Resultater: Stoltzekleiven opp| Opp Tryvann| Bråtesten| Berlin Marathon| Nordmarka Skogsmaraton| Sykkel VM| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Episode 1|
Sprinten under Beitosprinten 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sprinten under Beitosprinten 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

To teknikker - Har vi rett fokus?

Kommentar

- Tenk deg et klassisk langrenn for de under 16 år med likedanne forhold som under NM-stafetten, med ”gale” foreldre og trenere på sidelinjen.

Tips en venn  Skriv ut

Alle er enige om at langrenn står foran store utfordringer, hvorav de to største trolig er ønske om større utbredelse og snømangel.

Snø-problematikken får ligge i denne omgang. Utbredelse er intet problem i Norge og et par naboland til, men dersom man diskuterer utbredelse og fremtid for langrenn med en mellomeuropeer, har diskusjonen et annet innhold enn i Norge.

Ønske om bare én teknikk er gjenganger.

Jeg har bodd 2-3 måneder i Livigno hvert år de siste årene og er blitt kjent med deler av langrennsmiljøet. Der er det fri teknikk som gjelder.

Selv om La Sgambeda arrangeres i Livigno og La Diagonala i nabodalen, har disse to rennene overraskende liten interesse utenom turistnæringen som finansierer rennene. Konkurranser i fri teknikk fenger langt større interesse.

Det samme i Sveits, 10 av 11 renn i nasjonal turrenncup er fri teknikk.

All ære til de som står bak Ski Classics, de har gjort en glimrende jobb med sitt produkt, men hvor interessant er det for en utlending med nesten bare norsker og svensker blant de 20 beste? Og hvorfor bare klassisk (les staking)?

Jeg er helt sikker på at dersom man etablerte en tilsvarende Ski Freie Teknik, ville for det første mellomeuropeerne kommet med for fullt, og for det andre ville man hatt mange mellomeuropeere inne blant de 20 beste. Da kunne man snakke om en cup som virkelig fremmer utbredelse.

Nå fremstår i manges øyne Ski Classics som en snever cup for nordmenn og svensker som ikke klarer å hevde seg i toppen på vanlig langrenn.

Et annet moment er kostnadene for en barnefamilie ved å ha dobbelt sett av alt skiutstyr, selv i Norge som er et rikt land. I mellomeuropa vet jeg at dette forholdet er et argument mot langrenn. Ved kun fri teknikk, ville også barrieren med å smøre ski for sine håpefulle blitt lavere.

Så har du regelverket for klassisk, der vi på nært hold fikk demonstrert ”idiotien” under NM-stafetten. Ennå, flere dager etterpå, er ikke resultatlista endelig (red.anm.; denne teksten ble skrevet før ankeutvalgets beslutning 4 dager etter NM).

Enhver som setter seg ned og studerer juryens video og sammenholder med hva som står i regelverket – som for mange er så komplisert at man sannsynligvis må lese både 2 og 3 ganger for å få oversikten - vil oppdage at flere av diskvalifikasjonene er diskuterbare (spor/ ikke spor, retningsforandring/ ikke retningsforandring).

Det er motsatt en kjensgjerning at flere av de beste under fjorårets Ski Classics, samt i hvert fall Petter Northug og Johan Olsson under innspurten på 5 mila i Falun, skulle vært disket dersom regelverket hadde vært fulgt 100 %.

Og tenk deg et klassisk langrenn for de under 16 år med likedanne forhold som under NM-stafetten, med ”gale” foreldre og trenere på sidelinjen.

Min mening er at med ovenstående problemstillinger som utgangspunkt, er det mest fornuftige å si at i langrenn gjelder kun en ting, nemlig å komme seg fortest mulig fra start til mål med fritt valg av teknikk.

Enklere, billigere og større oppslutning.

Argumentene for å beholde to teknikker er velkjente og behøver ikke å nevnes, bortsett fra momentet om langrenn sin posisjon i vinter-OL dersom klassisk kuttes ut.

Er det så sikkert at antall øvelser ville bli færre, og i så fall, gjør det noe sett opp imot å sikre en større utbredelse av langrenn?

Skrevet av Ola Morten Eidem

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Oslos Bratteste arrangeres lørdag 2. oktober, helt uten koronarestriksjoner. Foto: Arrangøren

Oslos Bratteste fjerner kravet om koronapass

Motbakkeløpet i Wyllerløypa kjøres neste lørdag helt uten koronarestriksjoner

Thomas Helland-Larsen vant torsdagens Ragde Charge Opp Tryvann. Foto: Børre Eirik Helgerud

Overraskelsesmannen fra Opp Tryvann sikter mot OL

Takker konkurrent for framgangen

Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Livesending fra Lidingöloppet

Sendingsstart 08.45

Til vinteren blir det igjen tilbud om skirenn, treninger og aktiviteter for alle, unge og voksne, bredde og elite. Nå er det slutt på smittevernrestriksjoner. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com

Endelig full gjenåpning av idretten

Alle koronarestriksjoner oppheves mens støtteordningene forlenges

De beste trente på denne teknikken

Utrydningstruede teknikker

Rødliste for langrenn?

Astrid Øyre Slind (till venstre) og Therese Johaug etter målgang på Tryvann. Foto: Øyvind Moen Fjeld

Therese Johaug utklasset konkurrentene i Ragde Charge opp Tryvann

Slik gikk damenes prestisjeoppgjør fra Sørkedalen til Tryvann torsdag kveld.

Thomas Helland Larsen (til venstre) og Gaute Kvåle under Ragde Charge opp Tryvann. Foto: Øyvind Moen Fjeld

Ragde Charge Opp Tryvann vunnet av Thomas Helland-Larsen

Slik gikk prestisjeoppgjøret fra Sørkedalen til Tryvann torsdag kveld.