Therese Johaug var helt ustoppelig i sesongåpningen på Beitostølen nå i høst. Her fosser hun frem i sin nye racingdress mot overlegen seier på 10 km klassisk, men også i 10 km fri teknikk ble det seier til henne. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Therese Johaug var helt ustoppelig i sesongåpningen på Beitostølen nå i høst. Her fosser hun frem i sin nye racingdress mot overlegen seier på 10 km klassisk, men også i 10 km fri teknikk ble det seier til henne. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Therese Johaug med ny superdrakt

Skigo har tatt frem en helt ny konkurransedress for langrenn. Stoffet er sveitsisk, produksjonen italiensk, farger som i det norske flagget og frontfiguren ingen ringere enn Therese Johaug.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Therese Johaug har den siste tiden vært involvert i utprøving av Skigos splitter nye konkurransedress. På Beitostølen har hun nå også testet drakta ute i skisporet.

- Hva er det som gjør denne dressen så spesiell Hilde?

- La oss ta dette fra starten. Det begynte med at Therese Johaug og Johan Kjølstad utfordret oss i Skigo. De ba oss rett og slett om å lage den beste og råeste racingdressen, innleder sjefsdesigner Hilde Hoff.

- Her på huset fikk jeg frie tøyler med tanke på å innfri Therese og Johans ønsker, og det er en drøm for oss designere, frie tøyler altså, legger hun smilende til.

Har virkelig gått i dybden
Dermed begynte et omfattende og møysommelig arbeid for designeren som selv har bakgrunn som aktiv idrettsutøver. Bikuber, golfballer og syklisters tempodrakter er blant mange elementer som danner bakteppe for sluttproduktet. Hilde Hoff forklarer:

- Ingen kompromisser er gjort under utviklingen. Skigo´s nye racingdrakt er laget av høyteknisk kvalitet fra Europa, hver eneste komponent er testet og gjennomtenkt med god testhjelp fra Johan og de andre løperne i Team Skigo.

- Vi har sett på studier de benytter i andre idretter for hvordan fart og bevegelse blir påvirket av faktorer som vind, vann, klær og utstyr. Forskning det siste tiåret viser hvor vesentlig luftmotstand er for resultatet, denne forskningen har vi bygget videre på.

Mye vitenskap bak en optimal skidress
I rask rekkefølge lister designeren opp noen av de mange go'bitene som er å finne i denne nye racingdressen:

* Aerodynamisk stoff med “golf ball struktur” strategisk plassert for å minske luftmotstand.

* Kompresjonsegenskaper i stoffet og i ”soner”.

* Pustende "Mesh" bak og laserkuttede ventilasjonshull under armer for optimal temperaturregulering.

* Konstruert med tanke på langrennsløperes bevegelsesmønster for optimal frihet.

* Strategisk plassering av sømmene utenfor luftstrømmene.

* Lomme for gel som egner seg godt for langdistansekonkurranser.

* Behagelige avslutninger med microfleece inside.

* Glidelås med vindklaff-beskyttelse på innsiden.

* 3D print.

Fortsetter nedenfor bildet
Hilde Hoff viser her Langrenn.com hvordan hun jobber når hun utvikler nye produkter for Skigo. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.
Hilde Hoff viser Langrenn.com noen av de verktøyene hun bruker og hvordan hun jobber når hun utvikler nye produkter for Skigo. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Innebygd kompresjon
Rene kompresjonsklær og "vanlige klær" med innebygde kompresjonsegenskaper er i vinden. Dette er noe Skigo også har tatt med seg i utviklingen av den nye konkurransedressen.

- De lærde strides om den totale effekten rundt dette med kompresjon, men at det er positivt for noen faktorer er jeg overbevist om. Stoffet har kompresjonsegenskaper og sømmene er konstruert slik at dressen sitter godt på kroppen. Ingenting er så irriterende som en skidress som siger ned underveis i en konkurranse. Det viktigste er at dressen sitter godt på kroppen, noe disse stoffene bidrar til. Drakta er også laget med kompresjonssoner. Dette for å dempe vibrasjon og slag mot muskulatur, noe som igjen fører til muskeltretthet. Kompresjon bidrar til å øke blodsirkulasjonen og reduserer dermed blodlactatverdien, samtidig som muskulaturen støttes i frasparket, forteller Hilde Hoff.

”Golf ball effect”
Det aerodynamiske stoffet er utviklet i Sveits.

- Dette er et teknisk stoff designet med bakgrunn i “golf ball”-teknologien. Det er testet i vindtunnel og bevist som det raskeste stoffet for fart mellom 22 og 75 km/t. Den ru overflaten gjør luften som bryter mer turbulent, bak skapes det en bølge og den ru overflaten reduserer luftmotstanden ved å redusere denne bølgen. Dette stoffet skal plasseres på de sylinderformede delene av kroppen som armer og legg. Gjennom vindtunnel-testen kom de frem til at de kan redusere luftmotstanden med opptil 10 %. Forskere mener at disse stoffene er mer aerodynamiske enn menneskehuden, sier Skigo's designer, Hilde Hoff.

Hun forklarer videre at dette er grunnen til at friidrettsutøvere benytter seg av ”Nike Swift System” og løper med løse armer og bein.

Lenger opp nevnte vi bikuber. Dette handler om et felt på ryggen basert på et teknisk materiale som er pustende.

- Feltet er plassert på ryggen for transport av fuktighet samtidig som det er elastisk og tilpasset bevegelsesmønsteret som kreves der. De bikubeaktige sekskantene holder bedre på luft og isolerer dermed bedre, forklarer Hilde.

Vekta i størrelse small dame ligger for denne racingdressen på 315 gram. Herre størrelse medium er 360 gram.

Kjølstad har latt seg imponere
En mann som har latt seg imponere av Skigo's nye superdrakt er den tidligere topp-sprinteren Johan Kjølstad. Som sprinter kapret han VM-gull i team-sprint med makker Ola Vigen Hattestad i 2009.

Nå er fokuset primært rettet mot lange løp og rollen som kaptein i Team Skigo. Sist vinter gikk 29-åringen inn til en 5. plass i Vasaloppet.

- Hva er dine opplevelser etter å ha brukt denne racingdressen?

- Den sitter utrolig godt på kroppen og har veldig god passform. Det er den mest tekniske drakta jeg har brukt. Den føltes rask å gå med og i tillegg har den veldig kult design, understreker Johan Kjølstad overfor Langrenn.com.

Omfattende testing i vinter
- Blir dressen å få kjøpt i butikk?

- Dressen blir første gang vist på Beito. Vi har ikke vært på noen innsalgsmesse, men vi kommer til å få inn et større parti slik at de butikker som ønsker å selge dressen skal få mulighet. Det blir først og fremst snakk om spesialbutikker innen langrenn. Vi ønsker å tilby racingdrakten til de kresne kundene som er ute etter det beste.

- Når blir den i så fall tilgjengelig i butikk?

- Årets julepresang?, smiler Hilde Hoff lurt.

- I sesongåpningen på Beitostølen kommende helg vil dere kunne se løpere som Therese Johaug, Øystein Pølsa Pettersen og gutta i Team Skigo i denne drakta, legger hun til.

- Blir den dyr?

- Vi ønsker å nå de som stiller krav til utstyret de har på seg, poengterer Hilde Hoff avslutningsvis. Og dermed sier hun vel også indirekte at man må regne med å bruke noen kroner for å kunne ikle seg Skigo's og Therese Johaugs nye superdrakt.

---

Se også
Johaugs superdrakt i helfigur

Linker
Skigo's hjemmeside


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse