-->
Ole Einar Bjørndalen, som har vunnet tilsammen 27 OL- og VM-gull, mener han kan gå fortere på ski med Exels kurvestaver. Foto: Erik Borg.

Ole Einar Bjørndalen, som har vunnet tilsammen 27 OL- og VM-gull, mener han kan gå fortere på ski med Exels kurvestaver. Foto: Erik Borg.

Terje Langli: - Laugaland kunne vunnet Vasan med kurvestaven

Hadde Audun Laugaland gått med Exels kurvestaver, tror Terje Langli at det kunne ha blitt et annet utfall av innspurten på Vasaloppet. Ole Einar Bjørndalen tar i bruk stavene og hevder at det kan gjøre han 10 sekunder raskere på 10 kilometer.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Rogalendingen Audun Laugaland fra Team LeasePlan Go hadde overtaket på konkurrentene i årets Vasalopp, men gikk helt tom rett før mål. Det ble ingen seier, bare mye oppmerksomhet etter konkurransen i Dalarna.

- På lengre løp handler det mye om å gå i felt og bruke minst mulig krefter i lang tid. Laugaland kunne ha hatt igjen mer på slutten av Vasaloppet om han hadde gått med krokstaver. Det kunne ha blitt et annet utfall enn det ble, med dem i hendene, sier Terje Langli.

I 1991 vant Langli VM-gull på 10 kilometer klassisk med rette staver. Nå lovpriser han Exels krokete staver. Spesielt på langløp tror den tidligere skitoppen at krokstavene vil bety spart tid, for sparte krefter underveis gir krefter for bedre avslutning.

Langli er fagsjef hos NQ Sport som distribuerer Exel i Norge, og de har fått en sterk mann i stallen.

Teksten fortsetter under bildet
excel_kurvestaver_14_02_f_borg.jpg
Ole Einar Bjørndalen ble i dag presentert som kurvestav-utøver. Timo Vaskio, styreleder i det finske eierselskapet til Exel sitter til venstre for idrettslegenden og Terje Langli til høyre. Foto: Erik Borg.

Ett sekund pr. kilometer
Ole Einar Bjørndalen har skrevet kontrakt for to år. Skiskyttertoppen har tidligere brukt Madshus til både ski, sko og staver. Nå blir det nye staver – Exels kurvestaver.

- Jeg tror jeg kan gå en 10 kilometer opptil ti sekunder raskere, og det er mye, sier Bjørndalen.

Ti ganger har legenden gått med de for ham nye stavene. Dette er både på snø, med rulleski på beina og på mølle.

Tester har vært positive i forhold til både laktatnivå og puls sammenlignet med vanlige staver.

Ingen på OL
NQ Sport tok over distribusjonen av Exel ved juletider, og kurvestavene er med i den finske stavprodusentens katalog for vinteren 2013 til 2014, men på OL ble det ikke brukt.

Dette forklares med at skiløpere flest ikke bytter med en gang. Mange var også låst til andre merker, og Exel er fortsatt ikke så synlige på elitenivå i Norge. Ingen utøvere er kontraktsfestet til dem på elitelandslagene i langrenn i tiden framover.

Kameratslig introduksjon
Dag Ivar Hovde, som arbeider hos NQ Sport, og Bjørndalen har gått på skole sammen og konkurrert mot hverandre. Hovde fikk Bjørndalen til å teste stavene da sesongen var over. Den mestvinnende olympiske utøveren fikk med en gang en god følelse for dem.

Teksten fortsetter under bildet
excel_kurvestaver_14_03_f_borg.jpg
Dag Ivar Hovde har fått Ole Einar Bjørndalen til å prøve krokstavene til Exel. Foto: Erik Borg.

- Jeg har hatt fire hardøkter med dem.

Han mener at det blir bedre utnyttelse av kreftene som brukes og tror at de kan være spesielt gode på løst føre og isete forhold da det er ekstra viktig å kunne stake godt og også i tøft terreng.

- Jeg kan bruke dobbeltdans lenger, og for å kunne vinne må jeg være god på detaljer, sier Bjørndalen som kanskje er den av verdens beste idrettsutøvere som har testet stavene grundigst.

- Det blir en helt annen framdrift, sier Frode Nakkim, som er kommuniksjonsdirektør hos eieren til NQ Sport og har mange turer med krokstavene.

- Jeg føler meg med nesten i ett med naturen, sier Langli.

Fire prisklasser
I enkelte norske butikker finnes krokstavene. De er i fire prisklasser. De dyreste er priset til 4000 kroner. Neste prisnivå er 2500 kroner.

I følge finske Timo Vaskio har Exel patentert de nye stavene.

- Og det er brukt langt tid på å utvikle den

Produksjonen skjer i Kina. Exel er finsk.

Åpen for langrenn
Bjørndalen satser primært på skiskyting, men visst kan han bli å se i skisporet kommende vinter.

Han håper å bli så sterk i spesiallangrenn at det blir aktuelt med å gå uten børse.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Team Koteng intervjues av NRK etter at Stian Hoelgaard i midten har gått Team Koteng inn til seier. Han flankeres av sine makkere, Astrid Øyre Slind og Thorleif Syrstad. Foto: Axelar / Hans Lie.

FULL KLAFF FOR TEAM KOTENG I BLINK CLASSICS TEAM CHALLENGE

KNALLBRA MARATONSENDING PÅ TV - MEN ØDELAGT HELT PÅ SLUTTEN

Resultater Blink 2020 – Blinkfestivalen

Alle konkurranser - Også søndagens stafett

Helene Marie Fossesholm på Junior-VM 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Flyingpointroad.com.

HELENES KJØLESKAP: – Nei, jeg spiser egentlig alt

PLUSS-weekend med Helene Marie Fossesholm

STARTLISTER: Blink 2020 – Blinkfestivalen

Søndagens lagoppstillinger lagt ut