Sjusjøen

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Seier til Konnerud i Ringkollstafetten

Anders Aukland under sesongåpningen på Beitostølen 2010. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Aukland og Eide vant på Beitostølen

Nyttårsrennet